Big Oil изплати най-много пари на инвеститорите в историята си

Графика на деня, 08.02.2024 г.

07:38 | 8 февруари 2024
Автор: Кевин Кроули
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Големите петролни компании върнаха повече пари на акционерите от всякога миналата година, тъй като мениджърските екипи ограничиха разходите за нови проекти, за да освободят пари за дивиденти и обратно изкупуване. Може да има още по-голямо изплащане тази година.

Exxon Mobil Corp., Chevron Corp., Shell Plc, TotalEnergies SE и BP Plc похарчиха 113,8 милиарда долара за дивиденти за 2023 г. и обратно изкупуване на акции въпреки спада на цените на суровия петрол. Разходите бяха с повече от 10% по-високи от година по-рано, когато руската инвазия в Украйна хвърли световните енергийни пазари в хаос, увеличавайки печалбите на петролната индустрия.

Паричната възвръщаемост за 2023 г. беше със 76% по-висока от средното изплащане по време на разцвета на индустрията 2011-2014 г., когато суровият петрол се движеше над границата от $100 и суперголемите петролни компании доминираха основните индекси на капитала.

Главните изпълнителни директори в петролния сектор агресивно разширяват обратното изкупуване на акции в опит да съживят оценките на акциите, търгуващи се с 40% или повече под по-широкия пазар. Компаниите намалиха разходите за големи разработки след пандемията Covid-19, отчасти поради опасения за пренасищане на пазарите, а също и за да освободят пари за дивиденти и обратно изкупуване.

Но инвеститорите досега изглеждат до голяма степен неубедени, като Big Tech се търгува на двойно по-висока оценка. Паричните потоци в петролната промишленост се смятат широко за циклични, твърде зависими от диктатите на ОПЕК и застрашени от зараждащия се преход от изкопаеми горива.

Big Oil иска да убеди инвеститорите в противното. Ръководителите на всички пет петролни гиганта посочиха, че може да изплатят дори повече тази година, стига цените на суровините да останат стабилни.