Руските съкращения на петрола, отварянето на Китай заплашват с нов инфлационен натиск

Ако политиците се надяват на някакъв компенсаторен отговор от колегите на Русия в групата производители ОПЕК+, те ще бъдат разочаровани

08:56 | 11 февруари 2023
Автор: Грант Смит и Алекс Лонгли
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

От съкращенията на руските доставки до възстановяването на китайското търсене, затягането на петролните пазари подклажда петролните бикове - и заплашва да подклажда инфлацията.

Кремъл обяви в петък, че ще намали производството с 5%, тъй като санкциите заради войната в Украйна възпират клиентите, усложнявайки една седмица на смущения по целия свят, докато неговите партньори в алианса ОПЕК+ не показват желание да запълнят празнината.

В същото време потреблението на гориво в Китай се покачва, тъй като най-големият вносител на петрол в света излиза от блокирането заради Covid, стимулирайки държавния гигант Unipec да закупи милиони барели от Близкия изток и изпращайки нагоре референтните стойности на регионалните цени.

„Понижението в Русия действа много възходящо, повторното отваряне на Китай действа много възходящо, балансите ще се затегнат през втората половина и ще имаме много ниски запаси“, каза Гари Рос, ветеран петролен консултант, превърнал се в мениджър на хедж фондове в Black Gold Investors LLC. „Цената е твърде ниска.“

По-свитото предлагане и по-силното търсене подкрепят петролния пазар, който имаше нестабилно начало на годината, тъй като нарастващите запаси оставиха анализаторите на "Уолстрийт" рязко разделени по въпроса дали цените - търгуващи се близо до 86 долара за барел - скоро ще се върнат към трицифрени нива.

Но това положение също така рискува да раздуха инфлацията, усложнявайки работата на Федералния резерв и други централни банки, докато те се стремят да стимулират растежа, като същевременно ограничават кризата с разходите за живот, която засяга милиони по света.

Инфлацията в САЩ достигна 8% миналата година и икономистите очакват все още високи нива до края на това тримесечие. В Европейския съюз тя нарасна до 8,9% през 2022 г., значително подсилена от енергийната криза, последвала войната на Русия в Украйна.

Съобщението на Русия в петък - тя планира да намали добива с 500 000 барела на ден през март, около половин процент от световното търсене - дойде след многократните заплахи за отмъщение срещу международните санкции върху търговията ѝ с петрол. Този ход повиши фючърсите на суровия сорт Брент с почти 3% на един етап в петък.

Тази седмица Европейският съюз разшири забраната за внос на руски суров петрол, за да включи продажбите на рафинирани продукти като дизелово гориво. Купувачите извън блока могат да получат достъп до застраховки и услугите за доставка само ако техните покупки на руски петрол са под определена горна граница на цените.

Ако политиците се надяват на някакъв компенсаторен отговор от колегите на Русия в групата производители ОПЕК+, те ще бъдат разочаровани.

Саудитска Арабия и нейните партньори не възнамеряват да увеличат производството, за да компенсират недостига, казаха частни делегати в петък. Длъжностни лица казват, че Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори са решени да поддържат стабилен добив през останалата част от годината, тъй като търсенето остава твърде крехко, за да поеме допълнителни барели.

„Не смятаме, че трябва да увеличат производството тази година и което е по-важно, не мисля, че те смятат, че трябва“, каза Боб Макнали пред Bloomberg TV. „Те са в режим на очакване.“

Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман настоя миналата седмица в Рияд, че летвата за всяка намеса ще бъде много висока: „Ще повярвам, когато го видя, и тогава ще предприема действия.“

Междувременно китайското търсене показва признаци на енергично завръщане. Вътрешните полети скочиха с 80% през Лунната Нова година, след като решението за премахване на почти три години строги блокировки отприщи натрупаното търсене. Задръстванията в големите градове са се утроили от края на празника, според BloombergNEF.

Взети заедно, ограниченията върху предлагането и оптимизмът за търсенето накараха UBS AG да повтори своята „положителна ценова перспектива“ за суровия петрол и да посъветва рисково ориентираните инвеститори да заемат дълги позиции.

„По-ниското руско производство, заедно с повторното отваряне на Китай, трябва да затегнат още повече петролния пазар през следващите тримесечия“, каза Джовани Стауново, анализатор на банката в Цюрих.

И все пак този ход не предизвика вълна от подобрения на ценовите прогнози и печалбата в петък представлява умерено увеличение предвид нестабилния диапазон на петрола през последните месеци.

Очаква се рязък спад на руското производство, откакто президентът Владимир Путин нападна Украйна преди година. Като такова съобщението от петък може просто да е признание за проблемите на страната да пренасочи изцяло продажбите от Европа към Азия и другаде.

Много прогнозисти очакват евентуалният спад в Русия далеч да надхвърли обема от 500 000 барела на ден, определен в петък. Международната агенция по енергетика в Париж прогнозира, че руските загуби ще достигнат общо 1,6 милиона барела на ден до края на тримесечието, въпреки че нейните прогнози за предстоящ спад досега не са се материализирали.

Относително ограничената ценова реакция на съобщението на Москва, идваща на фона на скорошните прекъсвания на производството от Северно море и Ирак до Южна Америка, показва, че – поне за момента – доставките са повече от достатъчни. Редица съкращения - с различна продължителност и по различно време - се случиха тази седмица, ограничавайки общо 1,8 милиона барела дневно производство.

„В краткосрочен план все още има достатъчно доставки, но след няколко седмици и това може да изглежда много различно, особено с тези новини“ от Русия, каза Райън Фицморис, водещ търговец на стокови индекси в Marex North America LLC. "Предлагането намалява, точно когато Китай набира скорост.“

Тъй като търсенето се възстановява и ОПЕК+ е решена да задържи строгия контрол върху производството, ситуацията е готова за рали, според Амрита Сен, главен петролен анализатор в консултантската компания Energy Aspects Ltd.

„Маржовете на рафинирането са много, много силни – явен знак, че продуктовите пазари са тесни“, каза Сен пред Bloomberg TV. „Ще бъдем на $100 през втората половина на годината.“