Китайските рафинерии търсят алтернативи след съкращенията на ОПЕК+

Решението на ОПЕК+ за добива удари търсенето, цените на петролни танкери

07:53 | 4 април 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Рафинериите на петрол в Азия - подобно на по-широкия пазар на суров петрол - се оказаха уловени от изненадващия ход на Саудитска Арабия да оглави намаляването на производството на ОПЕК+ и сега се готвят да диверсифицират покупките на спот пазара, ако е необходимо.

Шокиращото решение от Рияд и някои от неговите партньори дойде точно преди публикуването на официалните продажни цени на Saudi Aramco, или OSP, за продажбите на суров петрол през май. Дългосрочните купувачи на саудитски суров петрол изразиха известна загриженост относно способността си да получат обема и вида петрол, който искат от Aramco следващия месец, след обявяването на ограничение от 500 000 барела на ден от кралството.

Като се има предвид сътресенията на пазара, някои китайски рафинерии започват да обмислят покупки на място от доставчици, включително Латинска Америка, САЩ и Западна Африка, за да компенсират недостига, ако OSP от Saudi Aramco и други производители станат твърде скъпи, според хора, запознати с стратегии за търговия.

Това вероятно е добра новина за западноафриканските доставчици на суров петрол, които са пълни с нежелан суров петрол, който се бори да намери купувачи поради стачките във френските петролни рафинерии и сезонната поддръжка на рафинериите в Европа.

Фючърсите на петрола се повишиха в началото на седмицата след намаляването на доставките. Планът беше обявен на части през уикенда, като Саудитска Арабия разкри план за по-ниско производство, който беше последван от по-малки ходове от други нации.

Държави от Персийския залив като Саудитска Арабия и Ирак продават по-голямата част от своя петрол в Азия, като Китай, Индия, Япония и Южна Корея са най-големите купувачи. Aramco обикновено пуска OSP през първите пет дни на месеца и те се използват като еталон от други. В проучване на Bloomberg миналата седмица шест рафинерии и търговци прогнозираха намаляване на OSP на Aramco за нейния водещ клас Arab Light.

„Предстоящият саудитски OSP вероятно е ключова променлива“, каза Jianan Sun, базиран в Лондон анализатор от Energy Aspects Ltd., добавяйки, че ако саудитците не намалят или дори не повишат цените, азиатските рафинерии ще трябва „активно да търсят алтернативни сортове“, докато ако OSP бъде намален, ситуацията не е толкова належаща.

В Европа ситуацията се усложни от стачката във френските нефтопреработвателни заводи и терминали, която намали търсенето на нацията с около 1 милион барела на ден.

Решението на ОПЕК+ да затегне доставките в световен мащаб може да доведе до увеличаване на разходите за осигуряване на барели, което допълнително натежава върху ограниченото потребление в региона, според търговци, които купуват и продават товари на европейския пазар. Търговците казаха също, че слабият растеж означава, че дейностите по закупуване са се забавили за текущия цикъл досега, но те все още правят равносметка на споразумението на ОПЕК+.

Ако обаче азиатските купувачи започнат да се конкурират за барели от Атлантическия басейн, това може да помогне за изчистването на някои от изостаналите барели, първоначално предназначени за техните колеги в Европа. Пренасищане с непродаден суров петрол - повече от 20 товара за бързо товарене през април - се е натрупало в Западна Африка и това сега може да привлече все по-голям брой клиенти с ограничаване на производството, казаха търговци.

Изненадващият ход повиши фючърсите на Brent с повече от 8% в началото на седмичната търговия. Това се случва в сложен момент на пазара, като опасенията за по-слабо потребление в САЩ и Европа набират скорост, ако рецесията съвпадне с вълна от стачки в рафинериите във Франция, които подкопават търсенето, и, в посока нагоре, очакванията, че потреблението в Китай ще се увеличи нагоре.

Държавната китайска PetroChina Co. вече е използвала доставки от Канада, Колумбия и Еквадор още преди съкращаването, купувайки най-малко 8 милиона барела, които ще бъдат заредени този месец, когато нова мега рафинерия започне официално производство в Гуангдонг, съобщи Bloomberg News миналата седмица.

В Индия, друг голям потребител на барели от Близкия изток, Мукеш Сурана, главен изпълнителен директор на Ratnagiri Refinery and Petrochemicals Ltd., която изгражда рафинерия, каза, че ОПЕК+ може да е решила да намали доставките, тъй като предвижда по-слаб пазар.

„Пазарът е добре снабден, така че няма притеснения относно наличността“, каза Сурана, който е и бивш председател на Hindustan Petroleum Corp. „ОПЕК+ трябва да очаква спад в цените или спад в търсенето, така че това вероятно е превантивен ход за осигуряване на долни цени. Но не виждам цените да се покачват над $90."

Танкерни компании

Шокиращото решение на ОПЕК+ да намали производството на петрол не само преначертава перспективите за цените на суровия петрол, но и удари перспективите на танкерните компании, които транспортират барелите.

Акциите на компании за петролни танкери, включително Frontline Plc, Euronav NV и DHT Holdings Inc., всички се сринаха в понеделник, след изявлението за намаления добив.

Около 40% от световното производство на суров петрол се транспортира по море, което означава, че значителна загуба на товари изглежда вероятна. Clarksons Securities AS, подразделение на най-големия корабен брокер в света, каза, че печалбите на най-големите супертанкери може временно да спаднат с около една трета от произтичащия от това спад на товарите.

„Това е очевиден негатив“, каза Халвор Елефсен, брокер на танкери във Fearnleys Shipbrokers UK Ltd., който работи в индустрията почти четири десетилетия. „Не е това, от което се нуждаеха собствениците.“

Съкращенията на производството вероятно ще доведат до реална загуба на предлагане и ще затегнат глобалните петролни пазари, тъй като тези, които извършват съкращаването, до голяма степен изпомпват своите квоти, каза Oil Brokerage Ltd. в бележка, изпратена по имейл в понеделник.

Инвазията на Русия в Украйна и последвалите западни санкции наклониха пазара в полза на корабособствениците.

Корабите, които преди са доставяли петрол на няколко хиляди мили до Европа, сега трябва да го транспортират чак до Азия, задържайки танкерите на работа по-дълго и увеличавайки приходите на корабите.

Излизането на Китай от политиката на нулев Covid също събуди икономиката на нацията, която отдавна е двигател на растежа на търсенето на петрол, като купувачите доставят милиони барели допълнителен суров петрол.

Цените за модерни кораби с оборудване за работа с евтино гориво печелят почти 100 000 долара на ден, което е много високо ниво по исторически стандарти, според данни на Clarkson Research Services Ltd.

САЩ може също да ограничат износа през следващите месеци, тъй като техните собствени рафинерии вероятно ще увеличат преработката, когато излязат от сезонна поддръжка, което допълнително ще намали потока от товари, каза Елефсен от Fearnleys.

Докато износът на суров петрол от САЩ вероятно ще се забави, след като достигна рекордно високо ниво по-рано тази година, пазарът очаква отговора на администрацията на Байдън относно хода на ОПЕК+, каза Грег Луис, анализатор в BTIG LLC.

Все пак ограничаването на производството ще бъде компенсирано, ако азиатските рафинерии трябва да доставят барели от далечни доставчици в Атлантическия басейн вместо от Близкия изток, където са фокусирани съкращенията, каза Брайън Галахър, ръководител на връзките с инвеститорите в Euronav. Това ще послужи за „намаляване“ на използването на флота на „много силни пазари“, каза той.

Анализаторът на Clarksons Фроде Моркедал също каза, че стъпката на ОПЕК+ е предпазна и като такава може да няма трайно въздействие върху търсенето на танкери, ако потреблението се повиши. Броят на строящите се нови кораби също е нисък, което би трябвало да подкрепи темповете, каза той.