Г-7 и ЕС определиха таван от $100 за руския дизел, предстои забрана за внос

Коалицията се съгласи също така да отложи за март преразглеждането на горната граница от 60 долара за цената на руския суров петрол

09:51 | 4 февруари 2023
Обновен: 09:52 | 4 февруари 2023
Автор: Хорхе Валеро, Алберто Нардели, Ева Круковска
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Страните от Групата на седемте и държавите-членки на Европейския съюз се споразумяха да наложат таван от 100 долара за барел върху продажбите на руски дизел в трети страни като част от усилията за ограничаване на приходите на Москва. 

Механизмът за ограничаване на цените е свързан със забраната на ЕС за внос на руски рафинирани горива по море, която влиза в сила в неделя. В изявлението си от петък Г-7 заяви, че заедно с ЕС са се договорили за ниво от 100 долара за барел за петролните продукти, които се търгуват с по-висока цена от суровия петрол, включително дизеловото гориво. Те също така подкрепиха таван от 45 долара за тези, които се продават с отстъпка, като мазут и някои видове нефт.

Коалицията се съгласи също така да отложи за март преразглеждането на горната граница от 60 долара за цената на руския суров петрол. След това тя ще започне редовни двумесечни прегледи на всички нива на тавана, според запознати с дискусиите хора, които помолиха да не бъдат идентифицирани. Определянето на цените изисква единодушно съгласие на страните от ЕС, както и съгласие на Групата на седемте.

"Току-що определените от нас пределни цени сега ще изпълняват важна роля в работата на нашата глобална коалиция за намаляване на способността на Русия да води своята неправомерна война", заяви в отделно изявление финансовият министър на САЩ Джанет Йелън.

По време на преговорите между Г-7 и ЕС официални лица изразиха опасения, че определянето на твърде ниско ниво рискува да доведе до скокове на цените или прекъсване на доставките в Европа.

Ограничението на цените на горивата включва гратисен период до април за товарите, натоварени преди договарянето на ограничението, съобщават хората. Мерките за ограничаване на цените ще забранят на дружествата да предоставят транспортни услуги и услуги, необходими за транспортирането на стоките, като например застраховка, освен ако маслата и горивата не бъдат закупени под договорените ценови прагове.

Фючърсите на бенчмарковото дизелово гориво в Северозападна Европа се понижиха през последните дни, като в четвъртък се установиха на ниво 845,50 USD за тон, или 113 USD за барел, въпреки че остават доста над сезонните норми. Но според изчисления на Bloomberg, базирани на данни, предоставени от Argus Media Ltd., руският дизел е бил оценен със значителна отстъпка по-рано тази седмица - около 90 долара. 

Ценови тавани от 100 и 45 долара за барел "няма да окажат сериозно влияние върху руските рафинерии", заяви по-рано тази седмица консултантската компания Wood Mackenzie Ltd.

Въпреки това консултантската компания очаква през това тримесечие руският суров петрол да бъде с около 800 000 барела на ден по-малко от предходното, а износът на дизелово гориво от страната да спадне с около 200 000 барела на ден, като всичко това ще бъде предизвикано от забраната за внос в ЕС.