Саудитска Арабия повиши цените за всички купувачи на петрол в Азия

Фючърсите на West Texas Intermediate паднаха под $80 за барел, но все още са с над 5% по-високи тази седмица

09:30 | 6 април 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът се насочи към трето поредно седмично повишение, след като ОПЕК+ изненада пазара с намаляване на производството и данни показаха спад на запасите в САЩ.

Фючърсите на West Texas Intermediate паднаха под $80 за барел, но все още са с над 5% по-високи тази седмица. Ръстът в понеделник беше най-големият за една година след неочакван ход на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници да съкратят повече от 1 милион барела дневно производство от следващия месец. Оттогава Саудитска Арабия повиши цените на всичките си продажби на петрол за клиенти в Азия.

Суровият петрол се повиши с около 25% от средата на март, когато се срина до 15-месечно дъно на фона на банкова криза, която предизвика бягство от по-рискови активи. Ходът на ОПЕК+ извади някои спекулативни продавачи на къси позиции, тласкайки цените нагоре, точно както очакванията за възстановяване на китайското търсене, свиването на запасите в САЩ и отслабването на долара също повдигнаха привлекателността на суровината.

Търговските запаси от суров петрол в САЩ са намалели с 3,7 милиона барела миналата седмица, показват данните на Администрацията за енергийна информация. Запасите от бензин и дестилати – категория, която включва дизел – се свиха, докато запасите от суров петрол в ключовия център за съхранение в Кушинг, Оклахома, се свиха по подобен начин.

„Неочакваното съкращаване на производството на ОПЕК по-рано тази седмица е силен сигнал, че те са мотивирани да поддържат цените над границата от 80 долара“, каза Джеймс Уислър, управляващ директор на брокерската компания Vanir Global Markets Pte. „Не виждаме реална заплаха, че останалият свят може да направи много по въпроса с малко възможности да се увеличи производството другаде.“

Търговците също очакват данните за безработицата в САЩ, които трябва да бъдат представени по-късно в четвъртък и петък и ще дадат допълнителни указания за следващите стъпки, които Федералният резерв ще предприеме на фона на спекулациите, че е към края на кампанията си за затягане.

Цени за Азия

Саудитска Арабия повиши официалните продажни цени (OSP) за всичките си продажби на петрол за азиатски клиенти през май.

Държавната Saudi Aramco повиши продажната си цена за водещия арабски лек суров петрол за Азия с 30 цента за барел, повишавайки цените за трети пореден месец, според ценовите листове, разгледани от Bloomberg. Търговците, които бяха анкетирани преди решението на OPEC+ за добива, очакваха цените на Arab Light да паднат с 43 цента за барел.

Търговците и рафинериите с нетърпение очакваха публикуването на официалните цени на Саудитска Арабия от началото на тази седмица поради очакванията за повишаване на OSP. Някои купувачи също бяха загрижени за потенциални съкращения на вдигането на товари от Aramco или така наречените разпределения, което ги подтикна да започнат да говорят с други доставчици извън ОПЕК+ за замяна или алтернативни доставки. Цените за американските купувачи също се покачиха.

„Тези цени показват, че въпреки обявеното съкращаване на производството, саудитците все още очакват силно азиатско търсене“, каза Джовани Стауново, стоков анализатор в UBS Group AG. „САЩ може да видят по-малко доставки заради по-високите цени.“

Saudi Aramco може да формира общото количество петрол, което изнася за даден месец, чрез определяне на своите официални цени спрямо тези други конкурентни доставчици. Компанията може да направи това и чрез процес на разпределение, при който решава колко от всеки клас ще достави на всеки клиент. Разпределенията обикновено са известни до 10-о число на всеки месец.

Производителят запази цените за клиенти в Северозападна Европа и Средиземноморието непроменени.

Aramco продава около 60% от доставките си на суров петрол в Азия, повечето по дългосрочни договори, цените за които се преразглеждат всеки месец. Китай, Япония, Южна Корея и Индия са най-големите купувачи.

Ценовите решения на компанията често се следват от други производители от Персийския залив като Ирак и Кувейт.