Петролът поевтинява за 4-ти ден заради срещата на ОПЕК+ и предпазливостта на пазара

Brent поевтиня с почти една пета от най-високата си стойност в края на септември заради увеличеното предлагане от страни извън ОПЕК+

08:15 | 27 ноември 2023
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът поевтиня за четвърти ден, тъй като търговците очакват отложената среща на ОПЕК+ тази седмица, а на финансовите пазари като цяло се наблюдава тенденция на намаляване на риска.

Световният бенчмарк Brent падна под 80 долара за барел, след като отстъпи с 2,3% през последните три сесии, а West Texas Intermediate се движеше около 75 долара. Суровият петрол поевтиня заедно с акциите в началото на седмичната търговия, като данните показаха, че печалбата на китайските промишлени предприятия е нараснала с много по-бавни темпове през октомври, подчертавайки рисковете пред растежа в най-големия вносител на суров петрол в света.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) трябваше да отложи критичната среща за вземане на решение относно политиката на предлагане с четири дни до 30 ноември на фона на спор относно квотите. Последната слабост на цените на фючърсите на суровия петрол дойде въпреки проучване на Bloomberg сред търговци и анализатори, което показа, че около половината очакват групата да предприеме допълнителни мерки за затягане на пазарните условия.

Петролът продължава да поевтинява с фокус върху срещата на ОПЕК+ | Пазарните наблюдатели очакват, че е по-вероятно картелът да намали още добива

Сортът Brent поевтиня с почти една пета от най-високата си стойност в края на септември заради увеличеното предлагане от страни извън ОПЕК+ и отслабващата рискова премия за войната между Израел и „Хамас“. По-рано този месец Международната агенция по енергетика прогнозира, че през следващата година пазарът отново ще се върне към излишък.

"ОПЕК+ ще трябва да демонстрира значителна дисциплина на доставките или поне да намали тази способност, за да свие опасенията на пазара за дълбок излишък на петролните пазари през следващата година."

Пазарните показатели сочат отслабване на условията. Спредът за незабавна доставка на WTI - разликата между двата най-близки договора - е 25 цента за барел в състояние на контанго - пазарен модел, при който спот цените се търгуват с отстъпка спрямо фючърсите. Преди месец разликата беше 84 цента за барел в условията на обратно контанго. 

Междувременно в неделя в Близкия изток във водите между Йемен и Сомалия бе атакуван танкер с химикали, свързан с израелска компания, което е последното от поредицата нападения срещу кораби, свързани с Израел, след като подкрепяните от Иран бунтовници хути, базирани в Йемен, заплашиха да ги атакуват. Това подчертава уязвимостта на корабоплаването в ключовата транзитна точка.

От четвъртък в Обединените арабски емирства ще се проведе COP28. Председателят на срещата на върха е и ръководител на държавната петролна компания на производителя от ОПЕК, което я прави една от най-противоречивите срещи на върха за климата в последно време.