Петролът се готви за седмичен ръст заради засиленото напрежение в Близкия изток

Brent се търгуваше под 82 долара за барел, след като се покачи с повече от 3% в четвъртък, най-големият дневен скок от месец

09:30 | 9 февруари 2024
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът се насочи към седмичен ръст, след като премиерът Бенямин Нетаняху отхвърли потенциалното прекратяване на огъня във войната Израел-"Хамас", което повиши рисковете в Близкия изток.

Суровият петрол Brent се търгуваше под 82 долара за барел, след като се покачи с повече от 3% в четвъртък, най-големият дневен скок от месец, тъй като коментарите на израелския лидер стимулираха алгоритмичните покупки. West Texas Intermediate беше над $76. Движението от почти 6% тази седмица отмени по-голямата част от спада от миналата седмица, който беше частично воден от оптимизма, че двете страни се приближаваха към пауза във военните действия.

Нетаняху каза, че не вижда „друго решение освен пълната победа“, а заплахите от страна на Ирак да оттегли подкрепата си за водената от САЩ коалиция добавиха напрежение в основния петролен регион. Корабните компании също предупредиха, че ситуацията със сигурността в Червено море продължава да се влошава.

„Тази седмица беше страхотна седмица за цените на петрола, тъй като надеждите за облекчаване на напрежението в Близкия изток не получиха така необходимото потвърждение“, каза Йеап Джун Ронг, пазарен стратег за IG Asia Pte. „Пазарните участници ценообразуват, че геополитическите рискове ще влияят по-дълго.“

Суровият петрол е по-скъп с около 6% през годината до момента, тъй като нервността около Близкия изток беше частично компенсирана от голямото глобално предлагане и колебливите перспективи в двата най-големи потребителя в света. Има очаквания, че Федералният резерв на САЩ ще остави лихвените проценти повишени за по-дълго време, а Китай все още се бори да съживи вътрешното търсене и потребителското доверие.

Подразбиращата се волатилност на петрола също намалява през последните сесии, дори когато интересът към сделки се покачва. Обемите на търговия в Азия в петък вероятно ще бъдат ниски, тъй като много пазари затварят за празниците по случай Лунната Нова година.