Търговците на петрол се стичат към пазар, който не отива никъде

Отвореният интерес към основните петролни фючърсни договори – общият обем на фючърсите и опциите, държани от търговците на петрол – се покачи до най-високото си ниво от март 2022 г.

10:24 | 7 февруари 2024
Автор: Алекс Лонгли, Девика Кришна Кумар, Йончан Чин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролните деривати процъфтяват, опровергавайки слабите движения на цените на пазар, който до голяма степен пренебрегна бурното начало на година, изпълнена с геополитически рискове.

Отвореният интерес към основните петролни фючърсни договори – общият обем на фючърсите и опциите, държани от търговците на петрол – се покачи до най-високото си ниво от март 2022 г., според данни, събрани от Bloomberg. Досега тази година са добавени еквивалента на около 660 милиона барела петролни деривати, въпреки че цените на суровия петрол са твърдо заседнали в търговски диапазон от 10 долара за барел.

Част от отговора се крие в сезонните тенденции. През последното десетилетие не е имало нито един случай, в който търговците да са изтеглили пари от масата в първите седмици на годината, докато инвеститорите ребалансират своите портфейли за следващата година. Но подемът през 2024 г. също е по-голям от средния.

Това отчасти отразява повишените политически рискове - част от петролните танкери в света плават около южната част на Африка, докато войната в Близкия изток прекъсва потоците през Червено море - и икономическата несигурност, докато търговците се борят с перспективите за лихвените проценти и дали китайският растеж ще се възстанови. Добавете съкращенията на добива от ОПЕК+ и има много неща, които задържат търговците, дори цените все още да не го показват.

„Геополитиката все още е в подкрепа, Китай не е“, каза Тамас Варга, анализатор в брокерската компания PVM Oil Associates Ltd. „Когато пазарът се покачва, е изкушаващо да се печели от дълги позиции. Когато пазарът падне към $75, е изкушаващо да изберете дъното.“

Подобни ходове отчасти отразяват и променящия се петролен пазар, все по-доминиран от алгоритмични търговци, които бързо преминават от мечи залози към бичи. Нетните дълги позиции, държани от спекуланти в деривати на Brent и WTI, рязко намаляха през последните седмици, като миналата седмица Brent отчете най-голямото увеличение от 2018 г.

Има и повишено внимание към пазарите на рафинирани горива, тъй като те са почувствали най-голямото смущение от атаките в Червено море. В съчетание със значителни прекъсвания на рафинериите в САЩ след мразовито време и планирана поддръжка в Европа, търговците все повече се фокусират върху продукти като бензин и дизел, а не върху суров петрол.

Януари беше най-натовареният месец за търговия с фючърсни договори за дизел в Европа от 2021 г. насам, засенчвайки всеки месец, откакто регионът за първи път наложи ембарго върху руското гориво. При подобни договори в САЩ търговията беше най-активна от февруари 2022 г.

Но относителният ентусиазъм по отношение на горивата не допринася много, за да стимулира очакванията, че суровият петрол скоро ще наруши обхвата си. Gunvor Group предупреди, че ще бъде по-трудно да се генерират огромни печалби тази година, тъй като пазарите остават обвързани в диапазон и възможностите намаляват.

„Ние не отиваме никъде“, каза Скот Шелтън, енергиен специалист в TP ICAP Group Plc. „Направих грешка, като подцених възхода, няма да го направя отново и да подценя недостатъка на пазар, който все още е вероятно да се върне нагоре в крайна сметка.“