Петролът беше от Иран. Застраховката беше от Ню Йорк

American Club застрахова повече танкери, заподозрени в нарушаване на санкциите на САЩ срещу петрола на Иран и Русия, отколкото който и да е от нейните западни конкуренти

12:00 | 18 февруари 2024
Автор: Захари Майдер и Зик Фо
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Миналия юни ръждясал танкер на име Sincere 02 взе петрол в иранско пристанище и прекоси Персийския залив на път за Обединените арабски емирства.

Санкциите на САЩ забраняват на западните компании съзнателно да правят бизнес с Иран. Но през следващите седем месеца, дълго след като застъпническа група разгласи пътуването на Sincere 02, корабът продължи да носи доказателство за застраховка от изненадващо място: Ню Йорк.

Това е домът на American Club, най-малката от 12-те компании, които покриват повечето от океанските кораби в света срещу разливи и аварии, и единствената базирана в САЩ. American Club осигурява застраховка за 21 кораба, за които се подозира, че са пренасяли ирански петрол, повече от всеки друг, според анализ на Bloomberg News на списък, предоставен от групата United Against Nuclear Iran (UANI).

Това са 6% от танкерите, които American Club покрива - дори след като компанията наскоро намали списъка си с клиенти. От декември, когато името на застрахователя се появи на изслушване в Конгреса и Bloomberg започна да задава въпроси, American Club отказа покритието за Sincere 02 и 18 други кораба, обвинени от UANI, че са превозвали ирански петрол. Много от тях бяха подозирани от години, но продължиха да обикалят моретата, а American Club продължи да събира премии.

American Club казва, че неговата програма за съответствие е първокласна и че никога не би застраховал съзнателно кораб, който нарушава санкциите. Компанията казва, че разследва обвиненията срещу два от корабите, които все още имат покритие, и е в процес на отказване на услуги на други три. Що се отнася до останалите, компанията не можа да докаже обвиненията или да установи, че настоящите собственици на кораба нямат връзка с минали санкционирани дейности.

„Когато имаме достатъчно доказателства, за да подозираме, че нещо не е наред“, каза Даниел Тадрос, главен оперативен директор на компанията, „ние отказваме услуга“.

Тадрос каза, че неотдавнашната вълна от анулирания няма нищо общо с медийни или правителствени запитвания. Някои бяха отхвърлени поради продължителни вътрешни разследвания, каза той, а други поради рутинни прегледи преди 20 февруари, когато годишните полици обикновено изтичат.

Петролните танкери трябва да покажат доказателство за застраховка за отговорност срещу разливи и злополуки, за да влязат в големите пристанища. Това прави застрахователите важни пазачи за световната корабна индустрия.

На изслушване в Конгреса през декември депутатът Зак Нън, републиканец от Айова, притисна служител на Министерството на финансите на САЩ относно огромната роля на American Club в застраховането на кораби, заподозрени, че превозват ирански петрол. „Какво направихте, за да ги подведете под отговорност?“ — попита Нън.

Министерството на финансите, което налага санкциите, по-късно изпрати на Нън изявление, че опасенията му са неуместни, тъй като се основават на „неправилна“ информация относно застрахователното покритие. Министерството отказа да коментира пред Bloomberg относно American Club. Един служител, говорещ при условие за анонимност, каза, че отделът се стреми да намери баланс между прилагането на санкции и гарантирането, че покритието е широко достъпно. Министерството на финансите не е предприело никакви публични регулаторни действия срещу застраховател от години.

Санкциите на САЩ имат за цел да обезсърчат ядрената програма на Иран и неговата подкрепа за милиции в Близкия изток, като лишават режима от приходи от петрол. Изследователи от UANI, базирана в Ню Йорк организация с нестопанска цел, посветена на подкрепата на тези усилия, проучват данните за местоположението на корабите и сателитните данни, за да забележат кораби, превозващи суров петрол от страната. Когато подозират нарушение на санкциите, те уведомяват застрахователите, корабните регистри и други доставчици на услуги.

„Повечето от тях бързо потвърждават нашите констатации и оттеглят покритието, обикновено в рамките на 48 часа“, каза Клеър Юнгман, началник на екипа на групата, която е основана от бивш служител на администрацията на Джордж У. Буш. „Ние предоставяме цялата информация на American Club. Понякога те оттеглят покритието си, а понякога не го правят.

Корабособствениците често издават фалшиви товарителници и други документи, за да убедят своите застрахователи, че не обработват ирански товари, каза Юнгман. Понякога, каза тя, „American Club избира да повярва на това, а не на сателитното изображение, което им е предоставено.“

Всеки, който проследи Sincere 02 миналия юни, би забелязал нещо странно. От всички танкери се изисква да излъчват местоположението си по радиото, за да избегнат сблъсъци. От 10 до 14 юни, според предаванията на Sincere 02, той се е движел наоколо в подозрително перфектен кръг. И, невъзможно, пътят му многократно минаваше през офшорен иракски петролен терминал - гигантска платформа, фиксирана на място в морето. 600-футовият танкер би се сблъскал с нея.

В действителност Sincere 02 не е бил никъде близо до иракския терминал, според сателитна снимка на района, направена на 11 юни. Плавателният съд съобщаваше за фалшиво местоположение, обичайна тактика за избягващите санкциите и сигнал, за който застрахователите са предупредени да следят. Сателитната снимка показва подобен на вид кораб на около 60 мили в петролен терминал в Иран. Малко след като снимката беше направена, анализатори от UANI определиха, че това е Sincere 02.

През юли UANI уведоми корабния регистър на Кирибати, под дчийто флаг плава Sincere 02, както и American Club. Кирибати, малък тихоокеански остров, дерегистрира кораба в рамките на един ден. Аmerican Club действаше по-бавно.

През януари Тадрос, общителен адвокат с копчета за ръкавели във формата на розови платноходки, покани репортери на Bloomberg да посетят офисите на компанията в Манхатън, за да обсъдят сделките със Sincere 02 и други подозрителни кораби. От заседателната зала на 31-вия етаж с невероятна гледка към пристанището на Ню Йорк той премина през слайд презентация, докато фериботи и шлепове кръстосваха водите отдолу. „Нашето съответствие и нашите програми за надлежна проверка съществуват по-дълго от нашите конкуренти“, каза Тадрос. „Нашите мерки се смятат за едни от най-строгите.“

American Club принадлежи към 12-членен консорциум, наречен International Group, чиито членове осигуряват застрахова за защита и обезщетение, или P&I, на повечето от световните океански кораби.

За да се съобразят със законите за санкции, застрахователите на International Group поставят клауза в полиците си, обезсилваща покритието, ако се установи, че кораб превозва незаконен петрол. Но Министерството на финансите ги моли да отидат по-далеч - да наблюдават клиентите за възможни нарушения, дори ако изпращачите се опитват да скрият какво са намислили.

Тадрос показа подробни хронологии на редица кораби, за които UANI каза, че са превозвали ирански петрол. Той каза, че определянето на истината е трудно и отнема много време и че обвиненията на UANI понякога са неоснователни. Застрахователите комуникират с клиентите чрез брокери; документацията се предоставя на различни езици; и мениджърите на кораби могат да предприемат сложни стъпки, за да прикрият истинските собственици и дейности на корабите. Той каза, че отделът за спазване на правилата на Аmerican Club от четирима души е изтощен.

В случая със Sincere 02 хронологията показа, че застрахователят не се е свързал с представителите на кораба до повече от месец след изслушването на UANI. Чрез брокер представителите предоставиха документи, които уж показват, че корабът е натоварил петрол в Ирак, точно както транспондерът на кораба е съобщил.

Какво ще кажете за неправдоподобния маршрут, по който Sincere 02 твърди, че преминава през стената на петролен терминал? Тадрос каза, че компанията не е знаела за това и дори да е било известно, това не би било достатъчно, за да накара застрахователят да се усъмни в историята на своя клиент.

След това през декември, три месеца след като получи историята на Sincere 02, American Club помоли контакт в Ирак да я провери. Информацията се върна бързо, каза Тадрос: посещението в Ирак беше лъжа.

На 10 януари American Club започна процеса на отмяна на покритието за кораба. Два дни по-късно Министерството на финансите обяви, че налага санкции на Sincere 02, заявявайки, че е част от мрежа, свързана със Саид ал Джамал, базиран в Иран финансист на бунтовниците хути в Йемен. Ракетните атаки на хутите в Червено море сега сеят хаос в световната корабна индустрия.

Законният собственик на танкера е компания от Маршаловите острови с адрес в небостъргач в Дубай. По време на скорошно посещение там не можаха да бъдат намерени никакви следи от офисите на собственика. Тадрос каза, че Ал-Джамал не фигурира в никакви документи, с които разполага American Club. „Ние нямаме средства, както прави правителството, за да разберем, че зад предприятие като това стоят хутите“, каза той.

Хронологиите, предоставени от Аmerican Club, показват, че разследванията на Sincere 02 и най-малко пет други кораба са замряли с месеци преди внезапен прилив на активност на 20 декември. Тадрос каза, че е съвпадение, че дейността е започнала един ден след като Bloomberg за първи път се е свързал с Аmerican Club и го информира за коментарите на Нън на изслушването в Конгреса.

През следващите няколко седмици Аmerican Club отказа покритието за 19 кораба в списъка на UANI. Компанията каза, че осем от тях са по причини, свързани със санкции. Средно обвиненията срещу тези кораби са отпреди повече от година.

На срещата през януари Тадрос описа друго разследване, което според него показва, че обвиненията, свързващи клиентите му с иранския петрол, понякога могат да бъдат сбъркани.

През септември UANI каза, че танкер на име Elysia е взел ирански суров петрол от друг кораб в Малайзия. Аmerican Club потърси представители на Elysia, които потвърдиха трансфера, но предоставиха документ, показващ, че петролът е от Малайзия. Доволна, American Club приключи разследването. „Трябва да вярваме на тези документи“, каза Тадрос.

Но прегледът на публичните регистри за корабоплаването поставя под съмнение историята с Малайзия. Те показват, че корабът, който е прехвърлил петрол до Elysia, е съобщил, че го е взел в Ирак, а не в Малайзия, и че е пристигнал за срещата с Elysia направо от Персийския залив, където движенията му са били маскирани в продължение на няколко дни, докато е излъчвал фалшиво местоположение. UANI казва, че подозира, че сателитно изображение, направено на 5 август, показва, че корабът взема петрол от ирански кораб в Персийския залив. Мениджърът на Elysia не отговори на имейл.

American Club също застрахова кораби, които транспортират руски суров петрол. САЩ, Обединеното кралство, Европейският съюз и други наложиха санкции на тази страна след нахлуването ѝ в Украйна през 2022 г. Политиката забрани използването на западни услуги за доставки на суров петрол на цена над 60 долара за барел. Целта беше да се намалят руските приходи, без да се ограничи глобалното предлагане.

Това накара страната да разчита, както прави Иран, на това, което стана известно като „тъмния флот“, група от около 500 стареещи танкера, предимно собственост на непрозрачни компании. Много кораби в тъмния флот не твърдят, че имат застраховка. Други разчитат на руски или ирански застрахователи. Около една четвърт получават покритие от членове на International Group, всички от които са базирани в Европа, САЩ или Япония и признават западните санкции.

Пазарните цени на руския петрол често се изкачват над тавана. Данните за корабоплаването, анализирани от Bloomberg, показват, че 15 кораба, застраховани от American Club - около 4% от нейните танкерни клиенти - са товарили в руските пристанища в моменти, когато публикуваните цени надхвърлят 60 долара за барел. Това е по-голям дял от всеки друг западен застраховател.

„Те очевидно имат специализиран пазар с тези танкери“, каза Мишел Бокман, старши анализатор в службата за новини и данни за корабоплаването Lloyd’s List Intelligence в Лондон. Тя каза, че нейните собствени данни също показват, че American Club има висок дял на този пазар.

Но определянето на цената, платена за всяка конкретна пратка, е трудно. Санкциите изискват само застрахователите да поискат от собствениците на кораби подписан формуляр, обещаващ, че ще спазват правилата за тавана на цените. Тадрос каза, че American Club винаги го прави.

„В крайна сметка правителството на САЩ и световните правителства не искат да разрушат и да накарат този свят да изпадне в огромна енергийна криза“, каза Тадрос.

Финансовото състояние на American Club е най-слабото от 12-те членове на International Group, според Standard & Poor's. Нейните капиталови резерви са намалели толкова ниско през 2022 г., че миналата година департаментът за финансови услуги на щата Ню Йорк изиска компанията да набере допълнителен капитал, показват регулаторните документи.

От ведомството отказаха коментар. Тадрос каза, че като взаимен застраховател, собственост на своите клиенти, целта на American Club е да достигне рентабилност, а не да реализира голям излишък. Той каза, че капиталовата позиция на компанията се е подобрила миналата година и финансите ѝ са стабилни.

Тадрос отрече финансовото състояние на застрахователя да го стимулира да бъде по-малко придирчив към клиентите си. „Не знам защо имаме по-голям процент от тези кораби“, каза той. Една от причините може да е, че Аmerican Club има много азиатски клиенти, каза той, и повечето от корабите, които се изхвърлят поради санкции, са азиатскa собственост. Друго, предложи той, може да е, че Аmerican Club работи с малки корабособственици, чийто опит не оставя публична следа на хартия.

На 25 януари, два дни след интервюто на Bloomberg с Тадрос, Юнгман от UANI каза, че е забелязала кораб на име Riqueza, който товари ирански петрол от друг кораб близо до Индонезия, и публикува сателитна снимка в платформата X. Застрахователят на Riqueza? American Club.

Имейл до мениджъра на Riqueza остана без отговор. Запитан за кораба дни по-късно, Тадрос каза, че не е виждал публикацията на Юнгман или не е бил предупреден за подозрителна дейност.

„Тъй като ни обърнахте внимание на този въпрос“, каза Тадрос в последващ имейл, „започнахме разследване.“