В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Трябва да мислим как мигранти от Африка да идват легално и как да ги интегрираме

Доц. Едуард Маринов, Институт за икономически изследвания при БАН и преподавател в НБУ,

16:48 | 29 ноември 2023
Обновен: 16:53 | 29 ноември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Европа винаги се е притеснявала от нелегална миграционна вълна от Африка, но статистиката показва, че миграцията в Африка е вътрешноконтинентална и в малка част към Европа. Данните сочат, че от 2010 г. насам 82% от миграцията в Африка е насочена към други държави на континента и само 13% към Европа. Проблем за Африка в бъдеще ще бъде младежката бедност, тъй като от 2030 г. ще постъпват 30 милиона нови млади хора на трудовия пазар годишно. Може би е добре, по-скоро, да помислим не как да ги спираме да дойдат при нас, а как да направим така, че те да идват легално и да ги интегрираме добре в трудовите си пазари, това коментира доц. Едуард Маринов, Институт за икономически изследвания при БАН и преподавател в НБУ, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Източноафриканската общност е един от признатите изграждащи блокове на африканската  икономическа общност и е ключова за цялостната интеграция на континента, като до преди няколко години е била малка общност и е включвала държави със сходни историческо и икономическо развитие, каза Маринов. От 2010 г. има общ пазар, а от 2015 г. митнически съюз. Общността започва да дава решение на някои проблеми със сигурността на континента, а експерти твърдят, че приемането на Сомалия е именно с цел решаване на такива проблеми.

„Източно африканската общност започва да се превръща в регионален лидер по отношение решаване на проблемите на сигурността, от друга страна започва да осигурява все повече и повече ресурси вътре в нея, за да може да се продължи тенденцията за бърз растеж и преструктуриране на икономиките към икономики насочени към вторичния и третичния сектор, към високо технологични индустрии и т.н.“

Молбата за членство в общността на Сомалия датира от 2012 г., като основните аргументи на държавата за присъединяване са проблемите с корупцията и тероризма, като участието в интеграционна общност трябва да помогне за решаването им. В момента три държави членки имат разположени военни сили в Сомалия, с цел помощ срещу терористичните организации, а след като стане пълноправен член на общността тази помощ ще се засили, каза гостът.

Военният режим в република Нигер отмени закон за ограничаване на миграцията, част от законодателната инициатива, подтикната от старата инициатива на ЕС – Пакт за миграцията и убежището, като ЕС осигуряваше помощ за африканските държави за прекъсване на мигрантските пътища, а не блокиране на миграцията, обясни гостът. Законът е свързан с наказателни мерки срещу групировки, подпомагащи трафика на мигранти. Нигер е получила близо 2 милиарда евро от ЕС, като с идването на военния режим тези потоци биват прекратени, а почти всички сухопътни пътища за миграция минават през, някои от най-недостъпните части на пустинята Сахара, до които се стига от африканската страна, обясни Маринов.

Отмененият закон е довел до това, да се наказват със затвор не само трафикантите, но и мигрантите. След отменянето на закона в страната от затворите ще бъдат освободени около 3 хиляди души, като гостът не смята, че повече от 20% от тях са трафиканти.

Европа винаги се е притеснявала от нелегална миграционна вълна от Африка, но гостът обясни, че статистиката показва, че миграцията в Африка е вътрешноконтинентална и в малка част към Европа, като данните сочат, че от 2010 г. насам 82% от миграцията в Африка е насочена към други държави на континента и само 13% към Европа.

„Четири африкански държави са в топ десет на държавите, които приемат най-много мигранти в света; а от друга страна 8 от държавите, които приемат най-малко мигранти в света са членове на ЕС.“

Проблем за Африка, в един момент, ще бъде младежката бедност, тъй като от 2030 г. ще постъпват 30 милиона нови млади хора на трудовия пазар годишно.

„Може би е добре, по-скоро, да помислим не как да ги спираме да дойдат при нас, а как да направим така, че те да идват легално и да ги интегрираме добре в трудовите си пазари. И има добри примери в това отношение; 2% от лекарите, които работят в Германия са легални мигранти от Африка.“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.