Русия купува от ЕС забранени оръжейни технологии за десетки милиони евро

Турция, Обединените арабски емирства, Сърбия и Китай бяха сред страните, участващи в търговията, заобикаляйки санкциите на ЕС, както и държави, съседни на Русия

07:53 | 27 февруари 2024
Обновен: 08:21 | 27 февруари 2024
Автор: Алберто Нардели
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Държавите от Европейския съюз все още не правят достатъчно, за да спрат Русия да се сдобива със санкционирани технологии за използване в оръжия за водене на война срещу Украйна, според служители, запознати с въпроса.

Десетки милиони евро търговия със забранени чувствителни стоки продължава да произхожда от самия блок, въпреки многобройните кръгове санкции, каза един от официалните лица въз основа на вътрешни оценки на търговските потоци.

Почти една четвърт от 450 милиона евро от така наречените артикули с висок приоритет, които са достигнали до Русия от ЕС през първите девет месеца на миналата година, са били изпратени директно от Европа. Русия е внасяла основно останалото през трети страни, според служителя, който говори при условие за анонимност, за да обсъди частна информация.

Турция, Обединените арабски емирства, Сърбия и Китай бяха сред страните, участващи в търговията, заобикаляйки санкциите на ЕС, както и държави, съседни на Русия, включително Узбекистан, Казахстан, Киргизстан и Армения. Въпреки че данните показват, че пряката официална търговия на ЕС с Русия с чувствителни стоки се срина след началото на войната, износът на тези стоки от блока към трети страни се увеличи, за да запълни напълно празнината.

Говорители на Европейската комисия не отговориха веднага на искане за коментар.

Призивът на ЕС към държавите-членки да затегнат контрола върху износа идва, докато войната навлиза в третата си година и руските сили са в офанзива срещу украинските войски, изправени пред намаляващи доставки на боеприпаси. Украинският президент Володимир Зеленски каза в неделя, че е необходимо решение от Конгреса на САЩ за над 60 милиарда долара помощ в рамките на един месец.

През последните месеци ЕС и неговите съюзници съсредоточиха голяма част от работата си по прилагането на санкциите върху списък с елементи с „общ висок приоритет“. Те включват десетки части, компоненти и модерни технологии като полупроводници и електроника, които са открити в ракети и други военни системи, използвани от Русия срещу Украйна, или са от съществено значение за производството им.

Действията на блока за налагане на санкции включват експортни ограничения за компании в трети страни, както и дипломатически контакти в тези нации с искане да ограничат реекспорта за Русия. ЕС също така пое правомощия, които биха му позволили да забрани износа на санкционирани стоки за дадена държава в най-явните случаи, въпреки че някои държави-членки досега се съпротивляваха на използването на инструмента.

Киевското училище по икономика съобщи през януари, че Русия е внесла военни стоки за 8,77 милиарда долара – списък, подобен на тези с висок приоритет на ЕС – между януари и октомври миналата година.

По-голямата част от тази търговия се осъществява чрез мрежи от хиляди малки компании извън ЕС – като огромното мнозинство е базирано в Китай – и често през няколко стъпки в различни юрисдикции, съобщи Bloomberg по-рано.

Пратките са трудни за проследяване, тъй като редовно включват вериги от множество доставчици и понякога препродавачи, които може да използват по-стари запаси от артикули.

Вътрешната оценка на ЕС обаче предполага, че част от търговията произхожда от блока. Държавите-членки, които са отговорни за налагането на санкции, и компаниите, съзнателно или несъзнателно, правят твърде малко, за да я спрат, казаха служители.

Данните също предполагат, че дъщерни дружества и подизпълнители на някои европейски фирми, работещи в чужбина, са произвеждали санкционирани артикули и са ги изнасяли за Русия чрез посредници в средните страни, според един служител.

Големите производители многократно са заявявали, че спазват всички санкционни правила и не изнасят за Русия.

Правилата на ЕС позволяват някои изключения за износ в Русия на така наречените стоки с двойна употреба – по-широка група артикули, които могат да се използват както за военни, така и за граждански цели – по причини, включително хуманитарни нужди, спешни случаи на здравеопазване, природни бедствия и медицинска употреба.

Между нахлуването на Русия през февруари 2022 г. и миналия декември повече от 560 милиона евро лицензи са предоставени от дузина държави-членки, включително Германия, Франция и Италия, каза служителят. През същия период бяха отхвърлени лицензи за над 2 милиарда евро.

Изключенията не се прилагат за износ на стоки за отбранителната промишленост на Русия и други чувствителни сектори като енергетиката и авиацията, съгласно насоките на ЕС.