Китай е започнал да купува нежелания от Индия руски петрол

Близо 15 милиона барела Sokol, предназначени за доставка в Индия, в момента са на танкери, които стоят на празен ход край бреговете на Малайзия и Южна Корея

16:24 | 21 февруари 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Рафинериите в Китай, най-големият вносител на петрол в света, вземат по-големи количества суров петрол от руския Далечен изток, който до голяма степен се избягва от колегите им в Индия на фона на опасения за санкции.

Досега този месец предимно частните преработватели са вземали средно 168 000 барела на ден от сорта Sokol, три пъти повече от темпото през януари и доста повече от 53 000 барела през 2023 г., според данни, проследени от разузнавателната фирма Kpler. Междувременно индийските потоци бяха около 119 000 барела на ден този месец след спиране през януари и декември, но по-малко от 140 000 барела миналата година.

Китай и Индия се очертаха като най-големите потребители на руски суров петрол, включително сортовете ESPO и Sokol, след нахлуването на Москва в Украйна през 2022 г. Войната предизвика редица санкции срещу Русия, водени от САЩ, както и механизъм за ограничаване на цените на петролните доставки. Първоначално това накара западните купувачи да избягват товарите, но от края на миналата година индийските рафинерии също се сблъскаха с трудности, включително проблеми с плащанията и несъгласия относно отстъпките.

Китайските рафинерии купиха товарите Sokol за доставка през февруари с отстъпка от около 50 цента за барел спрямо ICE Brent, според търговци, които участват на пазара. Класът - който не е основен за частните рафинерии в страната - сега привлече известен интерес, като се има предвид неговата отстъпка в сравнение с този за ESPO, обикновено по-популярен избор, казаха търговците.

Отразявайки прекъсванията на потоците към Индия, близо 15 милиона барела Sokol, предназначени за доставка в страната, в момента са на танкери, които стоят на празен ход край бреговете на Малайзия и Южна Корея. Плавателните съдове показват слаби признаци на движение, съобщи Bloomberg News тази седмица.