Последният бум на рафиниращата индустрия ще бъде само в Индия

Секторът е в упадък в САЩ и Европа, а китайските рафинерии се приспособява към зелените цели на Пекин

14:04 | 4 февруари 2024
Автор: Ракеш Шарма и Шарън Чо
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Светът е на прага на това, което вероятно ще бъде последният голям бум на рафинирaщата индустрия, тъй като Индия се впуска в разширяване на капацитета, за да посрещне нарастващата жажда на страната за изкопаеми горива.

Южноазиатската нация е започнала строителна кампания в петролните си рафинерии, за да увеличи производството на традиционни транспортни горива като бензин и дизел, която може да увеличи капацитета с повече от 20% през следващите пет години. Rystad Energy определя цената на допълненията на около 60 милиарда долара.

Това е рядък тласък за глобална рафинираща индустрия, която е в състояние на упадък в САЩ и Европа, докато огромният сектор на Китай се приспособява към зелените цели на Пекин, след като години на развитие го превърнаха в преработвателна мощ. За разлика от това, нарастващото търсене на транспорт в Индия и по-бавното навлизане на електрически превозни средства ще поддържат апетита за бензин и дизел по-висок за по-дълго време.

„Разширения на Запад не съществуват“, каза Джовани Серио, ръководител на изследванията на Vitol Group. „Разширенията продължават да се базират в области, където търсенето нараства. Индия е тази, в която виждаме продължаване на тенденцията на растеж от над 200 000 барела на ден от сега до следващите четири или пет години.“

Капацитетът за рафиниране на Индия се очаква да се увеличи с 56 милиона тона до 2028 г., каза младшият министър на петрола Рамесвар Тели миналия месец, без да дава подробности. Това се равнява на общо увеличение на капацитета от 22%, или 1,12 милиона барела на ден.

Правителството не е предоставило подробности как ще достигне тези високи нива. Според изчисленията на Bloomberg държавните рафинерии са обявили около 50 милиона тона разширения, които биха могли да се вместят в графика на Тели. Проекти, които възлизат на почти 37 милиона тона, имат дати за пускане в експлоатация от 2024 г. до 2026 г., но завършването на оставащия капацитет остава неясно и включва планирани допълнения, които са в процес на изпълнение и етап на разглеждане.

Най-големият проект е в завода в Панипат на Indian Oil Corp. в щата Харяна, който добавя 10 милиона тона и трябва да бъде пуснат в експлоатация в края на следващата година. Новата рафинерия на Hindustan Petroleum Corp. в северозападния щат Раджастан е следващата по големина с 9 милиона тона. Очаква се разработката да приключи през 2024 г., като съоръжението ще заработи с пълен капацитет до 2025 г.

По-малки разширения се провеждат в рафинериите във Висахапатнам и Гуджарат, както и в завода в град Бегусарай в щата Бихар.

Все пак Серио от Vitol казва, че 56 милиона тона не е абсурдно число. „Като казах това, мисля, че от наша гледна точка, когато разгледаме вероятността за тези проекти, виждаме приблизително половината от това по-вероятно в момента.“

Държавните рафинерии вероятно ще трябва да поемат по-голямата част от отговорността. Reliance Industries Ltd. — най-големият частен преработвател на петрол и собственик на гигантския комплекс "Джамнагар" — се стреми да замени бензина и дизела с чисти горива, за да се възползва от прехода към по-екологична енергия.

„Индия изоставаше в добавянето на нов капацитет на рафинерии в миналото, което изисква известно наваксване, ако иска да бъде по-самостоятелна“, каза Сушант Гупта, петролен анализатор в Wood Mackenzie. Консултантът предвижда търсенето на нацията да нараства с 1,3 милиона барела на ден до 2030 г.

Азиатската нация не само отговаря на собствените си изисквания за търсене, но също така играе важна роля в доставката на горива до други региони като Европа, след като инвазията на Русия в Украйна наруши доставките, най-вече за дизел.

„Изграждат се добри възможности за износ“, каза Кумод Кумар Джайн, старши вицепрезидент по изследванията надолу по веригата в Rystad Energy. „В Европа много рафинерии се затварят и това е, което всеки на пазара се опитва да улови.“

Увеличаване на капацитета

Международната агенция по енергетика изчислява, че Индия ще добави 1 милион барела на ден капацитет през шестте години до 2028 г., като преработката достигне 6,2 милиона барела на ден - 19% увеличение спрямо общото рафиниране. Китай добавя повече дневен обем, но общото увеличение на капацитета е 8%. Близкият изток е около 9%.

Въпреки че процентното увеличение е голямо, рафиниращата индустрия на Индия все още е по-малка от повечето други страни, включително САЩ и Европа, които съкращават капацитета си. Китайският сектор е над три пъти по-голям.

Планираните добавки на Индия включват нефтохимически комплекси, но по-голямата част от капацитета ще бъде за транспортни горива. Общият рафиниращ капацитет на страната е бил почти 254 милиона тона към 1 април 2023 г., според правителствени данни.

„Като се има предвид, че Индия все още е развиваща се икономика, има смисъл страната все още да се съсредоточава силно върху инвестициите в традиционни горива, като в същото време полага известна основа за преход към зелена енергия“, каза Дилън Сим, петролен анализатор във FGE.

Индия също има планове за увеличаване на капацитета за втечнен природен газ и все още силно разчита на въглища за производство на електроенергия, но страната се стреми да бъде част от енергийния преход и си е поставила цел за нетна нула до 2070 г.