Петролният план на ОПЕК+ не включва абсолютно нищо, освен нови инфлационни рискове

Оставянето на производството на суров петрол на сегашните нива може да доведе до по-високи енергийни разходи за световната икономика

20:00 | 15 февруари 2023
Автор: Хавиер Блас
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролният картел ОПЕК+ има план за 2023 г. – и поне засега той не включва абсолютно нищо. След като говорих с множество официални лица по време на пътуване в Близкия изток миналата седмица, думите, които чувах най-често, бяха „стоим на едно място“, последвани от „изчакваме, за да видим“.

Групата, водена от Саудитска Арабия и Русия, се чувства оправдана за своя предпазлив подход. През октомври, седмици преди междинните избори в САЩ, тя намали производството, което предизвика политическа атака от Вашингтон. Въпреки намалението, суровият петрол Brent, глобалният еталон за петрол, спадна до 75 долара за барел от 95 долара през последното тримесечие на миналата година поради слабото китайско търсене и силния износ на петрол от санкционираните Русия и Иран. За служителите на ОПЕК+ спадът от 20% е потвърждение на тяхното предпазливо отношение. Ако тази разумна стратегия се изплати миналата година, тя трябва да проработи отново през 2023 г., гласи общото мнение.

Изкушаващо е да се мисли, че това, което свърши работата през 2022 г., ще проработи отново тази година. Но ОПЕК+ решава да играе хазартно: ако групата сгреши изчисленията на търсенето и предлагането, тя рискува да наложи по-високи цени на енергията в свят, който все още се бори с повишената инфлация. Цените на Brent вече се възстановиха от декемврийските дъна. След като миналата седмица Русия обяви, че намалява производството си на петрол с 5% - или около 500 000 барела на ден - в отговор на западните санкции, цените се повишиха до малко над 85 долара за барел.

И все пак ОПЕК+ би предпочела да сгреши, като добави твърде малко барели, отколкото твърде много, поне за първата половина на годината и вероятно през цялата 2023 г. Като незабавна стъпка групата реши да не запълва дупката от руския добив. Представители на Близкия изток посочват, че има много прецеденти за нация от ОПЕК+, действаща едностранно: Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Кувейт сами намалиха производството през юни 2020 г., а Рияд отново извърши самостоятелно намаление през февруари 2021 г. Русия има съответното право да действа, казват нейните петролни съюзници. Западните петролни санкции са универсално ненавиждани в рамките на ОПЕК+.

Ако следствието от предпазливия подход е, че цените на петрола ще се повишат допълнително по-късно тази година, може би към нивото от 90 до 100 долара за барел, това е резултат, от който групата изглежда е доволна. Приоритетът, особено в Саудитска Арабия, е защитата на приходите от петрол. Това означава да поставим кралството на първо място и всичко останало на второ място. Защитната стратегия има значение извън петролния пазар. Ако картелът изостане от кривата на търсенето, това може да означава по-високи цени на енергията от очакваното и погрешно подвеждане на централните банки, борещи се с инфлацията. Това, от своя страна, може да означава по-високи лихвени проценти, разпростиращи се върху всичко - от облигации до акции до недвижими имоти.

Дали ОПЕК+ наистина ще остане на изчакване за цялата година? Засега е лесно за длъжностните лица да кажат, че ще запазят производството непроменено за месеци напред. Суровият петрол Brent на цена от 85 долара за барел не е предизвикал никакви оплаквания от страните-консуматори. Но натискът върху групата ще ескалира, ако цените на петрола се покачат над 90 долара за барел. Още 10% отгоре, поставяйки Brent близо до $100, ще предизвика тревога в САЩ и Европа.

В частни разговори представители на ОПЕК+ наистина признават, че световната икономика е в по-добра форма, отколкото преди четири месеца, когато те намалиха производството в лицето на очаквания спад в търсенето. Международният валутен фонд прогнозира разширяване от 2,9% тази година в сравнение с прогноза от 2,7% през октомври. Инфлацията също изглежда е достигнала своя връх и централните банки стават все по-уверени, че ще могат да постигнат така нареченото меко кацане.

Китай се отваря отново бързо, което никой не прогнозираше преди четири месеца. Близо 1,1 милиона души са се возили в пекинското метро миналата седмица, което е най-високият брой от повече от година. Националните петролни компании в Близкия изток започват да виждат по-голямо търсене и от Китай, казват служители. Все пак мнозина остават притеснени от по-нататъшни неуспехи, отбелязвайки, че Китай е претърпял няколко цикъла на блокиране, последвано от отпускане, последвано от допълнителни блокирания, откакто Covid удари за първи път.

Физическият петролен пазар също показва първите признаци на възстановяване. Например в началото на февруари Saudi Aramco, държавният петролен гигант, повиши официалните си продажни цени за Азия за първи път от шест месеца. Наклонът на кривата на цената на петрола също показва укрепване на пазара, като близките петролни договори сега се търгуват с по-висока премия спрямо договорите за по-късна доставка, отколкото преди четири месеца. При около 60 цента за барел, спредът от втория до третия месец напред на суровия петрол Brent е най-широкият от три месеца.

Но служителите на ОПЕК+ все още не са убедени, че могат да се отпуснат. Дори след съкращенията на добива в Русия запасите от петрол все още има вероятност да се покачат през следващите няколко месеца, преди тенденцията да се обърне през втората половина на годината, казват те. Според настоящите изчисления на ОПЕК глобалните петролни запаси ще намалеят рязко едва през четвъртото тримесечие, когато търсенето на петрол ще се покачи до 30,4 милиона барела на ден в сравнение с текущия дневен добив от 28,9 милиона барела. Това е една от причините, поради които те биха искали да видят устойчиво възстановяване в Китай за няколко месеца. Те също биха приветствали доказателства, че централните банки забавят или дори спират повишаването на лихвените проценти.

Следващата министерска среща на ОПЕК+ е насрочена за началото на юни. Ще има ли картелът достатъчно данни дотогава, за да увеличи производството, ако цените на петрола продължат да се покачват? Това, което чух в Близкия изток, беше категорично не. Засега регионалните петролни служители биха искали да изчакат поне до третото тримесечие, преди да действат. Това от своя страна означава, че всякакъв допълнителен петрол ще пристигне едва до края на годината. Някои длъжностни лица изключват изобщо всякакви увеличения на производството през 2023 г.

Представителите на ОПЕК+ са прави да твърдят, че са прочели правилно пазара през октомври. Но представянето в миналото не гарантира бъдеща възвръщаемост. Картелът рискува да изостане през 2023 г.

Хавиер Блас е колумнист на Bloomberg Opinion, който отразява енергетиката и суровините. Той е бивш репортер на Bloomberg News и редактор за суровини във Financial Times.