ESG вратичка помага за насочването на милиарди към гиганти за изкопаеми горива

Облигации, свързани с най-голямата петролна компания в света, се озоваха във фондове на ESG, което подчертава основен недостатък в начина, по който се регулира секторa

07:52 | 12 юли 2023
Автор: Грег Ричи
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Saudi Aramco, най-голямата петролна компания в света, се превърна в малко вероятен бенефициент на средства, предназначени за устойчиви инвестиции, благодарение на сложна мрежа от финансови структури, които използва, за да набира пари от своите тръбопроводи.

Aramco изглежда не е възнамерявала да използва пари, първоначално предназначени за екологични, социални и цели за добро управление, когато започна процес за набиране на 28 милиарда долара през 2021 г. Но фактът, че ESG инвеститорите в крайна сметка изиграха роля в набирането на капитал на гигант в изкопаеми горива повдига въпроси относно схема, която все повече се използва в Персийския залив.

Амин Насър, главният изпълнителен директор на Saudi Aramco, който отказа да коментира тази история, е критикувал ESG в миналото. През февруари той каза на събралите се в Рияд инвеститори, че ръководените от ESG политики, които имат „автоматично пристрастие срещу всеки и всички конвенционални енергийни проекти“, ще доведат до недостатъчно инвестиране със сериозни последици за глобалната икономика, достъпността на енергията и енергийната сигурност.

Малко вероятното обвързване между Aramco и ESG започна със създаването на две дъщерни дружества - Aramco Oil Pipelines Company и Aramco Gas Pipelines Company. Aramco продаде 49% от акциите във всяка единица на консорциуми, водени съответно от EIG Global Energy Partners LLC и BlackRock Inc. Тези инвеститори са използвали мостови заеми от банки, за да финансират тези транзакции.

За да генерират пари за изплащане на банковите заеми, консорциумите EIG и BlackRock създадоха две дружества със специална цел: EIG Pearl Holdings и GreenSaif Pipelines Bidco, и двете регистрирани на един и същ адрес в Люксембург. След това тези SPV продадоха облигации, които, тъй като нямаха директни връзки с индустрията за изкопаеми горива, в крайна сметка получиха резултат над средния в широко използвания скрининг за устойчивост на JPMorgan Chase & Co., базиран на резултати от ESG на трети страни.

Оттам облигациите си проправиха път в ESG индексите на JPMorgan, които се проследяват кумулативно от около 40 милиарда долара активи под управление. Инвеститорите в SPV облигации включват фондове, управлявани от UBS Group AG, Legal & General Investment Management и инвестиционното подразделение на HSBC Holdings Plc.

Улф Ерландсон, основател и главен изпълнителен директор на Anthropocene Fixed Income Institute, който е проучвал сделките за тръбопроводи, казва, че е вероятно мотивацията на Aramco да е била да се опита да получи достъп до по-евтиния капитал, наличен на непрозрачни частни пазари. Но съществуването на такива сложни финансови структури създава проблем за инвеститорите, които искат да са сигурни, че като инвестират във ESG фонд, парите им отиват в благоприятни за климата фирми.

„Някои инвеститори в ESG са инвестирали в тези пакетни сделки, въпреки че изглежда малко вероятно те да са купили облигации на петролните и газови компании на самостоятелна основа“, каза Ерландсон.

Без намеса още повече от тези ценни книжа скоро биха могли да се окажат в ESG индексите. Анализатори от Morgan Stanley изчисляват, че SPV трябва да емитират още около 15 милиарда долара дълг, за да продължат да финансират тръбопроводите на Aramco.

Говорители на EIG, BlackRock, JPMorgan, LGIM и UBS отказаха коментар. Говорител на HSBC Asset Management потвърди, че фирмата държи SPV облигациите, без да коментира повече.

Мария Лозовик, базиран в Лондон ветеран в инвестиционното банкиране на Bank of America, който основава Marsham Investment Management през 2016 г., казва, че част от проблема е, че методологиите за изчисляване на рейтинга на ESG „често не са прозрачни и се сблъскват с пропуски в данните, които трябва да бъдат запълнени с оценки". Инвеститорите в борсово търгувани фондове, обозначени с ESG, трябва да „проведат задълбочена проверка на това, в което всъщност инвестират“, каза тя.

Някои активно управлявани ESG фондове също са закупили облигациите, според данни, прегледани от Bloomberg. Те включват BlackRock Sustainable Asian Bond Fund, който притежава дълга на Greensaif, и фонда BlackRock Global Corporate ESG Insights Bond от £1,2 милиарда, който държи дълг на EIG Pearl.

Драматичен основен ремонт

Регулаторите сега започват да разглеждат по-отблизо дупките и несъответствията на пазара на ESG рейтинги. През юни Европейската комисия – изпълнителният орган на Европейския съюз – разкри мащабно предложение за драстично преразглеждане на индустрията за рейтинги на ESG с цели, които включват разбиване на финансови конгломерати, които предоставят ESG резултати заедно с други услуги, и принуждаване на доставчиците да публикуват своите методологии. Фирмите, които не спазват изискванията, ще бъдат изправени пред солидни глоби.

Aramco обяви планове за намаляване на емисиите, но очаква те да се повишат в средносрочен план. Повечето фирми за рейтинг на ESG дават на компанията много ниски резултати, поради което тя обикновено е в черния списък на фондовете на ESG. Sustainalytics, доставчик на ESG данни, използван от JPMorgan за изграждане на нейните индекси, дава на Aramco „сериозно“ предупреждение за ESG риск, което е по-лошо от повече от 95% от обектите, които проследява. Bloomberg LP, компанията-майка на Bloomberg News, също предоставя класация на ESG: настоящият резултат за Aramco показва, че фирмата се представя по-слабо от конкурентите.

Sustainalytics оценява инструмента EIG Pearl като притежаващ нисък ESG риск, което го поставя в първите 20% от обхванатите субекти. EIG Pearl „не е обхванат самостоятелно в нашата вселена, защото е SPV“ и „способността за цялостно изследване на такива субекти е ограничена“, каза Шива Митра, водещ анализатор на изследванията на ESG в Sustainalytics, в писмен отговор на въпроси. Следователно такива средства обикновено се покриват от техните компании майки, каза той.

Рейтингите на SPV на RepRisk, друг доставчик на ESG данни, използван от JPMorgan, също се основават на компанията майка, според говорител. „RepRisk е ясен относно целта на своите данни и използва основана на правила и последователна методология, която е прозрачна и достъпна за клиентите и обществеността“, каза говорител на фирмата, която не прави отчетите си публично достъпни.

     Подробностите

         JPMorgan Chase & Co. конструира своите ESG индекси, използвайки модел, който класифицира и класира профилите за устойчивост на емитентите. Тя използва резултати от външни доставчици на данни Sustainalytics и RepRisk, за да раздели емитентите на квинтили.

         SPV, използвани за финансиране на нефтопроводите и газопроводите на Aramco, се намират във втория най-висок квинтил, според данни от частния индекс, разгледани от Bloomberg. Самата Aramco междувременно попада в най-ниския квинтил и следователно е включена в черния списък от индекса.

         Резултатите от ESG се основават на данни, които не обхващат цялата финансова верига и следователно не отразяват участието на Aramco.

Финансовата структура на Aramco стана възможна благодарение на използването на т. нар. споразумение за лизинг и обратен лизинг за дъщерните дружества за петролопровода и газопровода. Новосъздадените звена получиха достъп до тръбопроводните мрежи на Aramco чрез договор за лизинг и след това дадоха на Aramco изключителното право да използва мрежата, като я наемат обратно.

Други компании от Персийския залив са се възползвали от подобни сложни структури, макар и не в същия финансов мащаб като Aramco. Паскал Н. Боде, стратег с фиксирани доходи в Morgan Stanley, каза, че подобни структури стават „относително стандартизирани“ за сделките за тръбопроводи на Съвета за сътрудничество в Персийския залив. Националната петролна компания на Абу Даби събра 10 милиарда долара чрез транзакция, включваща Global Infrastructure Partners, Brookfield Asset Management Inc. и държавния фонд на Сингапур през 2020 г.

Тази сделка беше рефинансирана от инвеститори, използвайки облигации, емитирани чрез SPV, регистрирано в Джърси, наречено Galaxy Pipeline Assets Bidco Ltd. Облигациите се държат във фондове ESG, управлявани от мениджъри на активи, включително L&G Group Plc и Goldman Sachs Group Inc. Говорител на Goldman отказа да коментира. Говорител на ADNOC не беше открит веднага за коментар.

За климатичните активисти фактът, че основните източници на въглеродни емисии и ESG по някакъв начин завършват като партньори, разкрива дупки, които спешно трябва да бъдат затворени. Това е и част от причината, поради която юрисдикциите, включително ЕС, в момента работят върху формално определение на "зеленото измиване", в опит да защитят крайните инвеститори от фалшиви искове за ESG.

„Това е огромна вратичка в начина, по който се изграждат тези ESG облигационни индекси“, каза Лара Кувелие, активист в екологичната организация с нестопанска цел Reclaim Finance. „Истински проблем е, че субектите, включени в такива продукти, имат тесни връзки със Saudi Aramco.“