Saudi Aramco не вярва на собствената си проповед за търсенето на петрол

Петролният гигант протестира твърде много. Вместо да обвинява еколозите и ESG политиките, трябва да отвори чековата си книжка и да увеличи производството, ако бъдещето наистина е толкова светло

07:53 | 20 февруари 2023
Автор: Дейвид Фиклинг
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Представете си, ако Сундар Пичай, Джеф Безос или Марк Зукърбърг стоят на сцената и оплакват, че светът не изгражда достатъчно центрове за данни.

Задоволяването на непрекъснато нарастващото ни търсене на облачно съхранение (може да кажат) ще изисква все повече и повече стелажи с уеб сървъри; ако не успеем да ги произведем, електронните системи, от които зависи съвременното общество, могат да се сринат. Трудно е да се повярва, че подобно предупреждение би било прието сериозно, ако Alphabet Inc., Amazon.com Inc. и Meta Platforms Inc. не харчеха парите си, за да предотвратят подобна катастрофа. Като едни от най-големите играчи в облака, със съответни баланси, те трябва да третират предстоящата криза като възможност.

Това прави неотдавнашните оплаквания от главния изпълнителен директор на Saudi Arabian Oil Co. малко объркващи. „Политиките, водени от ESG“ и привържениците на енергиен преход от изкопаеми горива допринасят за недостатъчните инвестиции в петрол и газ, каза Амин Насър на форум в Рияд миналата седмица. Това „ще има сериозни последици. За глобалната икономика. За достъпността на енергията. И за енергийната сигурност“, добави той.

Това е оплакване, което Saudi Aramco е правила и преди. Годишните разходи за производство на нефт и газ спадат с около 150 милиарда долара или повече от това, което би трябвало да бъде, за да се посрещнат нивата на настоящо и бъдещо търсене, според диаграми, представени в полугодишните резултати миналия август:

Ето нещо друго обаче. Компанията, която е в най-добра позиция да се справи с този задаващ се дефицит, е ... Saudi Aramco. Оперативните парични потоци през 12-те месеца до септември достигнаха 181 милиарда долара - повече, отколкото бяха публикувани през същия период от Exxon Mobil Corp., Shell Plc и Chevron Corp. взети заедно.

Западните съперници на компанията могат да посочат призивите за пари от взискателни акционери, за да обяснят неуспеха си да инвестират толкова агресивно, както правеха в миналото. Това обяснение обаче не важи за Aramco. Всички с изключение на 1,7% дял от акциите са собственост на саудитското правителство и неговия държавен инвестиционен фонд. Нещо повече, 75-те милиарда долара, изплатени от Aramco под формата на дивиденти за същия период, са с около 50% повече от общата сума, похарчена от всичките седем западни петролни компании.

Въпреки това капиталовите разходи нагоре по веригата за производство на петрол не са съразмерими с печалбата. Докато общите насоки за капиталови разходи бяха повишени до диапазон от 40 до 50 милиарда долара през 2022 г. и повече до 2025 г., разходите надолу по веригата за рафинерии и химически заводи ще заемат нарастващ дял в бъдеще. След като включите всички пари, които Aramco планира да посвети на (о, ужас!) проекти за енергиен преход като възобновяеми източници, водород и улавяне на въглерод, нагоре по веригата ще получи само около 50% от общата сума, каза Насър на инвеститорите през август. Това означава, че средствата, предназначени за ново производство на петрол, може да не надхвърлят дългосрочните нива около 25 милиарда долара или дори леко да намалеят, като вземете предвид ефектите от инфлацията и огромните суми, които Aramco обещава да похарчи за газ.

Тъй като акционерите вече са обилно възнаградени и капексът се забавя, анализаторите очакват, че Aramco няма да има друг избор, освен да остави свободните си печалби в банката. Нетният дълг, който възлиза на 80 милиарда долара през 2020 г., премина към нетни парични средства миналата година и ще нарасне до 93 милиарда долара в брой до 2025 г., според средните очаквания на анкетирани от Bloomberg. Вместо да похарчи тези пари, за да завземе пазарен дял в суровините, върху които е изградено богатството на страната, Saudi Aramco вместо това ще заложи на 4,5% увеличение в покупките на държавни облигации.

Това изглежда като изключителен провал на предприемаческия дух. Ако вярвате на Aramco, търсенето на петрол все още се увеличава, макар и скромно. Делът на Организацията на страните износителки на петрол ще нарасне до около половината от общия глобален добив до средата на века, от приблизително една трета в момента, според BP Plc – скок от около 20 милиона барела дневно, ако приемем, че търсенето е приблизително стабилно. И все пак най-амбициозният план на Saudi Aramco е да повиши пиковия си производствен капацитет само с един милион барела дневно, до 13 милиона барела на ден през 2027 г. Дори и да смята, че вътрешните ѝ находища са близо до максималните производствени нива, такива реки от пари трябва да дадат Aramco прекрасна възможност да инвестира в чужбина и да купи известна дипломатическа добра воля за кралството, ако сметна, че възможността е налице.

Има алтернативно обяснение. Saudi Aramco никога не би могла да направи нищо друго, освен да рисува светло бъдеще за потреблението на петрол - но разкритите предпочитания са по-предпазливи. Ако инвестира твърде агресивно сега, рискува да наводни пазар, който постепенно обръща гръб на петрола, понижавайки цените и собствените приходи от петрол на кралството. Нейното предупреждение, че доставките на петрол ще спаднат до около 80 милиона барела дневно през 2030 г. без повече капиталовложения, е почти в съответствие с нивата на търсене, които BP очаква в този момент, в свят, който успява да задържи глобалното затопляне доста под 2 градуса по Целзий.

Вместо да бъдат отблъснати от дейностите за максимизиране на печалбите от еколозите и ESG реториката, инвеститорите в петрол и газ държат чековите си книжки затворени, защото виждат бъдеще не на растеж, а на упадък и спад. Ако Saudi Aramco вярва в другото, сега е идеалният момент да сложи парите си в това, което проповядва.

Дейвид Фиклинг е колумнист на Bloomberg Opinion, който пише за суровини, както и промишлени и потребителски компании. Бил е репортер на Bloomberg News, Dow Jones, Wall Street Journal, Financial Times и The Guardian.