Цените на дизела сочат за предстоящ недостиг още преди зимата

Дизелът е жизненоважно гориво за световните вериги за доставки, а големият недостиг и ценовите сътресения могат да имат последици за правителствата и индустриите.

10:55 | 20 август 2023
Автор: Елизабет Лоу, Джак Уитълс, Чунзи Су
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Във всеки друг период от историята, сегашното състояние на дизеловия пазар щеше да предизвика паника в някои държави.

По целия свят, цените на горивото се увеличиха значително в сравнение със суровия петрол, от който се произвежда, което намеква за недостиг. Това от своя страна би трябвало да тревожи обсебените от инфлацията правителства по целия свят. Зимата в Северното полукълбо ще настъпи след броени месец и ще увеличи търсенето на горива за отопление.  

Добрата новина е, че миналата година по това време пазарът изглеждаше още по-лошо състояние лед нахлуването на Русия в Украйна - и в крайна сметка цените се понижиха, подпомогнати от сравнително меката зима. Въпреки това днешните свити резерви означават, че светът не може да си позволи никакви изненади на пазара: по всяко време може да възникне ограничаване на предлагането, а трусовете в търсенето могат да бъдат предизвикани от студеното време или от изненадващо силни икономики.

Много малък буфер | Запасите от дизелово и реактивно гориво в Сингапур са значително под средните нива

"Би трябвало да трупаме запаси сега, тъй като те обикновено започват да се изтеглят от септември", каза Юджийн Линдел, ръководител на отдел "Рафинирани продукти" в консултантската компания FGE. "Има опасения, че запасите няма да се натрупат достатъчно преди октомври и тогава ще започнем да черпим от базово ниво, което заплашва да бъде доста ниско."

Той допълва, че основните опасения за доставките на дизелово гориво сега са свързани с Европа и атлантическото крайбрежие на САЩ.

През последните седмици петролните пазари бяха разтърсени от рязко покачващите се маржове при производството на горива, като ограниченията на рафинериите свиха световните доставки в момент, когато производителите на суров петрол, включително Саудитска Арабия, свиха обемите, които продават на пазара.

Ниски резерви

Според консултантската компания Wood Mackenzie Ltd. запасите от дизелово гориво в Северозападна Европа ще намалеят през следващите месеци. Макар това да е типично за този период от годината, запасите в момента са по-ниски от историческите норми, макар и все още да се увеличават на годишна база.

"Перспективите за доставките на дизелово гориво/газьол в Европа са ограничени в настоящата ни прогноза, което се дължи на по-ниските обеми дизел/газьол, които се произвеждат от леките сортове суров петрол, прехода към сортове за ракетно гориво и непланираните спирания в рафинериите,“ казва Ема Хоушам, анализатор проучвания за прработени и петролни продукти в Wood Mackenzie. “Очаква се търсенето да се увеличава през всеки месец до ноември.”

Очаква се наличностите на Европа да намалеят в следващите месеци

Преминаването към по-малко гъст суров петрол - функция на съкращенията от страна на Саудитска Арабия, Русия и други страни - е довело до това, че добивът на дизелово гориво в европейските страни от ОИСР е бил с над 1,6% по-нисък през юли в сравнение със средната стойност за периода, каза тя.

В условията на съществуващата криза в предлагането пазарите следят отблизо Китай, чиито рафинерии очакват нов кръг от квоти за износ на горива от правителството, което ще им позволи да продължат да доставят горива. Макар че големите китайски обеми биха могли да помогнат за облекчаване на настоящото напрежение, има вероятност този път те да не доведат до голямо облекчение.

Малко вероятно е да има рязък скок в доставките на китайски дизел, дори и след издаването на квотите, каза Джианан Сун, петролен анализатор в Energy Aspects. Вътрешното търсене на дизелово гориво в Китай "изненада с ръста си", като по-високите от очакваните разходи за инфраструктура компенсираха загубите от пазара на недвижими имоти, добави той. В резултат на това наличностите не успяха да се увеличат дори през сезоните с по-слабо търсене, каза Сун.

В САЩ цените на дребно на дизеловото гориво постоянно се повишават от края на юли насам, дотолкова, че през август те допринесоха повече за инфлацията, отколкото бензина. Американските рафинерии не успяха да увеличат запасите си през това лято - типичния период за нарастване на предлагането между сезоните на земеделските култури и преди зимното отопление. Това е така, защото пазарните условия превърнаха натрупването на запаси в губещо начинание, подобно на миналата година.

Основният доставчик за Нова Англия, рафинерията "Ървинг" в Източна Канада, ще бъде подложена на щателна профилактика, която ще продължи седем седмици от септември.

Това ще откъсне региона от тръбопроводите и ще го направи зависим от доставки единствено по море, които идват от по-далече.

Бичи залози

Представянето на пазара на дизелово гориво е важно не само за света на няколко специализирани търговци.

В най-широката си дефиниция този вид гориво - което има различни спецификации и се използва във всичко - от автомобили и кораби до отопление и тежки машини - е най-голямата част от търсенето на петролни продукти.

Хедж фондовете увеличават бичите си залози, като нетните дълги позиции за дизелово гориво на Nymex скочиха до 18-месечен връх през август.

Освен това той е жизненоважно гориво за световните вериги за доставки, а големият недостиг и ценовите сътресения могат да имат последици за правителствата и индустриите.

Миналата година високите цени на дизеловото гориво предизвикаха стачки на шофьорите на камиони в Азия, което оказа натиск върху правителствата, опитващи се да ограничат инфлацията, предизвикана от нарастващите разходи за енергия. В САЩ фермерите и транспортните компании, които купуват на едро, са още по-засегнати от нарастващите разходи.

Настоящата криза подчертава дилемата, пред която са изправени държавите при постепенното закриване на петролните рафинерии, докато се опитват да се откажат от изкопаемите горива.

Неотдавнашните горещини ограничиха производството на рафинериите и повлияха на глобалната система, която все още се справя със спирането на няколко завода през последните години, казва Линдел от FGE.