Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Шуманов: Целта на Русия и Саудитска Арабия е цена около 100 долара за барел

Николай Шуманов, риск мениджър в A.N. Allnew Investments, "Бизнес старт", 04.04.2023 г.

13:03 | 4 април 2023
Обновен: 14:52 | 4 април 2023
Автор: Даниел Николов

В опит да потуши напрежението ОПЕК+ обяви решението си за намаляване на добива с близо 1.1 млн. барела на ден за икономическо, а не политическо, като вероятно картелът очаква търсенето да не се възстанови до втората половина на 2023 г., каквато е прогнозата на Международната агенция по енергетика. Но нищо в изявленията през предходните седмици не подсказваше, че се готви подобен ход. Целта на ОПЕК+ е цена около 100 долара за барел - Русия има нужда от финансиране заради санкциите, а арабските държави - заради мащабните си инфраструктурни проекти, но трябва да внимават да не унищожат търсенето. Това коментира Николай Шуманов, риск мениджър в A.N. Allnew Investments, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Очакванията, че през втората половина потреблението няма да се увеличи и ОПЕК+ трябва да балансира с намалено производство, от една страна са довели до решението за съкращение на добива. От друга страна, зад това решение стои до някаква степен и Русия
 - напоследък Русия се опитва да сближи Саудитска Арабия и Иран. Саудитска Арабия трябва да лавира между приятелите си от ОПЕК, Русия, Китай като голям потребител, и САЩ, които от седем десетилетия са геополитически партньор и най-големият оръжеен доставчик на Саудитска Арабия."

Заради шистовото си производство САЩ вече нямат такава нужда от петрола от Персийския залив, а политическите среди и президентът Джо Байдън бяха доста премерени в коментарите си след действието на Рияд, каза Шуманов.

"Към този момент не смятам, че ще предприемат конкретни действия. Говори се, че ще се заведе антитръстово дело в САЩ, да се прокара закон за забрана на картелите, или по някакъв друг начин да се накаже Саудитска Арабия. Не мисля, че това ще се случи - по-скоро ще е само полемика, за ги сплашат."

Ефект върху пазара оказаха и съобщенията за подновяването на транспортирането на иракски петрол през Турция и удължаването на съкращаването на руския добив с 500 хил. барела на ден до края на годината, каза Шуманов.

"В краткосрочен план цената ще се покачи. JPMorgan преди няколко седмици ревизираха, че цената няма как да стигне 100 долара за барел, а сега вече промениха това свое решение."

Притесненията в момента са какъв ще бъде инфлационният ефект от намаления добив. Ако търсенето наистина не се върне до нивата преди Covid и цената се балансира, това ще ограничи натиска; в противен случай, ситуацията ще стане по-трудна за централните банки и борбата им с инфлацията, каза Шуманов.

Следващата среща на ОПЕК+ е в началото на юни, като министрите от групата вероятно ще изчакат какви може да са евентуалните реакции от САЩ преди да предприемат нови действия по отношение на производството на суров петрол, прогнозира Шуманов.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.