Рафинериите в Русия продължават да работят на бавни обороти след атаки с дронове

Индийският дизел наводнява Азия, срив на потоците за Европа заради хутите

11:50 | 20 февруари 2024
Обновен: 11:54 | 20 февруари 2024
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Преработката на петрол в Русия пострада допълнително през последната седмица, тъй като рафинериите в страната се борят с щетите, причинени от атаките на Украйна.

Съоръженията са обработвали 5,16 милиона барела суров петрол на ден през втората седмица на февруари, каза човек, запознат с данните от индустрията. Това е с 94 000 барела на ден по-малко от предходната седмица, според изчисления на Bloomberg, базирани на исторически данни.

Тъй като войната на Москва срещу Украйна е напът да навлезе в третата си година, Киев се опитва да навреди на преработката на петрол в Русия и способността ѝ да изпраща гориво до фронтовата линия. От началото на тази година украинските атаки нанесоха щети на шест рафинерии, които представляват около 18% от общата преработка на суров петрол в Русия.

Спадът в нивата на преработка достигна почти 380 000 барела на ден в сравнение с по-голямата част от декември, последния месец преди Украйна да започне да удря руските рафинерии. Досега през февруари дневните доставки на Русия са спаднали до средно около 5,21 милиона барела, което е най-ниското ниво от началото на октомври, показват изчисления на Bloomberg.

По-ниските количества в рафинерията на "Роснефт" в Рязан, в съоръжението на "Лукойл" във Волгоград, както и в независимите заводи в Илски и Афипски – за всички се твърди, че са атакувани от украински дронове през последните седмици – са ограничили темповете на обработка през последната седмица, каза лицето. Нивата са паднали и в рафинерията на "Лукойл" в Перм в района на Урал, разположена далеч от основната зона на атаките, каза лицето.

Рафинерията на "Роснефт" в Туапсе, повредена при пожар на 25 януари, остана офлайн, докато съоръжението за преработка на кондензат на "Новатек" в Уст-Луга частично възобнови работата си след спиране, продължило около месец, каза лицето.

"Роснефт", "Лукойл", "Новатек" и рафинериите в Афипски и Илски не отговориха веднага на искания за коментар относно хода на ремонта.

Износът на руски суров петрол по море е намалял с около 290 000 барела на ден през седмицата до 11 февруари, показват данни на Bloomberg за проследяване на кораби. Все пак по-малките рафинерии „могат да предизвикат скок в износа на суров петрол“, ако ремонтите се удължат, каза миналата седмица Международната агенция по енергетика.

Гориво от Индия

Доставките на дизел от Индия в Европа са най-ниските от 2022 г. досега този месец, тъй като атаките на хутите срещу търговските кораби продължават да прекъсват международната търговия, отвеждайки повече товари към Азия.

Потоците към Европейския съюз и Обединеното кралство се сринаха, тъй като по-високите разходи за превоз, предизвикани от продължаващите сътресения в Червено море, както и непланираната поддръжка на рафинерии в Азия, направиха по-печелившо изпращането на товари на изток, а не на запад.

Досатвянето на гориво от Индия в Европа е средно само 18 000 барела на ден през първите две седмици на февруари, което е спад от повече от 90% в сравнение със средната стойност за януари, според данни на Vortexa Ltd., събрани от Bloomberg. Спадът отчасти се дължи на по-високите разходи за доставка на запад миналия месец, според Джеймс Ноел-Бесвик, анализатор в Sparta Commodities.

„Икономиката за износ на изток – региона на Сингапур – беше много по-добра от тази на запад“, каза Ноел-Бесвик. Танкерите, които се отправят към Европа или Атлантическия басейн, са принудени да заобикалят нос Добра надежда в Южна Африка заради хутите, увеличавайки дължините и разходите за пътуване или да използват Суецкия канал, „с включените рискове и изключително висока застраховка за военен риск“.

Не е имало внос на дизелово гориво в ЕС през първите две седмици на февруари и само една пратка във Великобритания, според данните. Въпреки това Marlin Sicily и Marlin La Plata наскоро са заредили барели в Индия и се насочват към Ротердам, като първият сигнализира пристигане по-късно този месец, според доклада на пристанището и данните за проследяване на танкери, събрани от Bloomberg.

На други места доставките на дизелово гориво от Индия до азиатски дестинации – включително някои товари в Саудитска Арабия и Бангладеш – се увеличиха през първите две седмици на месеца. Повече товари на кораби като Peace Victoria и Orange Victoria плават към Източна Азия.

По-добрата арбитражна икономика трябва да означава увеличение на износа на дизел от Индия към европейския регион през следващите седмици, каза Ноел-Бесвик.