Русия трябва да продава по-евтино заради последните петролни санкции

Друг признак, че подновеното прилагане на санкции оказва влияние, е нарастващият брой руски пратки, които блуждаят в морето

15:00 | 31 януари 2024
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Последната порция санкции от САЩ и Европейския съюз увеличиха отстъпките, които Русия трябва да предложи, за да продаде своите барели, според висш петролен служител в страната.

Вицепремиерът Александър Новак каза пред репортери в Москва, че цените на Русия са отбелязали по-големи намаления в сравнение със световните цени, откакто в края на миналата година влязоха в сила най-новите пакети от санкции, предаде агенция ТАСС.

През последното тримесечие на 2023 г. САЩ и Обединеното кралство предприеха първите си стъпки за санкциониране на корабособственици и търговци за ролята им в транспортирането на варели за Москва, докато ЕС въведе по-строги изисквания за препродажбата на кораби. Блокът също така въведе по-задълбочен процес на документиране за спазване на тавана на цената от 60 долара, който наложи заедно с нациите от Г-7 и съюзници.

„Настоящият скок е свързан с пакета от санкции, който излезе в края на миналата година“, каза Новак. „Уверен съм, че веднага щом веригата за доставки се подобри и пазарът се успокои, отстъпката ще се стесни.“

През по-голямата част от миналата година отстъпките за руски петрол паднаха в точката на износ и между юли и октомври те се свиха до около 12 долара под световните референтни цени от 20 долара, според данни на Argus Media Ltd. Но от средата на ноември, когато се състоя последният кръг от прилагане на санкции, разликата се разшири отново до около 18 долара за барел.

Друг признак, че подновеното прилагане на санкции оказва влияние, е нарастващият брой руски пратки, които блуждаят в морето. Няколко танкери се бяха струпали в Балтийско море миналата седмица, преди в крайна сметка да продължат напред, докато значителен обем кораби от източните пристанища на страната или обърнаха посоката, спряха пътувания или изключиха системите си за проследяване.

Доставената цена на руския петрол отдавна остава много по-близка до международните референтни стойности и има несигурност относно това кой притежава сенчестите търговски фирми и корабособствениците, доставящи националните барели и дали голяма част от тези пари в крайна сметка се насочват обратно към Москва.