Рияд заповяда на Saudi Aramco да спре плана за увеличаване на добива на петрол

Последният ход на Саудитска Арабия вероятно ще има дългосрочни последици за петролния пазар - най-малкото като по-малък производствен буфер в бъдеще в случай на шокове в предлагането

12:48 | 30 януари 2024
Обновен: 12:48 | 30 януари 2024
Автор: Рактим Катаки
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Saudi Aramco се отказа от плана за увеличаване на капацитета си за добив на петрол, огромен обрат, който ще повдигне въпроси относно виждането на кралството за бъдещото търсене.

Изненадващият ход идва, след като най-големият износител на петрол в света заяви през ноември, че напредва „много добре“ с многомилиарден проект за увеличаване на капацитета до 13 милиона барела на ден до 2027 г., докато търсенето в Китай и Индия продължава да расте. В момента Саудитска Арабия разполага с капацитет за 12 милиона и произвежда около 9 милиона на ден, след като ограничи добива като част от усилията на ОПЕК+ за съживяване на световния пазар на петрол и предотвратяване на излишък.

„Това е най-ясният знак досега, че кралството смекчава очакванията си за растеж на глобалното търсене на петрол през следващите години“, каза Вандана Хари, основател на Vanda Insights.

Промяната на плана – наредена от саудитското правителство – ще извади значителна част от буфера за доставки, който търговците очакваха за по-късно през това десетилетие, празнина, която може да е трудно да се запълни от други места. Но поддържането на допълнителен свободен капацитет е скъпо, особено след като търсенето на петрол вероятно ще се забави в бъдеще заради енергийния преход.

Aramco ще актуализира своя план за капиталови разходи, когато обяви годишните си резултати през март, според изявление. RBC Capital Markets очаква компанията да намали годишния си бюджет с около $5 милиарда спрямо предишните насоки.

„Важно е, че това също бележи промяна в тона на един от най-големите производители на петрол в света на правителствено ниво и вероятно ще има много спекулации относно потенциалните последици върху глобалното търсене на петрол в средносрочен и дългосрочен план“, каза анализаторът на банката Бирадж Борхатария.

Докато суровият петрол остава гръбнакът на икономиката, Saudi Aramco се разширява в областта на природния газ, химикалите и възобновяемите енергийни източници. Тези предприятия вероятно ще получат дял от парите, спестени от разширяването на нефтения капацитет, каза човек, запознат с плановете.

Компанията също така очаква допълнителни 1 милион барела на ден петролни доставки да бъдат освободени за износ до 2030 г. в резултат на по-широкия вътрешен план на кралството да спре изгарянето на петрол за производство на електроенергия.

Допълнителни средства

Решението идва в момент, когато Aramco плаща много повече дивиденти на правителството, дори и докато производството е намалено. Компанията - 98% държавна собственост - увеличи тримесечните си плащания с повече от $10 милиарда до $29,4 милиарда през предходните две тримесечия, тъй като правителството се стреми да финансира своя фискален дефицит.

Саудитска Арабия вероятно ще отчете бюджетен дефицит от около 4,3% от брутния вътрешен продукт през 2024 г. и ще има над 46 милиарда долара изисквания за финансиране, според базираната в Дубай банка Emirates NBD. Това се случва, докато кралството продължава да харчи десетки милиарди долари за туризъм, спорт и други проекти, подкрепени от престолонаследника принц Мохамед бин Салман в опит за диверсификация на икономиката.

Bloomberg Economics изчислява, че Саудитска Арабия се нуждае от цена на петрола от 108 долара за барел, за да балансира бюджета си и да посрещне вътрешните разходи на суверенния фонд. Суровият петрол в Лондон се търгува близо до 82 долара за барел, оставайки до голяма степен стабилен, тъй като обилните доставки от цял свят противодействат на задълбочаващата се криза в Близкия изток.

Саудитското съобщение ще добави към списъка с несигурности, пред които са изправени търговците. Няма признаци за край на войната на Израел срещу "Хамас", бунтовниците хути заплашват глобалното корабоплаване в Червено море и има нарастващ риск Иран да бъде въвлечен в по-широкия смут в региона.

Последният ход на Саудитска Арабия вероятно ще има дългосрочни последици за петролния пазар. Ограничаването на плановете за растеж би оставило кралството с по-тънък производствен буфер в бъдеще в случай на шокове в предлагането, особено в нестабилния Близък изток.

Но в по-краткосрочен план пазарът не се нуждае от саудитски производствен капацитет от 13 милиона барела на ден, тъй като има достатъчно налични нива, след като Организацията на страните износителки на петрол намали добива, според Амрита Сен, директор изследвания в консултантската компания Energy Aspects Ltd.

„Трябва да си зададем въпроса – колко дълго“ Aramco ще запаси по-ниския капацитет, каза тя пред Bloomberg.