Санкциите карат гръцките корабособственици да странят от петрола на Русия

Засилените санкции увеличават риска за търговците и може да намалят количеството руски барели, които се търгуват легално под тавана на цените от Г-7

10:34 | 12 февруари 2024
Автор: Алекс Лонгли
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Санкциите на САЩ срещу фирми, пренасящи руски петрол, може да засилят натиска върху Кремъл, но рискуват да осуетят усилията да се извади търговията с петрол на нацията от сенките.

В четвъртък Министерството на финансите на САЩ санкционира малка компания, базирана в ОАЕ, наречена Zeenit Supply and Trading DMCC. Това стана, защото фирмата използва американски доставчик на услуги, за да помогне за транспортирането на петрола - нещо, което не беше разрешено, тъй като товарът струваше повече от 60 долара за барел и по този начин наруши горната граница на цените на Г-7.

Но двама гръцки собственици казаха, че подобни действия - идващи на фона на по-строги правила за надлежна проверка за установяване, че товарите наистина струват $60 или по-малко - ги карат да бъдат по-предпазливи за транспортирането на руски петрол, не по-малко. Те посочиха риска от превоз на товар от руски търговец, който може да бъде санкциониран по време на пътуването.

Това подчертава дилемата, пред която са изправени САЩ, Обединеното кралство и техните съюзници при налагането на тавана на цените. В сряда Обединеното кралство заяви, че страните, подписали политиката, се опитват да изтласкат повече руски петрол от така наречения сенчест флот и обратно към използването на западни доставчици на услуги, включително гръцки собственици и европейски застрахователи. В същото време САЩ многократно са показвали, че ще продължат да ограничават по-агресивно избягването на тавана на цените.

Но санкциите също рискуват да стеснят кръга от контрагенти, с които западните корабособственици могат да работят. Броят на гръцките танкери, превозващи руски суров петрол, намаля през януари.

Една от пречките за боравенето с руски барели през последните няколко месеца беше намаляващият брой свързани с Русия търговци, желаещи да предоставят атестации, че доставките им са под тавана на цените. Очаква се това да се увеличи допълнително, когато по-късно този месец влязат в сила по-подробни удостоверителни документи.

Санкциите от четвъртък създават елемент на несигурност относно това кои фирми могат да бъдат атакувани чрез санкции и само добавят към предпазливостта относно връщането към търговията с руски петрол.

Западните регулатори са загрижени за използването на сенчестия флот, тъй като не е ясно каква застраховка имат корабите и какви стандарти за безопасност се спазват. Освен това флотът помага на Москва ефективно да избягва ограничението на Г-7, тъй като петролът на борда няма ограничения по отношение на цената.

Zeenit Supply and Trading миналата година е обработвала около 54 000 барела на ден руски суров петрол – по-голямата част от които е била продадена от руския производител "Зарубежнефт", според KSE Institute, част от Киевската школа по икономика и поддръжник на строгите санкции срещу Москва.