Веригата за доставки на дизел в Европа е застрашена от растящите разходи за превоз

Графика на деня, 27.01.2024

13:42 | 27 януари 2024
Обновен: 13:43 | 27 януари 2024
Автор: Джак Вителс
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Рязкото увеличение на транспортните разходи, дължащо се на сътресенията в Червено море, оказва натиск върху веригата за доставки на дизелово гориво в Европа, допринасяйки за резкия скок на цените на горивата.

Тарифите за наемане на големи танкери, които да доставят горивото от Близкия изток до Северозападна Европа, скочиха до 117 000 долара на ден тази седмица, тъй като нападенията на хутски бойци срещу търговски кораби продължават да нарушават пазара на морски транспорт. Това допринася за повишаване на маржовете на дизеловото гориво - цената на горивото спрямо суровия петрол.

Европа изпитва структурен недостиг на дизелово гориво и разчита на внос. Когато разходите за превоз се увеличават, цените на горивата в Европа трябва да се повишат в сравнение с други региони, за да се компенсират допълнителните разходи за превоз на барели от отдалечени доставчици.

Според данни на General Index неотдавнашният скок на транспортните разходи е допринесъл за повишаване на маржовете на дизеловото гориво в Северозападна Европа до най-високото ниво от началото на декември. Това допринесе и за увеличаване на т.нар. спред "изток-запад": разликата в цените на дизела в Европа и Азия.


Спредът между Изтока и Запада по отношеине на дизела расте. Дизелът в Азия поевтинява в сравнение с Европа

Според Юджийн Линдел, ръководител на отдел "Рафинирани продукти" в консултантската компания FGE, въпреки че дизелът в Европа е по-скъп от този в Азия, по-скъпият превоз означава, че за износителите от Близкия изток, Персийския залив и Индия не е рентабилно да изпращат товари в Европа.

"Всъщност не би трябвало да виждаме големи потоци от дизелово гориво от Персийския залив и Индия към Европа при сегашните спредове в посока изток-запад", каза той. Ако тези барели не могат да намерят място в Европа, "те ще се насочат на изток".

Струва си да се отбележи, че маржът на дизеловото гориво в Европа се определя и от други фактори, като например прекъсвания на работата на рафинериите и икономическа активност. Регионът черпи барели и от американското крайбрежие на Мексиканския залив, а разходите за превоз през Атлантическия океан - макар и с по-малки кораби - не са се повишили толкова рязко.