Този път американските шисти няма да дойдат на помощ

Шистовите производители на петрол в САЩ се надяват на неочаквани печалби от действието на ОПЕК+

07:51 | 5 април 2023
Обновен: 08:17 | 5 април 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Въпреки че петролните сондажни компании са затрупани с пари след рекордни печалби миналата година, производителите в САЩ едва ли ще ускорят растежа на петрола достатъчно, за да компенсират изненадващите съкращения на ОПЕК+, според анализатори и ръководители.

Ръководните екипи не показват признаци, че ще нарушат тригодишната тенденция на приоритизиране на дивидентите и обратното изкупуване на акции пред новите сондажи. И дори да искат да изпомпват повече, недостигът на първокласни кладенци, работници и оборудване ще ограничи способността им. Взети заедно, това означава, че американските шисти вече не са разрушителната сила на световните петролни пазари, както беше през десетилетието преди Covid-19.

„Няма да има координиран отговор, който да излезе оттук“, каза Брендън МакКракен, главен изпълнителен директор на производителя в Пермския басейн Ovintiv Inc. „Сега сме в няколко години, в които играчи като нас, които управляват тези бизнеси за възвръщаемост и свободен паричен поток, и това няма да се промени нито в краткосрочен, нито в дългосрочен план.“

Ръстът на производството в САЩ е по-малко от половината от това, което беше преди 2020 г., като общото производство все още не се е върнало на нивата отпреди пандемията. Основните прогнози предвиждат ръст от едва 500 000 барела на ден тази година от Пермския басейн, най-бързо развиващото се шистово поле в страната, по-малко от половината от над 1 милион барела на ден съкращения, обявени от ОПЕК+ в неделя.

„ОПЕК и шистите са много повече в един отбор сега, с дисциплина на доставките и от двете страни“, каза Джоузеф Сикора, базиран в Далас фонд мениджър в Aptus Capital Advisors, който управлява 4,25 милиарда долара. „Това наистина поставя дъно под цената на петрола в дългосрочен план.“

Това е рязък контраст от по-голямата част от последното десетилетие, когато американските шисти бяха трън в очите на ОПЕК, използвайки евтини пари за съживяване на стари и предполагаемо изчерпани петролни полета с нови технологии за фракинг. Грандиозният растеж на петролния сектор на САЩ добави повече суров петрол към световните пазари от 2012 г. до неговия връх през 2020 г., отколкото цялото текущо производство на Ирак и Иран взети заедно. Този растеж раздразни Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, които видяха господството си на пазара застрашено както никога досега.

Но нарастващият ръст на производството в САЩ не направи много за акционерите, които редовно виждаха как ръководителите натрупват дългове, докато влагаха повече пари в нови кладенци. Спадът в търсенето на петрол по време на пандемията доведе до фалит много по-малки сондажи, а онези, които оцеляха, се зарекоха никога да не повтарят стратегията за преследване на растеж на производството на всяка цена.

Миналата година, когато цените на петрола скочиха до над 100 долара за барел след нахлуването на Русия в Украйна, новата дисциплина беше подложена на изпитание – и се задържа. Ръководителите отказаха да ускорят производствените планове въпреки отчаяните молби на администрацията на Байдън. В крайна сметка те се оказаха прави, тъй като направиха рекордни печалби, въпреки че цените се сринаха през втората половина на годината.

„Производителите от САЩ се чувстват оправдани от своята сдържаност през 2022 г.“, каза Раул Лебланк, вицепрезидент за петрол и газ в Северна Америка в S&P Global. „Ясното послание от акционерите е да върнат всички допълнителни пари и да бъдат трезви, когато цените се променят.“

Във всеки случай американските производители на шисти не могат просто да отворят крановете като ОПЕК+, дори и да искат. Инфлацията на разходите, която разкъсва големите петролни полета в страната, е основна пречка пред растежа, както и наличието на работници. И вземането на моментални бюджетни решения въз основа на краткосрочни колебания е малко вероятно да спечели одобрението на инвеститорите, според Дан Пикъринг, основател и главен инвестиционен директор на Pickering Energy Partners.

„През последните шест месеца видяхме петрол на 120 и 64 долара, така че мисля, че ще трябва да видим продължителност на по-силна динамика, преди компаниите да направят значима промяна в бюджета си“, каза той. „Не мисля, че има зелена светлина от инвеститорите за увеличаване на обемите.“

Неочаквана печалба

Шокиращото съобщение от ОПЕК+ повиши цените на петрола в САЩ с цели 6 долара за барел, сигнализирайки за нов кръг от неочаквани печалби за шистовата индустрия, която някога беше най-яростният враг на картела. В същото време развитието е лошо за потребителите, които вече са притиснати от необузданата инфлация и са изправени пред заплахата от скок на цените на бензина с наближаването на летния сезон, които ще бъдат до голяма степен продиктувани от производствените решения, взети в отдалечени места като Рияд и Луанда.

„Едно нещо е сигурно, ОПЕК контролира и движи цените, а американските шисти вече не се разглеждат като маргинален производител“, каза Джеймс Мик, старши портфолио мениджър в Tortoise. „ОПЕК иска и се нуждае от по-висока цена и те отново водят, за да постигнат желанията си.“

Допълнителен тласък за шистовите компании ще разведри инвеститорите. Акционерите в петролни компании в САЩ пожънаха неочаквана печалба от 128 милиарда долара през 2022 г. благодарение на комбинация от глобални прекъсвания на доставките, като войната на Русия в Украйна и засилващия се натиск на Уолстрийт да даде приоритет на възвръщаемостта пред намирането на неизползвани запаси от суров петрол.

С решението на ОПЕК+, което помага да се осигури долна граница на цените на петрола, компании като Patterson-UTI Energy Inc. могат по-добре да планират нивата на дейност, каза Анди Хендрикс, главен изпълнителен директор на един от най-големите доставчици на сондажни платформи и екипи за фракинг.

„Това дава малко повече яснота от това, което имахме“, каза Хендрикс в телефонно интервю. По-високите цени на петрола може в крайна сметка да привлекат изследователите на шисти да сондират повече, но това ще отнеме известно време, каза той.

„Наистина няма излишно оборудване и екипи“, каза той. „Бихме могли да активираме отново някои съоръжения, но това отнема шест до девет месеца. Така че, ако някой иска да го направи до края на годината, трябва да се обади сега."