Русия подсилва връзките си с Моди по време на Седмицата на енергетиката в Индия

В началото на 2022 г. Русия доставяше много малко петрол за Индия, но бързо се превърна в най-големия продавач на суров петрол за страната

11:25 | 7 февруари 2023
Автор: Шарън Чо, Ракеш Шарма, Бен Бартстийн  
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Само ден след като западните сили наложиха нови санкции на Русия, водещи мениджъри от петролната и газовата индустрия на производителите от ОПЕК+ се отправиха към най-големия потенциален клиент - Индия.
Руската делегация - от ръководителя на ПАО "Rosneft" Игор Сечин до председателя на ПАО "Novatek" Леонид Михелсон - беше в пълен състав в Бенгалуру на Седмицата на енергетиката в Индия. На срещата на върха, първото голямо събитие, организирано в рамките на председателството на страната на Г-20, делегати от чуждестранни производители се срещнаха с индийски вносители, което подчертава влиянието на Индия като вносител и силата на преговорната ѝ позиция.

Русия, която разполага с много ресурси, включително суров петрол и природен газ, все повече се фокусира върху страни като Индия и Китай, за да генерира приходи. Това се случва в момент, когато Европа и САЩ обръщат гръб на енергийните доставки на страната след нахлуването ѝ в Украйна.
В началото на 2022 г. Русия доставяше много малко петрол за Индия, но бързо се превърна в най-големия продавач на суров петрол за страната, като обемите нараснаха още повече, след като в началото на декември беше въведено ограничение на цената от 60 долара за барел за руските доставки. Индия също се възползва, тъй като купува петрола с големи отстъпки в сравнение с други разновидности и често ѝ се предлагат товари при гъвкави условия на плащане с транспортно и застрахователно покритие..

Влязлата в сила в неделя забрана на Европейския съюз за морските доставки на руски горива, съчетана с по-ранните ограничения върху покупките на суров петрол от блока, дават допълнителен стимул на Москва да увеличи потоците към Индия.
В понеделник, по време на дискусия, организирана заедно с министъра на петрола на Индия Хардип Сингх Пури и генералния секретар на ОПЕК Хайтам ал-Гайс, главният изпълнителен директор на "Rosneft" Сечин беше в приповдигнато настроение и заяви, че Русия е постигнала "психологическа победа" над Запада, като е оцеляла след редица санкции.

Цените на петрола в Лондон скочиха до почти 130 долара - с около 60% повече от сегашните цени - малко след нападението на Русия над Украйна в началото на миналата година. Цените на природния газ в САЩ се повишиха до рекорд през август поради опасенията от глобална енергийна криза, но до края на годината изтриха ръста си. В отговор на войната ЕС въведе ограничения върху вноса на руски суров петрол и горива.

Русия надмина

В понеделник председателят на "Novatek" Михелсон проведе един от редките си брифинги с местни и международни медии, на който се похвали, че компанията няма проблеми с продажбата на всички свои товари втечнен природен газ, независимо дали става въпрос за еднократни спот сделки или дългосрочни договори. По думите му "Novatek", най-големият независим производител на природен газ в Русия, е отворен и за продажба на доставките си за Индия в рупии.
Висшите ръководители на "Novatek" и "Rosneft" се срещнаха и с индийския министър-председател Нарендра Моди. Освен тези високопоставени изяви, руснаци можеха да се видят по цялата територия на конференцията, включително присъствието на фирми като ПАО "Lukoil".
Голяма част от разговорите сред рафинериите бяха съсредоточени по темата, че макар руското присъствие да не е случайно, то е в добре подбран момент, тъй като страната се опитва да намери нови пазари за своите петролни продукти след новите санкции.