MAE: Търсенето на петрол ще достигне рекордно ниво тази година

Бързият завой на Пекин от подхода за нулев Covid до голяма степен изненада петролните пазари

16:00 | 18 януари 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Бързият преход на Китай към повторно отваряне на икономиката си след продължителни блокировки срещу Covid-19 трябва да помогне на търсенето на петрол да се повиши до рекордно ниво тази година, заявиха от Международната агенция по енергетика.

Енергийният надзорен орган повиши прогнозата си за ръст на търсенето на петрол тази година с близо 200 000 барела на ден до 1,9 милиона барела на ден. Допълнителното търсене означава, че сега МАЕ очаква общото търсене на петрол тази година да бъде средно 101,7 милиона барела на ден, което е доста над нивата преди Covid и е рекордно количество.

Бързият завой на Пекин от подхода му на нулева толерантност към случаите на Covid до голяма степен изненада петролния пазар и засили прогнозите, че повторното отваряне на Китай може бързо да възвести възстановяване на търсенето на петрол в нацията.

Подобен внезапен обрат за икономиките в Европа и САЩ също повишава очакванията за търсенето на петрол, каза МАЕ. Икономиката на Европа тази година се очаква да се представи по-добре от предишните прогнози, тъй като по-високите температури облекчиха кризата с енергийните доставки. Междувременно усилията на Федералния резерв за укротяване на инфлацията показаха скорошни признаци на успех.

В своя доклад МАЕ посочи „по-бързо от очакваното повторно отваряне на Китай“ и „донякъде подобрена икономическа перспектива“, както и по-ниски цени на петрола, за възходящите ревизии на своите прогнози за търсенето на петрол.

Търсенето на петрол от Китай представлява по-голямата част от ревизията. МАЕ повиши прогнозата си за китайското търсене със 100 000 барела на ден до 15,9 милиона барела на ден.

Значителното увеличение на търсенето на самолетни горива с възстановяването на международните пътувания ще представлява почти половината от тазгодишния ръст от в търсенето на петрол, каза МАЕ. Търсенето на реактивни горива и керосин, които се използват като авиационни горива, се очаква да нарасне с 850 000 барела на ден тази година, след почти също толкова силната 2022 година.

Малко вероятно е повторното отваряне на Китай да бъде гладко и възстановяването на търсенето на петрол не е сигурно, казаха от МАЕ, посочвайки „мащабните проблеми с отчитането“ на случаите на Covid и слабата икономика. Търсенето на петрол ще зависи от това дали китайските домакинства ще харчат повече, което е трудна задача предвид състоянието на техните финанси, посочват още от агенцията.

„Следователно трудностите и прекъсванията изглежда ще преобладават в краткосрочен план. Тъй като Китай е изправен пред предизвикателна зима, неговият изходен път безспорно ще бъде неравен и продължителен“, се казва в него.

В отделен доклад от вторник Организацията на страните износителки на петрол се въздържа да направи корекции в своите прогнози за търсенето, като заяви, че повторното отваряне на Китай може да предизвика изостряне на случаите на Covid-19, което може да забави възстановяването на търсенето на суров петрол.

По-силната икономическа перспектива за Европа също не е напълно положителна за търсенето на петрол, каза МАЕ. Високите цени на природния газ и намалените доставки на газ от Русия през последните месеци засилиха очакванията, че европейските нации ще трябва да изгарят повече сурови горива за отопление, за да компенсират.

През декември МАЕ повиши прогнозите си за търсенето спрямо тези очаквания. Но в сряда беше посочено, че допълнителното търсене ще бъде с около 200 000 барела на ден по-малко от очакваното миналия месец, тъй като по-високите от обичайните зимни температури в Европа означават, че по-малко европейски енергийни компании преминават от природен газ към петрол.

Базираната в Париж агенция запази оценката си за търсенето на петрол през 2022 г. до голяма степен непроменена на 99,9 милиона барела на ден.