Печалбите на петролните корпорации ще се свият, но няма да изчезнат

Очакванията за представянето на гигантите в сектора за 2023 г. се понижават на фона на поевтиняването на енергията

19:00 | 26 януари 2023
Автор: Николета Рилска
Снимка: Matias Delacroix/Bloomberg
Снимка: Matias Delacroix/Bloomberg

Големите петролни компании ще се противопоставят на мрака, засенчващ много други индустрии, когато представят своите финансови отчети през тази и следващата седмица. Анализаторите прогнозират десетки милиарди долари печалби за четвъртото тримесечие, пише Financial Times.

Но перспективите за следващата година са по-мрачни: първите прогнози, съставени от S&P Capital IQ, показват, че петте големи западни петролни компании ще спечелят общо 150 млрд. долара през 2023 г., което представлява спад спрямо очакваните за 2022 г. 200 млрд. долара.

Забавеният темп на финансовата машина на петролните гиганти отразява понижението на цените на енергията спрямо миналогодишните върхове, достигнати след нахлуването на Русия в Украйна.

Но дори при спад в размер на 50 млрд. долара в общата годишна печалба, на основните западни петролни гиганти - Exxon Mobil, Chevron, Shell, BP, Eni и Total Energies – все пак ще генерира вторите по големина печалби в историята.

Американската Chevron открива сезона на печалбите за петролните гиганти в петък, следвана от ExxonMobil следващия вторник, докато базираните в Европа Shell, BP и TotalEnergies ще представят своите данни в началото на февруари.

Комбинираните печалби на петте компании за последните три месеца на 2022 г. се очаква да достигнат 41,8 млрд. долара, което е с над 40% повече от 29,4-те млрд. долара, генерирани година по-рано, изчислява S&P Capital IQ.

Печалбите им обаче се очаква да намалеят с 18% спрямо третото тримесечие. Exxon отбеляза в регулаторна декларация по-рано този месец, че по-ниските цени на суровините ще свият печалбата за четвъртото тримесечие с цели 4,1 млрд. долара спрямо рекордните 19,7 млрд. долара през третото тримесечие. Въпреки това предупреждение Exxon е напът да отбележи едно от най-успешните си тримесечия досега.

Саджад Алам, анализатор в Moody’s, споделя, че огромният приток на пари през миналата година е помогнал на сектора да отчете най-доброто си представяне „за последните 15 години“. Те разполагат с голяма гъвкавост по отношение на това как искат да използват рекордни нива на паричен поток, добавя Алам.

Отразявайки тази сила, Chevron обяви в сряда, че ще започне обратно изкупуване на акции на стойност 75 млрд. долара за неопределен брой години.

Повишеният фокус на правителствата върху енергийната сигурност след инвазията на Москва в Украйна привлече отново някои от инвеститорите, които загърбиха производителите на изкопаеми горива заради вредните за климата емисии, посочват анализатори.

Акциите на петролните и газови компании поведоха по представяне широкия измерител S&P 500 през 2022 г. за втора поредна година, поскъпвайки с около 40% в сравнение със пада от 14 на сто за индекса. Печалбите за четвъртото тримесечие на компаниите от енергийния подиндекс на S&P се очаква да бъдат с 56% по-високи на годишна база, докато печалбите в целия индекс ще намалеят с 6%, изчислява Credit Suisse.

Книжата на големите американски петролни компании изпревариха тези на европейските им съперници, които бяха притиснати от инвеститорите относно планираното им дистанциране от изкопаемите горива. Все пак се очаква европейските компании да отчетат рязък ръст на печалбите за четвъртото тримесечие спрямо 2021 г.

Американските производители на шистов петрол и газ, водени от компании като Pioneer Natural Resources, Devon Energy и Occidental Petroleum, претърпяха особено силно икономическо съживяване, генерирайки рекордни количества свободен паричен поток след повече от десетилетие на понижена възвращаемост.

Консултантската фирма Rystad Energy очаква шистовият сектор да генерира около 120 млрд. долара свободен паричен поток през 2023 г. Това би представлявало спад от 156-те милиарда долара за миналата година, но е значително подобрение в сравнение с годините, в които разходите надхвърлиха печалби.

Президентът на САЩ Джо Байдън разкритикува големите разходи за дивиденти и обратното изкупуване на акции сред американските енергийни компании във време на високи цени за потребителите, наричайки тези действия неприемливи „по време на война“.

Но анализаторите не очакват политическият натиск да провали стратегията на компаниите и казват, че натискът вече може да отслабне след изборите през ноември миналата година и понижението на цените на автомобилните горива.

Производителите на изкопаеми горива също могат да се възползват от ново покачване на цените на петрола и газа тази година, тъй като анализаторите предупреждават, че енергийните доставки остават ограничени.

Goldman Sachs е една от банките на Wall Street, които очакват цените на суровия петрол да се покачат отново над 100 долара за барел по-късно тази година, тъй като Китай се възстановява от последните анти-Covid мерки и засилва вноса на горива.

И все пак перспективата за икономическо забавяне продължава да виси над сектора, като някои ръководители на петролни компании твърдят, че се задава спад.

Главният изпълнителен директор на Chevron Майк Уърт предупреди в кулоарите на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, миналата седмица, че е „много вероятно да видим рецесия тази година“, като посочи понижението на цените на суровините през последните месеци като знак, че „икономиката се забавя“.