За първи път след инвазията Русия не изпраща петрол по море към Европа

Потоците към България паднаха до нула през последния четириседмичен период

07:28 | 31 януари 2024
Автор: Джулиан Лий
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Доставките на руски суров петрол по море спаднаха допълнително миналата седмица, като потоците от ключово тихоокеанско пристанище, което снабдява китайските купувачи, бяха спрени за пет дни поради силни ветрове и минусови температури.

Около 3,09 милиона барела на ден суров петрол са били транспортирани от руските пристанища през четирите седмици до 28 януари, показват данните от проследяването на танкери, наблюдавани от Bloomberg. Това е спад с около 250 000 барела на ден от ревизираната цифра за периода до 21 януари.

По-нестабилната седмична средна стойност спадна с около 120 000 барела на ден до осемседмично дъно от 2,8 милиона. Износът беше засегнат от бурята, която затвори Козмино, и от четири дни поддръжка на балтийското пристанище Уст-Луга, където товаренето беше прекъснато по-рано от удар на украински дрон върху близкия преработвателен завод.

Въздействието на метеорологичните условия миналата седмица и прекъсванията в поддръжката бяха частично компенсирани от рекордните 11 танкера, натоварени в Приморск.

Руският суров петрол, предназначен за азиатски купувачи от западните пристанища, продължава да преминава през Червено море, въпреки атаките срещу търговски кораби от базираните в Йемен бунтовници хути.

Русия заяви, че ще намали износа на петрол с 500 000 барела на ден под средното за май-юни през първото тримесечие, след като няколко други членове на групата ОПЕК+ се съгласиха да направят допълнителни ограничения на добива. Руското намаление ще бъде разпределено между доставките на суров петрол, които ще бъдат намалени с 300 000 барела на ден, и рафинираните продукти. Средната мярка за четири седмици суров петрол беше около 500 000 барела на ден под нивото от май-юни.

В Близкия изток бунтовниците хути увериха Русия и Китай, че групировката е „готова да осигури безопасното преминаване на техните кораби в Червено море“. Въпреки това, първият танкер, за който се съобщава, че е бил ударен край Йемен, превозваше руски суров петрол. Сай Баба, превозващ товар с руски суров петрол Urals, беше ударен от дрон край Йемен на 23 декември, според публикация на Централното командване на САЩ в X, известна преди като Twitter. Marlin Luanda, ударен от ракета, изстреляна от хутите и подпален в петък, е превозвал руска нафта.

Русия все още се бори да продаде своя суров петрол Sokol. Двадесет товара, общо около 14 милиона барела, стоят на танкери, които изглежда не отиват никъде. Други два товара от 700 000 барела са на път да се присъединят към тях.

За първи път след инвазията на Русия в Украйна, доставките за Европа достигнаха нула на средна основа за четири седмици, като България – последният клиент на Москва в региона – не получи нищо за четирите седмици до 28 януари.

Брутната стойност на руския износ на суров петрол падна до петмесечно дъно от 1,32 милиарда долара през седемте дни до 28 януари от ревизираните 1,33 милиарда долара предходната седмица. Междувременно четириседмичният среден доход също се понижи със 102 милиона долара до шестмесечно дъно от 1,41 милиарда долара на седмица.

Азия

Наблюдаваните доставки за азиатски клиенти на Русия, включително тези, които не показват крайна дестинация, паднаха до петседмично дъно през 28-те дни до 28 януари. Потоците спаднаха до 2,77 милиона барела на ден от ревизираните 3 милиона в периода до 21 януари.

Около 980 000 барела на ден суров петрол бяха натоварени на танкери, насочващи се към Китай през четирите седмици до 28 януари. Вносът на Китай по море се увеличи с около 800 000 барела на ден суров петрол, доставян директно от Русия по тръбопровод, директно или през Казахстан.

Потоците на кораби, сигнализиращи за дестинации в Индия, са средно около 940 000 барела на ден през четирите седмици до 28 януари.

Европа и Турция

Износът на руски суров петрол по море за европейски страни се срина, откакто войските на Москва нахлуха в Украйна през февруари 2022 г. Пазар, който консумираше около 1,5 милиона барела на ден суров петрол по море за къси разстояния, идващ от терминали за износ в Балтийско, Черно море и Арктика, беше загубен почти напълно, за да бъдат заменени от дестинации на дълги разстояния в Азия, които са много по-скъпи и отнемат много време за обслужване.

Комбинираните потоци към Турция и България, единствените двама останали купувачи на Русия в близост до западните ѝ пристанища, са спаднали до около 280 000 барела на ден през четирите седмици до 28 януари, показват данните от проследяване на танкери. Това е спад от около 310 000 барела на ден в периода до 21 януари и най-ниското ниво от септември.

Износът за Турция падна до 16-седмично дъно от около 280 000 барела на ден през четирите седмици до 28 януари.

Потоците към България паднаха до нула през последния четириседмичен период. Българският парламент одобри мярка за прекратяване на вноса на руски петрол от март, девет месеца по-рано от разрешеното съгласно освобождаването от санкциите на ЕС за покупки на петрол от Москва.

През четирите седмици до 28 януари не е бил доставян руски суров петрол до страните от Северна Европа или тези в Средиземно море.

Данните за проследяване на кораби се сравняват с отчети на пристанищни агенти, както и с потоци и движения на кораби, докладвани от други доставчици на информация, включително Kpler и Vortexa Ltd.

Експортна стойност

След премахването на експортното мито върху руския суров петрол, ние започнахме да проследяваме брутната стойност на износа на суров петрол по море, използвайки данни за цените на Argus Media и нашето собствено проследяване на танкери.

Брутната стойност на руския износ на суров петрол падна до петмесечно дъно от 1,32 милиарда долара през седемте дни до 28 януари от ревизираните 1,33 милиарда долара предходната седмица. Междувременно четириседмичният среден доход също се понижи със 102 милиона долара до шестмесечно дъно от 1,41 милиарда долара на седмица. Средната стойност за четири седмици достигна своя връх от 2,17 милиарда долара на седмица в периода до 19 юни 2022 г. Най-високата стойност, която достигна миналата година, беше 2 милиарда долара на седмица в периода до 22 октомври.

През първите четири седмици, след като в началото на декември 2022 г. ценовата граница на страните от Групата на седемте за износа на руски суров петрол влезе в сила, стойността на морските потоци падна до минимум от 930 милиона долара на седмица, но скоро се възстанови.

Корабите, напускащи руските пристанища

Следващата таблица показва броя на корабите, напускащи всеки експортен терминал.

Общо 26 танкера са натоварили 19,6 милиона барела руски суров петрол през седмицата до 28 януари, показват данните от проследяването на корабите и докладите на пристанищните агенти. Това е спад с около 830 000 барела от ревизираната цифра за предходната седмица.

Буря в Тихия океан намали наполовина износа на ESPO суров петрол от Козмино. Танкери, закотвени в залива Находка, чакащи да натоварят, напуснаха района в ранните часове на понеделник, 22 януари и се върнаха чак в петък.

Работата по поддръжката намали износа от балтийското пристанище Уст-Луга през седмицата до 28 януари, с четиридневна пауза в товарите. Атака с дрон срещу съседен завод за преработка на кондензат за кратко прекъсна товаренето в Уст-Луга предходната седмица, но и двете кейове за суров петрол в терминала бяха използвани отново до понеделник вечерта.

Загубите на тези две пристанища бяха частично компенсирани от рекордните 11 танкера, натоварени в Приморск през седмицата.

Джулиан Лий е петролен стратег на Bloomberg First Word. Преди това е работил като старши анализатор в Центъра за глобални енергийни изследвания.