В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Европа ще е най-губеща на петролните пазари от отварянето на Китай

Николай Шуманов, риск мениджър в A.N. Allnew Investments, "В развитие", 07.02.2023 г.

17:55 | 7 февруари 2023
Обновен: 18:23 | 7 февруари 2023
Автор: Даниел Николов

Премахването на политиката за нулев Covid в Китай е водещата причина за поскъпването на петрола от началото на годината. Ако Китай стигне икономическите нива отпреди въвеждането на Covid ограниченията, ще се образува дефицит от около 2 млн. барела на ден на световните пазари, който страните-производители няма да могат да запълнят бързо, предизвиквайки ново поскъпване. Това коментира Николай Шуманов, риск мениджър в A.N. Allnew Investments, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Роселина Петкова.

"Китай в момента е най-големият купувач на руски петрол. Като цяло най-губещи от отварянето на китайската икономика ще се окаже Европа, защото е нетен вносител на петрол. Шистовите производители в САЩ биха били доволни от едно допълнително покачване на цената - същото важи и за Русия, въпреки че тя продава под пазарната цена на Индия и Китай. Колкото и да вдигне цената, Китай ще сключи изгодна сделка с Русия като един от малко купувачи на нейната суровина."

Новите санкции за внос на руски горива по море в ЕС и очакванията за запазване на добива от страните от ОПЕК също подкрепят цените в момента, добави Шуманов. Саудитска Арабия повиши цената на доставките за Азия и Европа, а Goldman Sachs и Morgan Stanley прогнозират цени до 100 долара за барел до края на 2023 г. при увеличено търсене. Много е важно как и дали Русия ще успее да пласира в Азия количествата, които обикновено биха отишли в Европа.

Индия се възползва най-добре от текущата ситуация и освен, че се облагодетелства от ниските цени на руския петрол, се опитва и да игреа ролята на прекупвач - практика, която опитва и Азербайджан, каза Шуманов.

Забавяне на търсенето заради свиването на икономиките може да намали ефектите от евентуална криза за горива в Европа, каза Шуманов. Въпреки топлото време и пълните газохранилища, ЕС все още не е решил напълно проблема с доставките на природен газ за следващата зима, напомни той.

Саудитска Арабия и САЩ в момента се опитват да запълнят дупката на световните петролни пазари.

"Особено за природен газ САЩ се опитват да вземат европейския пазар, въпреки че това би било логистично доста трудно. Страни като Саудитска Арабия, които се опитват да държат ниско производството на суров петрол, печелят ... и се опитват да наваксат дефицита в бюджетите си от Covid пандемията."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.