Турция поглъща руския дизел, който Европа не може да купи

Търсенето на кораби за гориво процъфтява, тъй като Азия и Близкият изток рафинират повече петрол

07:51 | 7 април 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Турция зарежда милиони барели дизел от Русия, които страните от Европейския съюз вече не могат да купят.

Доставките на дизелово гориво в Турция от Русия миналия месец скочиха до най-високото си ниво от поне седем години, показват данните на Vortexa Ltd., събрани от Bloomberg. Това следва санкциите в началото на февруари, които спират държавите от ЕС да купуват внос на руско гориво по море в отговор на нахлуването в Украйна.

Въпреки че се очакваше Турция да вземе повече руски барели, след като ограниченията започнаха да влизат в сила, мащабът изглежда впечатляващ. Потоците надхвърлиха 10 милиона барела през март, почти 50% повече от февруари и достатъчно, за да задоволят търсенето на страната поне за няколко седмици. Освен това е потенциално доходоносно, тъй като Турция вероятно се снабдява с гориво на атрактивни цени.

„Турция печели най-много, тъй като получава достъп до проблемния руски газьол/дизел“, каза Юджийн Линдел, ръководител на рафинираните продукти в консултантската компания Facts Global Energy, добавяйки, че това също означава, че Русия намира купувач за своите доставки.

Тъй като Турция все още може легитимно да внася дизелово гориво от Русия, търговците потенциално могат да доставят сравнително евтини барели, за да посрещнат енергийните нужди на страната. В същото време собствената продукция на Турция може да се продава на по-висока цена в ЕС.

Степента, в която това се случва или не, не е ясна. Докато общият внос на Турция се увеличи през март, подкрепен от доставки от Русия, износът ѝ беше сравнително стабилен.

Картината можеше да се усложни и от поддръжката на рафинериите. Това може да оправдае необходимостта от повече внос, за да се отговори на търсенето на Турция, което според Инициативата за данни на съвместните организации е 560 000 барела на ден за декември.

Въздействието на последните опустошителни земетресения върху изискванията за внос на дизел в страната също е трудно да се определи количествено.

„Единственото логично заключение за Турция е, че системата за рафиниране работи на много по-ниски нива“, каза Линдел. „Остава да видим дали това е свързано със земетресението.“

Горива от изток

Междувременно, центърът на тежестта в глобалния нефтопреработвателен комплекс се измества рязко на изток - и това стимулира бума в бизнеса за изграждане на кораби за транспортиране на гориво по целия свят.

Цели 38 танкера от среден клас са поръчани тази година, отбелязвайки едно от най-натоварените тримесечия от 2013 г. насам, според корабния брокер Braemar. Броят на корабите, на които са дадени международни серийни номера – друг показател за поръчки – е 28 тази година, приближавайки се до общо 31 за цялата 2022 г., според корабния брокер Simpson Spence Young.

Неефективни рафинерии в САЩ и Европа затвориха, след като пандемията от Covid-19 смаза търсенето на бензин, дизел и реактивно гориво, докато в Азия и Близкия изток се изграждат нови комплекси. Последвалото възстановяване на търсенето кара купувачите на гориво да търсят тези нови производители за доставки, което означава и повече кораби за тези доставки.

Тенденцията увеличи тарифите, които съществуващият флот може да начислява, правейки корабоплаването по-изгодно и ускорявайки строителството на нови плавателни съдове.

„Основната структурна промяна в пейзажа на рафинериите, която ще подкрепи търсенето на доставки на рафинирани продукти в средносрочен и дългосрочен план, е географското разместване между новите рафинерии и основните потребители“, каза Александра Алатари, старши анализатор в Braemar.

Общото количество гориво, което може да се намери по кораби, в момента е повече от 200 милиона барела, спрямо 177 милиона преди две години, според данни на Kpler Inc. Цифрите включват товари в транзит, премествани от кораб на кораб, плаващи в съхранение или просто хванати в задръстване.

Купувачите от източното крайбрежие на САЩ вече приемат повече пратки с гориво от Близкия изток и Азия, докато износът от Европа пресъхва. Австралия, която затвори някои местни рафинерии, привлича повече товари от Северна и Югоизточна Азия, а Индия изнася повече продукти за Латинска Америка. През идните години рафинериите на САЩ в по крайбрежието на Мексиканския залив се готвят да доставят повече за Западна Африка и Европа, каза Джон Ауерс, управляващ директор за анализ на рафинирани горива в консултантската компания RBN Energy.

Инвазията на Русия в Украйна засили това явление, като доведе до скок в цените на корабоплаването през последните месеци, тъй като санкциите допълнително промениха глобалните търговски потоци. Танкерите в Атлантическия океан печелят около 40 000 долара на ден, най-високото за това време на годината поне от 2013 г. Продуктите прекарват повече време на кораби за маршрути на по-дълги разстояния, като същевременно чакат да се прехвърлят на други кораби и в плаващи складове.

Увеличените поръчки за кораби се противопоставят на нарастващите цени. Разходите за ново строителство се покачиха до около 45 милиона долара на кораб, което е с 14% повече от година по-рано и най-високото от 2008 г. насам, показват данни от корабни брокери.

Бумът също така отразява задържаното търсене, след като много собственици на кораби отказаха поръчки през последните години, докато чакаха да видят дали националните и международните разпоредби ще изискват от тях да сключват договори за така наречените екологични танкери, които могат да се задвижват както с фосилни горива, така и с метанол. Когато цените на енергията скочиха миналата година, част от това съмнение се разсея и много от новите поръчки са за плавателни съдове с конвенционално гориво, каза Клеър Грирсън, ръководител на изследванията на танкерите в Simpson Spence Young.

Дори с новите поръчки, които може да добавят около 60 кораба през 2025 г., наличността на кораби все още ще остане под дългосрочните средни нива, каза Алатари от Braemar.