Европа продължава да поглъща дизел от Индия, която е основен купувач на руски петрол

Графика на деня, 27.11.2023 г.

18:15 | 27 ноември 2023
Автор: Прежула Прем
Графика: Bloomberg L.P.
Графика: Bloomberg L.P.

Европа забрани повечето доставки на петрол от Русия преди почти една година, но в момента използва дизелово гориво, което може би е произведено от руски суров петрол.

Вносът на дизелово гориво, в региона, от Индия, един от най-големите купувачи на руски суров петрол, е на път да нарасне до 305 000 барела дневно, което е най-много поне от януари 2017 г., сочат данни на фирмата за пазарно разузнаване Kpler.

Въпреки че не може да се каже със сигурност, че молекулите произхождат от Русия - Индия преработва нефт и от други страни - доставките от Москва дават възможност на индийските рафинерии да произвеждат голямо количество дизелово гориво и да увеличават износа.

Според Kpler през ноември в Европа пристига рядка пратка от базираната в Мумбай компания Nayara Energy Ltd., която е внесла почти 60% от суровия си петрол от Русия тази година. Reliance Industries Ltd., най-големият доставчик на индийски дизел в Европа, черпи повече от една трета от суровия си петрол от Русия, сочат данните.


Европа се храни с индийски дизел/Доставките на дизел от Индия към Европа се очаква да са най-много от поне 2017 г. насам

Скокът на вноса на дизелово гориво от Индия илюстрира и фундаменталната промяна в търговията с петрол след войната на Кремъл в Украйна. Преди година Русия беше най-големият доставчик на дизелово гориво в Европа - гориво, което е жизненоважно за промишлеността и транспорта. През декември Европейският съюз забрани по-голямата част от морския внос на руски суров петрол, а през февруари - на петролни продукти.

В отговор на това Европа и Обединеното кралство потърсиха доставки на дизелово гориво от други пазари. Индия помага да се запълни недостигът на доставки, тъй като европейският внос от САЩ, Турция и Саудитска Арабия намалява през ноември. Пристиганията на саудитски дизел ще намалеят до около 94 000 барела дневно, което е най-ниското ниво от февруари 2020 г. насам.

"Наличността на саудитски барели рязко намаля през октомври и ноември поради планираната поддръжка на местните рафинерии, което засили интереса към индийския дизел", казва Юджийн Линдел, ръководител на отдел "Рафинирани продукти" в консултантската компания Facts Global Energy.

Конкурентно предимство

Тъй като Западът избягва руския петрол, Москва намира все по-голям апетит за суровината си в Азия. Индийските рафинерии успяват да купуват руски суров петрол с отстъпка и да продават преработения петрол на пазари като европейския, където дизеловото гориво е много търсено.

"1,6-1,8 млн. барела дневно руски суров петрол, които индийските рафинерии купуват, създават конкурентно предимство, с което другите не разполагат", смята Виктор Катона, водещ анализатор на суров петрол в Kpler.


Ръст на вноса на дисел в Европа/Нарастването на доставките от Индия през ноември компенсира спада на потоците от Саудитска Арабия и САЩ

Делът на индийското дизелово гориво, изнасяно за Азия, вече е около 19% от общия износ на страната в сравнение с 33% през миналата година, каза той. Голяма част от този обем е пренасочена към Европа. Като цяло вносът на дизелово гориво и газьол в Европа през този месец ще нарасне до 935 000 барела дневно, което е с 5% повече от октомври, сочат данните на Kpler.