Петролът поскъпва леко преди решението на Фед и насоките на ОПЕК+

Делегатите прогнозират, че ОПЕК ще запази добив стабилен на мониторинговата среща в сряда преди новия кръг от ограничения на руски енергийни доставки, които влизат в сила до дни

09:20 | 1 февруари 2023
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът поскъпва преди решението на Федералния резерв за паричната политика и насоките на групата производители ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) и нейните партньори, предава Bloomberg.

West Texas Intermediate поскъпна над 79 щатски долара за барел, след като във вторник добави повече от 1%. Въпреки че се очаква централната банка на САЩ да извърши още едно увеличение на лихвените проценти на заседанието в сряда, то вероятно ще бъде наполовина по-малко от договореното през декември увеличение с 50 базисни пункта, тъй като инфлацията показва признаци на охлаждане.

Петролът поскъпва

Трейдърите ще следят и всички насоки от страна на Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори, сред които е и Русия. Делегатите прогнозират, че добивът ще се запази стабилен на мониторинговата среща в сряда преди новия кръг от ограничения на руски енергийни доставки, които влизат в сила до дни.

Суровият петрол поевтиня за трети месец поред през януари дори на фона на вълната от оптимизъм, че прекратяването на строгата политика на Китай за нулев Covid ще съживи търсенето в най-големия вносител на суров петрол в света. Редица показатели сочат повишено потребление, тъй като мобилността и промишлената активност започват да се повишават.

"Изглежда, че цените на петрола достигат ниво на подкрепа ", заяви Йеап Джун Ронг, пазарен стратег в IG Asia Pte в Сингапур. Все пак "всяко настъпателно становище на Фед може да върне известен натиск за понижаване", каза той.

Междувременно финансираният от индустрията Американски петролен институт съобщи, че търговските запаси от суров петрол в САЩ са се увеличили с 6,3 млн. барела през миналата седмица, според запознати с данните, като резервите от бензин и дизел също са нараснали. Официалните данни ще бъдат публикувани по-късно в сряда.

На фона на разнопосочните пазарни движения времевите спредове се колебаеха. Разликата между следващите два декемврийски договора за световния бенчмарк Brent, който е сред най-широко наблюдаваните показатели - беше 4,78 долара за барел в модел на обратно контанго. Преди седмица показателят беше 5,16 долара за барел, а през декември докосна най-ниското си ниво от 2,19 долара.