В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Новата рафинерия бързо ще превърне Нигерия в нетен износител на обработен петрол

Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие и Фани Атанасова, експерт по международни отношения, във "В развитие"

15:45 | 3 януари 2024
Обновен: 09:26 | 4 януари 2024
Автор: Георги Месробович

През декември започна работата на новата петролна рафинерия в Нигерия с цел страната да започне да изнася готов или полуготов продукт. Очаква се до средата на годината рафинерията да преработва 650 хиляди барела на ден, като най-вероятно през април ще бъдат рафинирани първите количества бензин. Рафинерията произвежда и електричество, като Нигерия бързо ще стане нетен износител, с оглед на това, че страните в Африка започнаха да разговарят помежду си, това коментираха Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие и Фани Атанасова, експерт по международни отношения, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Философията „Убунту“ е широко разпространена в Африка, като се базира на ценностите на обществото като едно цяло, философията подчертава взаимозависимостите на хората и на нея се основават много от традиционните общества на континента, каза Атанасова. Тя допълни, че Нелсън Мандела е изградил политиката си и вижданията си на „Убунту“, като водеща е идеята, че ако една част от обществото не е добре, то няма как колектива да благоденства.

В Африка идеята се усеща по топлите и близки основани на взаимопомощ и доверие отношения, като социолози установяват, че така се създава по-бързо близост и сплотеност между хората.

От годините прекарани на континента гостът наблюдава, че конфликти и насилие в африканските държави възникват когато се нарушат основите на обществото, като това може да се дължи на външно привнесени фактори или постколониални влияния.

„В случая на Руанда, където в продължение на десетилетия белгийската колония придава привилегированост на тутсите спрямо хуту. Също така в случай, когато има експлоатационни външни структури като мултинационалните концерни в южна Нигерия, където хората буквално биха могли да се къпят в петрол, но има фрапираща бедност и неравенство. Или пък в случаите, когато има външна намеса в изборите както например: на изборите в Кот д‘Ивоар, където през 2010 г. възникна много сериозна криза и насилие или пък на изборите в Мадагаскар, където Русия се намеси.“

Тя допълни, че традиционните ценности се ронят и в следствие на урбанизацията, която е повлияна от западния модел.

Африка през 2023 г. претърпя сериозна енергийна криза и бедността продължи да се натрупва в страни, които са богати на ресурси, като те продължиха да изнасят суров петрол, който да се преработва другаде. След това този продукт се връща преработен на много висока цена. Африканските държави вместо да бъдат най-облагодетелствани от добива си, то те са най-потърпевши заради загубата на площи и непосилната цена, която се отразява на условията за образование, здравеопазване и на храна на населението, каза Дечева.

През декември започна работата на новата петролна рафинерия в Нигерия с цел страната да започне да изнася готов или полуготов продукт. Съоръжението е изградено от милиардера Данготе, който е най-богатият човек в Африка. Изграждането на рафинерията приключи през май, като това е петата рафинерия в Нигерия, като другите четири са на не добре планирани места в региони с висок риск от напрежение, а една от тях е в северната част на страната, което означава, че петролът трябва да бъде пренесен от пристанищата до рафинерията и после обратно, като по пътя рискът от обир е голям.

Очаква се до средата на годината рафинерията да преработва 650 хиляди барела на ден, като най-вероятно през април ще бъдат рафинирани първите обеми бензин.

„По-голяма част тези африкански страни, които са източници на нефта, те внасят до момента от големите предимно – Shell, ExxonMobil – големи фирми, които са успели да стъпят на африканския пазар и до момента силно се бореха и отстояваха собствените си права.“

Гостът допълни, че Нигерия ще стане бързо нетен износител, с оглед на това, че страните в Африка започнаха да разговарят и това ще окаже влияние.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.