Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Как да възстановим кораловите рифове чрез климатични технологии?

Фрико Ю, съосновател и главен изпълнителен директор на Archireef и Дениз Текерек, съосновател и търговски директор, Archireef, "Клуб Investor", 18.11.2023 г.

21:00 | 18 ноември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Ние вече сме изгубили до 50% от световните коралови рифове и сме на път да загубим общо 90% от тях през следващите 30 години. Когато започнахме с опитите си да възстановим увредените рифове, изпробвахме всички традиционни методи. Но в един момент установихме, че те се нуждаят от нещо, което да ги задържи заедно и да не позволява отлагането на седименти. Те се нуждаят от нещо биосъвместимо, и оттам дойде окончателната ни идея да създадем 3D-разпечатани коралови блокчета от глина. През 2022 получихме инвестиция от нашите инвеститори ADQ, холдинг за инвестиции базиран в Абу Даби и това ни отвори врати да влезем на пазара в Близкия изток. Ние разположихме нашия офис и нашите еко-инженерни съоръжения в КИЗАД и в момента се концентрираме върху изследователска дейност в Хонконг, докато производството е в Абу Даби. Това коментираха Фрико Ю, съосновател и главен изпълнителен директор на Archireef и Дениз Текерек, съосновател и търговски директор, Archireef в материал за Bloomberg, излъчен в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Ние автоматизирано произвеждаме нашите рифови блокчета от началото до края. Производството минава през около 7 етапа. Първо ни се доставя глина, после я смесваме да получим правилната консистенция за нашите 3D-принтери. После с тях създаваме тази изключително деликатна структура, която изгражда рифовите блокчета, които ще бъдат поставени на дъното на океана.", споделя Дениз Текерек.

"А те превръщат пясъка в подходяща основа да се развиват коралите. Освен това, самата структура е много пореста, което значи, че блокчето може да задържи коралите на морското дъно и им помага да устоят на натиска на седиментацията. За последните 2 години успяхме да разположим почти 500 квадратни метра край Хонконг и Абу Даби. Всеки път когато се върнем във водата, най-бързият резултат, който всъщност виждаме е малка група съобщества, морски общности, която живее около местообитанието.", допълва Фрико Ю.

Фрико Ю разказва, че се забелязва как коралите отново растат. Всяко блокче може да бъде основа за 6 до 10 коралови фрагмента, а освен това е 95% по-евтино от традиционните методи. Тя уточнява, че обединяват различни технологии към предлаганите от тях климатични решения. От една страна, използват екологичното ДНК като инструмент за оценка на биоразнообразието. От друга, вкарват в употреба и изкуствен интелект, за да могат по-лесно да разпознават рибите във водата и в още по-голяма степен да определят количествено влиянието, за което допринасят.

"С течение на времето, бихме искали да построим и „коралови магистрали“ и така все повече и повече корали да имат място да се закрепят и да растат. Те имат централна роля при кораловия туризъм, който се оценява на над 30 млрд. долара годишно, а цялата коралова икономика се смята на 2 трлн. долара на година.", изтъква Дениз Текерек.

Целия коментар вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.