Планът на САЩ за попълване на петролния резерв се сблъсква с трудности

Докато САЩ са подложени на натиск да вкарат бързо американски петрол обратно в изчерпаните си спешни резерви, Министерството на енергетиката избягва някои от така наречените леки суровини

12:00 | 10 февруари 2024
Автор: Лушия Касай
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Нелеката задача да се попълнят най-големите държавни запаси от петрол в света е като да се смесят олио и оцет. Само че в този случай оцетът всъщност е просто още петрол - свръхтънък суров петрол от Южен Тексас.

Докато САЩ са подложени на натиск да вкарат бързо американски петрол обратно в изчерпаните си спешни резерви, Министерството на енергетиката избягва някои от така наречените леки суровини, с които страната е известна. Това е така, защото много тънкият петрол, като този, добиван в басейна Игъл Форд в Тексас, не се смесва добре с по-плътните, предимно вносни сортове, които понастоящем се намират в запасите.

Въпросът за твърде малкото количество петрол е само последното препятствие пред стремежа на САЩ да попълнят държавните запаси след освобождаването на историческите 180 милиона барела след инвазията на Русия в Украйна. По-високите цени на суровия петрол и оперативните ограничения досега затрудняваха усилията, като САЩ дори отмениха някои програми за закупуване.


Министерството на енергетиката счита, че някои местни суровини са твърде леки, за да бъдат включени в резерва/ Суровини с гравитация по API 45 градуса или повече

И въпреки че планът за зареждане има за цел да подкрепи американския суров петрол, някои доставчици откриват, че техните предложения не отговарят на изискванията. През септември Министерството на енергетиката анулира договор на стойност 108 млн. долара с Macquarie Group Ltd., тъй като офертата на търговското й подразделение за над 1 млн. барела включваше сорт Eagle Ford, според вътрешни имейли, видени от Bloomberg. Анулирането е станало по взаимно съгласие.

Нефтът от Игъл Форд съставлява 12% от добива в САЩ, а въпросният сорт - Игъл Форд 56 - е по-лек от водата. Това означава, че той "би бил несъвместим" със съществуващите запаси, се казва в имейлите на агенцията. Първоначално агенцията е приела офертата, но по-късно е променила курса си, става ясно от имейлите.

Macquarie отказва да коментира. Говорител на Министерството на енергетиката отказа да коментира обсъжданията на договора.

Официално Министерството на енергетиката твърди, че няма забрана за определени суровини. Но след като отхвърли офертата от септември, агенцията актуализира разпоредбите си за закупуване, за да уточни, че няма да се разглежда петрол с определена плътност - стандарт, който на практика поставя в черния списък широк спектър от лек петрол, произвеждан в САЩ.

=

Освен Eagle Ford, разпоредбата ще забрани използването на Grand Mesa Light, Saddlehorn Light, SCOOP, кондензат от Whitecliffs и различни масла, изпомпвани в Скалистите планини и Оклахома.

Макар че лекият американски петрол е желан от чуждестранните купувачи - американският износ достигна годишен рекорд през 2023 г. - той е логистичен проблем за резерва. Понастоящем запасът съдържа по-тежък петрол от Мексико, Иран и други страни, голяма част от който е закупен преди десетилетия, когато за първи път са били запълнени пещерите с форма на хапчета. Свръхлекият нефт вероятно ще се намира върху съществуващите обеми, което ще създаде проблеми, когато се наложи нефтът да бъде препродаден.

В продължение на една година администрацията на Байдън провеждаше търгове за закупуване на петрол за запасите, които имат капацитет да поберат 714 милиона барела. В четвъртък тя обяви нов търг за закупуване на 3 млн. барела суров петрол за доставка в пещерите през юли. Като цяло министерството на енергетиката е закупило 20,1 млн. барела и е получило почти 4 млн. барела като част от размяна с петролни компании. Правителството е купувало от компании, сред които Exxon Mobil Corp., Phillips 66 и Shell Plc.