Петролът и земеделците в САЩ се съюзяват срещу новата заплаха от електромобилите

Big Oil спори с фермерите от дните на Модел Т, когато Хенри Форд обяви етанола за горивото на бъдещето. Но петролният магнат Джон Д. Рокфелер и Сухият режим в САЩ определят различен курс за автомобилната индустрия

19:02 | 6 февруари 2024
Автор: Ким Чипман и Дженифър А. Духи
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

След десетилетия на борба срещу повече етанол, навлизащ в автомобилите на САЩ, Big Oil се присъединява към Big Agriculture в стремежа да разшири използването на биогориво, базирано на царевица.

Дългогодишните врагове все повече намират общ език, тъй като растежът на електрическите превозни средства заплашва да намали търсенето на бензин. Гигантите в изкопаемите горива също увеличават инвестициите във възобновяеми горива в опит да уловят правителствени стимули, насочени към намаляване на емисиите и ограничаване на изменението на климата.

„Днес е различен свят“, каза Брус Растетер, основател на Summit Agricultural Group. „Това е цялостна промяна на петролните компании, които работят с индустрията за биогорива, за да декарбонизират резервоарите.“

По-голямата част от бензина, продаван в САЩ, съдържа 10% етанол, известен като E10. Но продажбата на смеси от 15%, или E15, през летните месеци обикновено е забранена без разрешение от Агенцията за опазване на околната среда (EPA).

Американският петролен институт (API) - мощното петролно лоби - се обединява с Националната асоциация на производителите на царевица и други групи, за да подкрепи двупартийна мярка от републиканския сенатор Деб Фишер от Небраска, която ще позволи целогодишните продажби на E15 в цялата страна. Законодателството също ще запази достъпа до смеси с по-ниско съдържание на етанол.

Сътрудничеството е най-голямото досега между двете страни и променя лицето на енергийното лобиране във Вашингтон, докато се борят за течни възобновяеми горива.

„Бяхме рамо до рамо по този въпрос“, каза Уил Хъпман, вицепрезидент на API за политиката надолу по веригата. „В исторически план това не е било най-лесното нещо.“

Бойна история

Американските производители на петрол са в противоречие с фермерите от дните на Модел Т, когато Хенри Форд обяви етанола - алкохолът, съдържащ се във виното, бирата и алкохола - за горивото на бъдещето. Но петролният магнат Джон Д. Рокфелер и Сухият режим в САЩ определят различен курс за автомобилната индустрия.

Правителството на САЩ започна да насърчава употребата на етанол в края на 70-те години след петролната криза, когато президентът Джими Картър възложи на лидерите в агробизнеса да произвеждат етанол като начин за намаляване на зависимостта от петрола. Archer-Daniels-Midland Co. започна производство през 1978 г. След като терористичните атаки през 2001 г. засилиха опасенията за енергийната сигурност, Конгресът установи мандат, задължаващ етанол и други биогорива да се смесват в националните доставки на гориво всяка година.

Това предизвика продължаващ дебат, като производителите на петрол твърдят, че смесването води до по-високи разходи за рафиниране, излага на риск работните места в профсъюзите и повишава цените по бензиностанциите.

Това също така предизвика сблъсъци за замърсяването, свързано с лятното шофиране. Федерален закон за чист въздух блокира продажбите на E15 в по-голямата част от САЩ от юни до средата на септември, когато летните горещини засилват изпарението, увеличавайки възможността за смог от всичкия бензин.

Но възходът на електрическите автомобили ще ограничи и двете течни горива, сближавайки нефтените и земеделските групи.

Администрацията на Байдън си е поставила цел половината от всички продажби на автомобили в САЩ да бъдат електрически до края на десетилетието. Докато електрическите автомобили досега не са направили сериозен удар в глобалното търсене на гориво, BloombergNEF изчислява, че изместването на потреблението на петрол от електромобилите ще се увеличи до над 20 милиона барела на ден до 2040 г.

Поддръжниците на етанола като министъра на земеделието на САЩ Том Вилсак настояват, че биогоривата са важно оръжие за намаляване на въглеродните емисии, като отбелязват, че ще отнеме десетилетия или повече, за да бъде автомобилният парк на Америка изцяло електрически.

API и други петролни групи смятат, че законопроектът на Фишер носи дългосрочна сигурност на пазара, като същевременно избягва потенциални прекъсвания на доставките и катаклизми, породени от друг подход.

Този алтернативен път, предложен от губернаторите на Средния запад, би принудил EPA да прилага изисквания за замърсяване на въздуха равномерно към E10 и E15, позволявайки пълни продажби на по-високата смес, но ефективно налагайки бутиково гориво с по-малко изпарение в тези щати. Администрацията на Байдън е на път да одобри промяната в рамките на месеци, въпреки опасенията, че тя ще създаде неравномерна комбинация от правила и ще изисква изграждането на скъпа нова инфраструктура.

Заедно с API и производителите на царевица, подкрепата за законопроекта на Фишер се простира в целия политически спектър. Коалицията включва Асоциацията за възобновяеми горива (RFA) и Growth Energy, както и различни земеделски организации и групи, представляващи търговци на горива и спирки на камиони.

„Това е първият път, който си спомням от 20 години, когато всички тези заинтересовани страни са се събрали и активно са лобирали в подкрепа на общ интерес“, каза Джеф Купър, ръководител на RFA.

Все пак усилията са изправени пред значителни пречки, включително съпротива от страна на независими рафинерии, които са по-изложени на разходите за съответствие с биогоривата. Fueling American Jobs Coalition, която представлява профсъюзни работници и независими петролни рафинерии, иска да съчетае целогодишния достъп до E15 с ограничения върху цената на кредитите, използвани за изпълнение на годишните квоти за биогорива. Настоящият законопроект само ще обогати големите интегрирани петролни компании за сметка на търговските рафинерии, твърди коалицията.

Мярката има подкрепата на някои законодатели от петролни щати, включително сенатор Роджър Уикър от Мисисипи, републиканец, който беше сред законодателите, борещи се за ограничаване на смесите с етанол до 10% през 2013 г.

Брук Епълтън, вицепрезидент по публичната политика на Националната асоциация на производителите на царевица, каза, че ако усилията им са успешни, тя се надява петролните и фермерските групи да обединят усилията си по други въпроси. „Имаме много повече общи неща, отколкото вероятно сме си мислили, че имаме.“