Гръцките корабособственици масово се отказват от руски петрол заради САЩ

Графика на деня, 05.02.2024 г.

14:30 | 5 февруари 2024
Автор: Джулиан Лий

Гръцките корабособственици бягат от търговията с руски суров петрол след засилването на санкциите на САЩ, насочени срещу търговците и корабните компании, които пренасят петрола на страната.

През януари броят на гръцките танкери, превозващи руски суров петрол, е намалял до едва осем, сочат данни за проследяване на кораби, събрани от Bloomberg. През май те са били повече от 40 през май и около 20 през по-голямата част от втората половина на миналата година.

Отчасти отливът се дължи на съобщението на Министерството на финансите на САЩ, което стресна западните собственици на танкери, като поиска от тях да обяснят какво са направили, за да спазят ограничението за цените на руския петрол от Групата на седемте държави, което е 60 долара за барел.

Гръцките корабособственици избягват руския суров петрол | Броят на товарите с руски суров петрол, превозвани на гръцки кораби, се е свил, след като Министерството на финансите на САЩ започна да затяга санкциите

Представители на две базирани в Атина компании заявиха скоро след това, че действат внимателно, докато оценяват ситуацията.

Уведомленията бяха изпратени през ноември до компании в около десетина държави и бяха последвани от санкции, наложени на фирми, търгуващи с руски петрол, и на корабособственици, които помагат за пренасянето му.

Корабите, собственост на Гърция, напълно изчезнаха от търговията с руски суров петрол, който се товари в тихоокеанските терминали на страната и се превозва до купувачи в Китай и Индия. Тези сортове, основно ESPO и Sokol, се търгуват с премия спрямо водещия сорт Уралс на Москва и доста над лимита на Г-7.

Западните страни, участващи в закупуването или транспортирането на руски петрол, трябва да получат документирани удостоверения, показващи, че товарите отговарят на изискванията.

Данните за цените, предоставени от Argus Media, показват, че ESPO се търгува на цени с около 13 долара за барел над тавана на цените през първите четири седмици на 2024 г.

Уралс, натоварен на терминали в Балтийско море, е с около 1 долар за барел над горната граница.

Загубата на гръцкия флот ще окаже още по-голям натиск върху танкерите собственост на Русия и флота от кораби в сянка, който се разрасна, след като войските на Москва нахлуха в Украйна преди почти две години.

Поради загубата на европейския пазар, който поемаше почти всички 1,6 млн. барела суров петрол дневно, доставян от руските пристанища в Балтийско и Черно море и в Арктика, Москва е принудена да разчита почти изцяло на купувачи в Китай, Индия и в по-малка степен в Турция. Това е свързано с много по-дълги пътувания и много повече кораби.

Доставките се усложняват от нападенията срещу корабоплаването в южната част на Червено море и Аденския залив, извършвани от бойците хути в Йемен. Целият руски суров петрол, изпращан от западни пристанища към Индия и Китай, преминава през тази зона и поне един танкер е бил ударен, въпреки уверенията на хутите, че руските и китайските кораби ще бъдат в безопасност.

Според данните за проследяване на танкери, наблюдавани от Bloomberg, все още няма танкери, превозващи руски суров петрол, които да са се отклонили, за да избегнат южната част на Червено море. Това важи както за корабите, собственост на контролираното от държавата ПАО "Совкомфлот", така и за плавателните съдове, които съставляват флота в сянка, създаден, за да помогне на Москва да избегне западните ограничения върху доставките на петрол.