Светът не успява да произведе достатъчно дизел

Затягането при дизела помага за повишаване на премията за руския петрол ESPO

07:51 | 19 септември 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Световните петролни рафинерии се оказват безсилни да произвеждат достатъчно дизел, отваряйки нов инфлационен фронт и лишавайки икономиките от гориво, което захранва промишлеността и транспорта.

Докато фючърсите на петрола се покачват - в понеделник те бяха малко под 95 долара за барел в Лондон - ралито бледнее в сравнение със скока на дизела. Цените в САЩ скочиха над 140 долара до най-високото си ниво за това време на годината в четвъртък. Еквивалентът в Европа скочи с 60% от лятото насам.

И може да стане по-зле. Саудитска Арабия и Русия затвориха крановете за производство на по-плътните, по-серни барели, които обикновено се използват за производството на дизелово гориво. На 5 септември и двете нации - лидери в алианса ОПЕК+ - обявиха, че ще удължат тези ограничения до края на годината, период, в който търсенето на гориво обикновено се повишава.

„Изложени сме на опасност да видим продължаващо затягане на пазара, особено за дестилатите, през зимните месеци“, каза Торил Босони, ръководител на отдела за пазар на петрол в Международната агенция по енергетика, имайки предвид категорията гориво, която включва дизелово гориво. „Рафинериите не успяват да се справят.“

Ситуацията е предизвикателство за глобалния рафиниращ флот, който е преследван от слабо производство от месеци. Изпепеляващата жега в Северното полукълбо това лято принуди много заводи да работят с по-бавно темпо от нормалното, оставяйки запасите закърнели.

Освен това върху тях е оказван натиск да произвеждат други продукти, като например реактивно гориво и бензин, където търсенето се е възстановило силно, според Калъм Брус, анализатор в Goldman Sachs Group Inc.

Други горива

Всичко това идва в допълнение към глобална система за рафиниране, която затвори по-малко ефективни заводи, когато Covid-19 разруши търсенето. Сега потреблението се възстановява, но много рафинерии вече ги няма.

Все още има надежда, че дизеловата криза може да отслабне. С наближаването на по-хладните зимни месеци свързаните с времето ограничения върху рафинериите като цяло намаляват — дори ако някои от тях бъдат подложени на рутинна сезонна поддръжка.

„Смятаме, че засега маржовете са надвишени“, каза Брус, добавяйки, че разтегнатото пазарно позициониране и временният характер на някои прекъсвания на рафинериите могат да предизвикат обрат.

Все още опасения

Въпреки това все още има притеснения относно доставките от някои ключови страни износители на дизелово гориво.

Русия - все още основен доставчик за света въпреки западните санкции - посочи, че се стреми да ограничи обема на горивото, което изпраща на световните пазари.

Китай - друг потенциален предпазен клапан за доставки - наскоро издаде нова квота за износ на гориво, но търговци и анализатори в Азия казаха, че планираният в момента обем няма да бъде достатъчен, за да предотврати свиване на пазара до края на годината. Доставките в страната останаха близо до петгодишни сезонни дъна през по-голямата част от 2023 г.

Тези по-ниски потоци са видими в ключови центрове за съхранение. Наблюдаваните запаси в САЩ и Сингапур в момента са под нормалните за сезона нива. Запасите в страните от ОИСР са по-ниски, отколкото преди половин десетилетие.

Ограниченото предлагане има икономически последици. Ръстът на фючърсите в САЩ се дължи отчасти на шофьорите на камиони, които разграбват горивото.

„Дизелът е горивото на 18-колесния камион, който придвижва продуктите от фабриката до пазара, така че когато цените скочат, тези по-високи транспортни разходи се прехвърлят върху бизнеса и потребителите“, каза Клей Сийгъл, директор на глобалната петролна услуга в Rapidan Energy Group.

Въпреки че има нарастваща надежда, че икономиката на САЩ може да избегне рецесията, „скок в цените на енергията – независимо дали цените на бензина или дизеловото гориво – може да подкопае голяма част от този напредък“, добави той. „Този риск не е загубен за никого във Вашингтон с наближаването на сезона на предизборната кампания.“

Покачващите се цени на дизела може също да накарат рафинериите да дадат приоритет на горивото за сметка на производството на бензин, каза той.

Слабо търсене

Ситуацията с дизела можеше да бъде по-лоша, защото ръстът на потреблението не беше толкова стабилен, колкото други части на пазара.

Месечният доклад на МАЕ миналата седмица предвиждаше потреблението да нарасне с около 100 000 барела на ден тази година. Това се сравнява с почти 500 000 барела на ден за бензин и повече от 1 милион барела на ден за реактивно гориво и керосин.

„В основата си това е проблем с доставките“, каза Юджийн Линдел, ръководител на рафинираните продукти в консултантската компания FGE. „Европейските рафинерии също не успяха да натрупат запаси през лятото поради широко разпространени непланирани прекъсвания, което остави запасите ниски преди зимата.“

Премия за руския петрол ESPO

Глобалният скок на дизела е от полза за един от ключовите суровини за износ на Русия, като петролът, който се изпомпва от Далечния изток на нацията, се търгува с рядка премия спрямо глобалния еталон Brent.

ESPO, богат на дизел клас, обикновено предпочитан от по-малките, независими рафинерии в Китай, се е покачил до малка премия спрямо Brent за товари, пристигащи следващия месец, според търговци. Това е обрат от по-рано тази година, когато се наблюдаваха значителни отстъпки на фона на пазарните катаклизми, които последваха инвазията на Русия в Украйна през 2022 г., когато глобалните модели на пазаруване се промениха.

Руският суров петрол ESPO за пристигане в Китай през октомври се търгуваше с надценка от около 50 цента за барел спрямо Brent на базата на доставка, казаха търговци, пожелали анонимност. Според Виктор Катона, водещ анализатор на суровия петрол в Kpler, това би било най-високото ниво, откакто западните нации въведоха ценови таван.

„Последният път, когато ESPO беше положителен спрямо Brent, беше през ноември 2022 г.“, каза Катона. Въпреки че класът остава предпочитан сред частните преработватели в Китай, държавните рафинерии също са увеличили покупките си, като поемат с четири до седем повече товари от ESPO, зареден през октомври, отколкото обикновено, каза той в интервю по имейл.

Заедно с ESPO, други видове суров петрол, които са богати на средни дестилати, също са се повишили. Те включват Murban в Абу Даби, както и Bonga в Нигерия.