Танкерите, обвързани с руската петролна търговия, спират след санкциите на САЩ

Поне половината от корабите, използвани за петрол от Русия, са били неактивни, след като са били добавени в санкционните списъци

20:14 | 13 февруари 2024
Автор: Джулиан Лий и Алекс Лонгли
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Част от огромния флот от танкери, които Русия използва за доставка на суровия си петрол, спира под тежестта на санкциите на САЩ, знак, че по-строгите мерки от страна на западните регулатори може да започнат да имат осезаеми ефекти върху Москва.

Около половината от 50-те танкера, които Министерството на финансите на САЩ започна да санкционира на 10 октомври, не са успели да натоварят товари, откакто са били включени в списъка, според проследяване на всеки един от Bloomberg. Последният обект под прицел - танкерът на "Совкомфлот" NS Leader - извърши незабавен обратен завой край бреговете на Португалия в четвъртък, когато собственикът му беше посочен от САЩ. По това време той е плавал към руско пристанище в Балтийско море.

Г-7 наложи таван на цената на суровия петрол от 60 долара за барел през декември 2022 г., който имаше за цел да задържи руския петрол на пазара, като в същото време лиши Кремъл от петродолари. Два месеца по-късно бяха въведени тавани за рафинирани продукти. Системата беше подложена на остри критики миналата година, тъй като Москва намери заобиколни решения и някои западни компании продължиха да пренасят петрола на страната - нещо, което не трябваше да правят, след като барелите се търгуваха над прага.

Но САЩ отговориха със засилване на санкциите и разследване на потенциални нарушения на тавана на цените, стъпка, която изгони много гръцки собственици на танкери от търговията.

Резултатът е нарастващи разходи за превоз и руски петрол, който се търгува с по-големи отстъпки спрямо международните показатели, според организации, включително Международната енергийна агенция. Руският енергиен министър Александър Новак заяви, че барелите на страната поевтиняват.

Картината все още е разпокъсана, тъй като Министерството на финансите на САЩ наложи своите санкции на партиди, което означава, че някои кораби все още може да не са стигнали до точката на товарене на товари.

От 50 танкера, санкционирани от началото на октомври, 18 са събрали товари. От тях девет действат като "совалки" и девет изглежда събираха пратки както обикновено, откакто бяха добавени към списъка. Единият все още превозва товар, който е взел на борда, преди да бъде санкциониран.

Това оставя 31. От тях седем са били неактивни дори преди санкциите и три може да се заредят скоро. Това оставя 21, които не са товарили товар оттогава.

Санкционирани кораби

Осем отделни кораба бяха посочени между 10 октомври и 12 декември. Други 24 танкера бяха посочени на 20 декември, когато Министерството на финансите предприе мерки срещу SUN Ship Management D Ltd., компания, собственост на руската държавна корабна компания "Совкомфлот". Hennesea Holdings Ltd., базиран в Обединените арабски емирства собственик на 18 кораба, беше добавен към списъка със санкции на 18 януари. 50-ият кораб, NS Leader, беше посочен в четвъртък.

Всичките осем кораба, санкционирани в първата вълна, вече не работят, повечето от тях малко след като бяха посочени от Министерството на финансите.

Девет от 24-те кораба, управлявани от SUN, са специализирани танкери-совалки, които продължават да извършват търговията си. Още един държи товар от суров петрол Sokol, който не е успял да достави до Индия. Останалите 14 все още работят.

Всички с изключение на един от 18-те танкера на Hennesea, един от които вече беше санкциониран в началото на декември, в момента не работят. Седем вече са били на котва или на празен ход доста преди да бъдат санкционирани. Единият, Nellis, се използва за съхранение на суров петрол Sokol, друг е закотвен край тихоокеанското пристанище Владивосток.

Единственият друг танкер на Hennesea, който е активен, изглежда чака в Червено море. La Pride, превозващ товар от руския суров петрол Urals, направи обратен завой, когато се приближи до размирните води край Йемен на 7 февруари. Той плава във води на около 350 мили по-на север, все още сигнализирайки за дестинация Кингдао в Китай.

Останалите четири кораба от флота на Hennesea, които вече носеха руски товари, когато бяха санкционирани, останаха бездействащи, откакто товарите бяха доставени.

Ценови ефект

Средната цена на руския суров петрол Urals в точката на износ се търгува с непрекъснато нарастващи отстъпки спрямо Dated Brent, международния еталон.

„Независими агенции, пазарни анализатори и самите руснаци посочват факта, че горната граница на цените постига и двете ни цели: отказ на Русия от енергийните печалби, от които се нуждае, за да води своята незаконна война, като същевременно насърчава стабилни енергийни пазари.“ каза Ерик Ван Ностранд, изпълняващ длъжността помощник-секретар по икономическата политика на Министерството на финансите на САЩ.

Тайният характер на руската търговия все пак означава, че е трудно да се каже колко силно е ударена Москва.

След като пристигне в Индия, същата отстъпка за Urals всъщност се е стеснила спрямо Dated Brent. Съществува и огромна разлика между експортните и вносните цени - и не е ясно кой печели от този така наречен спред на доставките.

Има още едно объркване, тъй като доставките на руски сорт Sokol за клиенти в Индия на практика са спрени, като се съобщава, че е имало предизвикателства при сортирането на плащанията за такива варели.

Удар по корабите

По-сигурно е, че танкерите, свързани с руската търговия, са засегнати.

През последните два месеца общо 14 танкера, превозващи руския суров петрол от сорта Sokol за Индия, или са блуждаели, или са закотвени във водите източно от Сингапур. Почти половината от тях са обърнали посоката, преди да достигнат дестинациите си. Сред 50-те санкционирани са три танкера, държащи суров петрол Sokol.

Таванът на цените, наложен от западните страни, и санкциите срещу някои руски корабни компании доведоха до проблеми с доставките на суров петрол в индийските пристанища, каза по-рано този месец индийският министър на петрола Хардип Синг Пури.

Флот в сянка

Всички кораби, санкционирани досега, са включени в списъка за нарушаване на тавана на цените.

Има обаче по-голям въпрос за корабите, които са спрели да използват западните услуги като цяло - флота, към която западните регулатори все още не са се насочили толкова агресивно.

Миналата седмица представител на Обединеното кралство каза, че страните, които са подписали тавана на цените, искат да изтласкат повече обеми от този така наречен сенчест флот и обратно към западните доставчици на услуги.

През последните седмици САЩ и Обединеното кралство публикуваха насоки, очертаващи част от по-строг подход, със съвети как да се подхожда към сенчестия флот и как да се открива избягването на тавана на цените.

Разрастването на флота в сянка „е малко нежелано“, каза Олга Димитреску, ръководител на ангажимента за ограничаване на цената на петрола в Службата за прилагане на финансовите санкции на Обединеното кралство в подкаст със застрахователя NorthStandard.

Актуализирана версия на горната граница на цената ще бъде използвана този месец, което изисква корабособствениците и застрахователите да поискат повече подробности за това колко търговци действително плащат за товар и свързаните с него разходи за доставка. Застрахователите публикуваха циркуляри през последните седмици, в които се казва, че покритието няма да е валидно, освен ако не получат удостоверения за съответствие с горната граница на цената, които включват детайлизирани допълнителни разходи.