Забраната за износ на дизел от Русия е рискована както за Москва, така и за света

На пръв поглед забраната няма да окаже голямо влияние върху западните нации, които подкрепят Украйна - докато не бъде усетена в Турция и Саудитска Арабия

18:03 | 23 септември 2023
Автор: Джулиан Лий
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

С наближаването на зимата в северното полукълбо и вече затегнатите световни пазари на дизел, Русия забрани износа на гориво, което се използва за транспорт, отопление и промишлени процеси. Много анализатори очакват спирането да е временно, но други го виждат като още един пример за това, че Москва въоръжава износа на енергия, докато нейната инвазия в Украйна навлиза в 20-ия месец.

Ето какво знаем - и какво не знаем - за забраната.

Ограничението включва всички видове дизел, включително летни, зимни и арктически смеси, както и тежки дестилати, включително газьол, съгласно правителственото постановление. То влезе в сила на 21 септември, но няма крайна дата.

Русия играе важна роля на световния дизелов пазар. Досега тази година нацията беше най-големият морски износител на дизелово гориво в света, малко пред САЩ, според данни на Vortexa, събрани от Bloomberg. Доставяше повече от 1 милион барела на ден от януари до средата на септември.

На пръв поглед забраната няма да окаже голямо влияние върху западните нации, които подкрепят Украйна, след като руските войски пресякоха границата през февруари 2022 г. Традиционните купувачи в Европа спряха да купуват от Русия след атаката. Това тласка търговията другаде, като Турция, Бразилия и Саудитска Арабия се очертават като ключови дестинации.

Но петролните пазари са глобални и загубата на такъв голям източник на доставки за продължителен период от време е почти немислима. От своя страна Русия вероятно също не може да си позволи да задържа износа твърде дълго.

Руските барели, изпратени до Саудитска Арабия и Турция, освободиха дизел, произведен в собствените рафинерии на тези страни. Това количество сега се изнася за бившите купувачи на Русия в Европа. Това не е ефективна търговия, но гарантира, че всеки все още получава горивото, от което се нуждае. Спирането на руските доставки за тези „приятелски“ държави рискува в крайна сметка да засегне „неприятелските“ държави на запад чрез по-високи цени и ограничен износ от страни като Турция и Саудитска Арабия.

Аргументът за въоръжаване зависи до голяма степен от момента на спирането, тъй като лятото свършва и европейските потребители започват да се фокусират върху зимното гориво. Газьолът е важно гориво за отопление в някои части на Европа, особено в Германия. Дизелът е основното гориво, използвано при движението на стоки по шосе, което го прави жизненоважно във веригите за доставки.

Русия вече изигра ключова роля в затягането на глобалните пазари на дизелово гориво, като намали износа си на суров петрол в тандем с други членове на групата производители на петрол ОПЕК+, най-вече Саудитска Арабия. Тези съкращения са лишили рафинериите от суров петрол, който е богат на дизелово гориво. Заместителите, като петроли, произведени от шистовите находища в САЩ, дават относително по-малък добив.

Вътрешен натиск

Но има належащи вътрешни причини за забраната за износ, което може да навреди на руския рафиниращ сектор, преди да удари купувачите в Европа.

Русия се бори с скока на вътрешните цени на горивата, който помага за стимулиране на инфлацията, въпреки че президентът Владимир Путин нареди на правителството да ограничи тези увеличения.

Вътрешното търсене вероятно се стимулира в момента от голямата реколта, която трябва да бъде окосена и събрана. Войната в Украйна и подкрепата за окупираните територии също повишават потреблението. Мащабът на допълнителното търсене спрямо търсенето е трудно да се определи количествено.

За разлика от това, доставките на гориво са намалени поради обичайната сезонна поддръжка в руските рафинерии. През първата половина на този месец ежедневните използвани суровини от рафинериите са били средно 5,44 милиона барела, около 108 000 барела на ден по-малко от средното за по-голямата част от август, показват изчисления на Bloomberg.

Въпреки официалната неяснота, в руското правителство има разбиране, че ограниченията ще бъдат краткотрайни, според официален представител, пожелал анонимност. Мярката ще продължи само докато бъде въведен нов пазарен механизъм за регулиране на вътрешните доставки на горива, каза друг служител.

Печалби от износ

Руските рафинерии печелят много повече от износа на дизел, отколкото от доставките на вътрешния пазар, а високите международни цени предоставиха допълнителен стимул за износ. Така че правителството многократно е трябвало да намери начини да гарантира задоволяването на местните нужди. Суровата забрана на експортните потоци е необходима, за да се покаже на индустрията, че трябва да бъде по-възприемчива към настояванията на правителството и да постигне консенсус с кабинета по-бързо, каза един от служителите.

Не е ясно обаче как може да изглежда компромисът. По-рано правителството също обмисляше прекалено високи експортни мита и — по-благоприятно за петролната индустрия — по-високи субсидии надолу по веригата, за да насърчи потоците към вътрешния пазар.

Тези субсидии оказват натиск върху държавните финанси и плащанията към петролните рафинерии през август нараснаха до най-високото си ниво от повече от година на фона на по-слабата рубла и по-високите цени на горивата, което допълнително натовари бюджета. Субсидиите бяха намалени наполовина в началото на септември.

Не за първи път руското правителство използва строги мерки, за да управлява местните производители на гориво. През 2018 г. тогавашният вицепремиер Дмитрий Козак заплаши да въведе високо експортно мито за суров петрол и петролни продукти, ако вътрешното търсене на гориво не бъде задоволено.

Тогава среднощна среща между Козак и ръководители на петролната индустрия доведе до сделка, която замрази вътрешните цени на горивата на дребно и осигури ангажимент за доставка на повече гориво на купувачите у дома.

Правителственото постановление уточнява, че разпоредбата е временна. „Колко време ще е в сила? Докато е необходимо да се осигури стабилност на пазара“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред руски репортери в петък, според агенция Интерфакс.

Истинска нужда?

Вътрешното търсене на дизел в Русия е голяма неизвестност за наблюдателите на индустрията.

Официално нацията очаква да произведе над 90 милиона тона гориво тази година - еквивалентно на около 1,9 милиона барела на ден - и консумира само 40 милиона тона от общото количество, оставяйки останалото за износ, според данни на Павел Завални, ръководител на енергийната комисия в долната камара на руския парламент.

Военните действия на Русия в Украйна обаче създават допълнително търсене. Горивото е необходимо за военни части и потребители в анексираните територии в източния регион на Украйна, които нямат собствени работещи рафинерии.

Подробностите за доставките са класифицирани; обаче количеството, необходимо за военни нужди в шест руски региона, граничещи с Украйна, както и анексираните Донецка и Луганска области, достигна около 220 000 тона само през септември 2022 г., според данни, видяни от Bloomberg.

Дори и с военните изисквания, производството на дизел в Русия може далеч да надхвърли вътрешните изисквания, оказвайки натиск върху националните резервоари за съхранение. Русия не разкрива информация колко точно дизел може да съхранява в своите пристанища, рафинерии и резервоари в близост до магистрални тръбопроводи.

Към 18 септември общите обеми на дизелово гориво, съхранявани в съоръженията, достигнаха 2,96 милиона тона - около 22 милиона барела - според данни на индустрията, разгледани от Bloomberg. Пикът за съхранение от 3,73 милиона тона беше достигнат през февруари 2023 г., което показва, че съоръженията може да са в състояние да задържат поне 770 000 тона повече. Това е продукция за около три дни през първите 13 дни на септември.

Колко дълго?

Може да не е възможно да се поддържа забраната за износ дълго време, преди Русия да се сблъска с ограничения на капацитета.

Удължаването на мярката след началото на октомври би навредило на петролната индустрия на нацията, каза човек, запознат със ситуацията. Руските рафинерии ще трябва да намалят работата си, за да избегнат презапасяването, тъй като свободното място за съхранение ще свърши. Това прави възможно прекратяването на забраната в началото на октомври, каза лицето.

Ограничаването на целия износ би довело до бързо натрупване на вътрешни доставки, но няма признаци, че това количество допълнително гориво ще е необходимо за дълго време и има ограничено място за съхранение на излишък.

Руската забрана върху износа на дизел и бензин не може да продължи дълго, според индустриалния консултант FGE. Неуспешното рестартиране на износа „би принудило спиране на рафинериите и би имало точно ефекта, който Москва се опитва да противодейства – по-високи цени на бензиностанциите и недостиг на горива в страната“, отбелязва фирмата.

Продължителната забрана за износ на дизел и бензин не би била в интерес на Русия, според анализаторите на Citigroup Inc., тъй като може да принуди рафинериите да намалят операциите си, което води до по-ниско производство на суров петрол през зимата.

Вътрешното търсене на дизелово гориво в Русия за реколтата се очаква да достигне своя връх през следващите три до пет седмици, преди да се забави през ноември и след това да спадне рязко през декември, отбелязват анализаторите на Citigroup. Това вероятно ще постави шестседмична горна граница на ограниченията за износ.

Въпреки това, забраната за износ може да „намали част от самодоволството, което се е промъкнало на пазара относно руската заплаха от прекъсване“, казаха в бележка анализатори на RBC.