Доставките на петрол от Русия спадат още преди намаляването на добива през март

Москва представи свиването на добива като отговор на санкциите, но реално са ѝ останали само четири официални клиента - Китай, Индия, Турция и България

20:00 | 13 февруари 2023
Автор: Джулиан Лий
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Износът на петрол от Русия падна до шестседмично дъно, обръщайки предишна тенденция и давайки знак за това, което предстои, докато страната се подготвя за намаляване на производството от 500 000 барела на ден от началото на март.

Общите потоци на руски суров петрол са намалели с 562 000 барела на ден, или 16%, през седемте дни до 10 февруари, въпреки че износът от балтийските пристанища се е повишил. Комбинираните доставки от Арктика и Тихия океан са намалели с половин милион барела на дневна база, докато тези от Черно море също са намалели. По-малко променливата четириседмична средна стойност падна за първи път от началото на януари.

Москва се стреми да представи намаляването на производството си, което вицепремиерът Александър Новак обяви в петък, като отмъщение за тавана на цените на Г-7 за нейния износ. Това обаче може също така да отразява трудността, пред която е изправена Русия при поддържането на доставките на суров петрол до своите четирима останали клиенти - Китай, Индия, Турция и България. Спадащите приходи накараха Кремъл да предложи промени в начина, по който се изчисляват цените на суровия петрол за данъчни цели.

Обемът на суровия петрол на корабите, насочващи се към Китай и Индия - плюс малки потоци към Турция и количествата на кораби, които все още не са показали крайна дестинация - е спаднал през четириседмичния период до средно 3,07 милиона барела на ден. Въпреки че това е леко намаление спрямо периода до 3 февруари, това все още е второто най-високо количество, наблюдавано откакто Bloomberg започна да проследява доставките в началото на 2022 г.

Потоците към Китай са малко променени от преди Русия да нахлуе в Украйна преди почти година. Историческите модели предполагат, че повечето от товарите, идентифицирани в момента като „неизвестни в Азия“ или „други неизвестни“, ще се окажат в Индия.

Приходите на Кремъл от износни мита на суров петрол се сринаха от началото на годината. Въпреки че по-ниските доставки и облекчаването на цените на суровия петрол изиграха роля в този спад, същото се случи и с нарастващата разлика между глобалния референтен сорт Brent и отчетените цени за ключовия клас Urals на Русия, които се използват за изчисляване на данъчните ставки.

Притеснено от спада на приходите, руското правителство предложи да се премине от използването на цените на Urals, докладвани от Argus, към определяне на референтна данъчна цена като отстъпка спрямо Brent. Предполага се, че това ще бъде 34 долара за барел за април, намалявайки до 25 долара за барел до юли.

Забраната на Европейския съюз за внос на руски суров петрол доведе до много по-дълги пътувания за пратки, като сега пътуванията отнемат средно 31 дни от балтийските пристанища до Индия, в сравнение със само седем дни от същите терминали до Ротердам и около половината от това до Полша. Това оказва по-голям натиск върху корабите, чиито собственици са готови да транспортират руски товари. Страната разчита все повече на собствените си кораби и на така наречената „сенчеста флотилия“ от обикновено по-стари кораби, собственост на малки, често неизвестни компании, възникнали през последните месеци.

Русия изглежда се опитва да поеме част от натиска върху този флот, изпращайки допълнителни обеми суров петрол по железопътен транспорт до своя тихоокеански терминал в Козмино. Тъй като тръбопроводът до пристанището вече работи с пълен капацитет, скъпите железопътни доставки са единственият начин за увеличаване на доставките.

Наблюдава се и възобновяване на прехвърлянето на товари от кораб на кораб в Средиземно море. Това се вижда както край испанския северноафрикански град Сеута, така и край гръцкия бряг близо до Каламата. Най-малко 10 товара са били прехвърлени между кораби в тези две места. Още дванадесет танкера Aframax, които са били натоварени в Балтийско море от края на януари, вероятно ще прехвърлят товарите си на други плавателни съдове в Средиземно море въз основа на техните сигнали за дестинация.

Потоци суров петрол по дестинация:

На средна основа за четири седмици общият морски износ е спаднал с 235 000 барела на ден до 3,204 милиона барела на ден.

Всички цифри изключват товари, идентифицирани като казахстански клас KEBCO. Това са доставки, извършвани от KazTransoil, които преминават транзитно през Русия за износ през балтийските пристанища Уст-Луга и Новоросийск.

Казахските барели се смесват със суров петрол от руски произход, за да се създаде еднакъв експортен клас. След нахлуването на Русия в Украйна Казахстан ребрандира своите товари, за да ги разграничи от тези, изпращани от руски компании. Транзитният суров петрол е специално освободен от санкциите на ЕС.

Азия

Средните четириседмични доставки до азиатските клиенти на Русия, плюс тези на кораби, които не показват крайна дестинация, са намалели в периода до 10 февруари. Въпреки че обемът за Индия изглежда е намалял, историята показва, че повечето от товарите на кораби без първоначалната дестинация в крайна сметка се озовават там.

Еквивалентът на повече от 655 000 барела на ден е бил на кораби, показващи дестинации като Порт Саид или Суец в Египет, или които вече са били или се очаква да бъдат прехвърлени от един кораб на друг край южнокорейското пристанище Йосу. Тези пътувания обикновено завършват на пристанища в Индия и се показват в таблицата по-долу като „неизвестни в Азия“, докато не стане ясна крайната дестинация.

Обемите „други неизвестни“, работещи с почти 640 000 барела на ден през четирите седмици до 10 февруари, са тези на танкери, показващи дестинация Гибралтар, Малта или никаква дестинация. Повечето от тези товари преминават транзитно през Суецкия канал, но някои може да се окажат в Турция. Все по-голям брой се прехвърлят от един кораб на друг в Средиземно море за по-нататъшни пътувания до Азия.


Европа

Износът на руски суров петрол по море за европейските страни падна до 104 000 барела на ден през 28-те дни до 10 февруари, като България е единствената европейска дестинация. Тези цифри не включват доставките до Турция.

Пазар, който консумираше повече от 1,5 милиона барела на ден суров петрол на къси разстояния, идващ от терминали за износ в Балтийско, Черно море и Арктика, беше почти напълно загубен, за да бъде заменен от дестинации на дълги разстояния в Азия, които са много по-скъпи и отнемат много време за обслужване.

През четирите седмици до 10 февруари не е бил доставян руски суров петрол за страните от Северна Европа.

Износът за средиземноморските страни се понижи до средно 188 000 барела на ден през четирите седмици до 10 февруари, губейки увеличението от предходната седмица.

Турция беше единствената дестинация за руския морски суров петрол в Средиземно море, но потоците там са само малка част от върховете, които достигнаха през септември и октомври. Въпреки че не е част от европейските санкции срещу износа на руски суров петрол, Турция не се очертава като важен спасителен пояс за Москва, откакто забраната на ЕС за внос влезе в сила на 5 декември.

Потоците към България, сега единственият черноморски пазар на Русия за суров петрол, спаднаха за втора седмица, като паднаха до 104 000 барела на ден. Това е най-малкият поток към черноморските дестинации от април и най-малкият към България от август. Страната си осигури частично освобождаване от забраната на ЕС, което трябва да подкрепи притока сега, след като ембаргото влезе в сила.

Потоци по местоположение на експорт

Общите потоци на руски суров петрол паднаха под 3 милиона барела на ден за първи път от пет седмици. Малко увеличение на потоците от Балтийско море беше повече от компенсирано от спадове от всички други региони. Цифрите изключват обемите от Уст-Луга и Новоросийск, идентифицирани като казахстански клас KEBCO.

Приходи от износ

Постъпленията на Кремъл от митото за износ на суров петрол намаляха с 23 милиона долара, или 46%, до 27 милиона долара през седемте дни до 10 февруари. Средният доход за четири седмици спадна с 8 милиона долара до 46 милиона долара.

Митото за февруари е определено на 1,75 долара за барел. Това е спад с 23% спрямо януари и най-ниската ставка за барел от юни 2020 г., по време на разгара на пандемията. Спадът е резултат от спада на цените на Urals през периода на измерване, който продължи от средата на декември до средата на януари. Референтният клас на Русия е бил средно 46,82 долара за барел според данни на министерството, отстъпка от почти 35 долара за барел спрямо сорта Brent за същия период.

Правителството на Русия се опитва да минимизира въздействието на по-ниските цени на Urals върху националната хазна на фона на нарастващите разходи за войната в Украйна. То предложи преминаване от публикувана оценка на цената на Urals към фиксирана отстъпка за Brent за изчисляване на данъка върху добива на минерали и данъка върху печалбата. Отстъпката ще бъде определена на 34 долара за барел за април и ще бъде намалена до 25 долара за барел до юли, съгласно поправките в данъчния закон, внесени в Държавната дума, долната камара на парламента.