ОПЕК са предпазливи оптимисти за търсенето на петрол

Хайтам Ал-Гайс, ген.-секретар на ОПЕК

12:53 | 17 януари 2023
Преводач: Силвия Грозева

Световната икономика според вас в жълто ли свети, в червено или има проблясъци на зелено?

Това е първият ми Давос и ми е приятно да съм първо при вас. Желая ви щастлива Нова година.

След четвъртото тримесечие влязохме в нея с нарастващи признаци на рецесия, глобално забавяне на икономическия ръст, признаци на затваряне в Китай, което никой не знаеше как ще изглежда и до какво ще доведе.

Все още е твърде млада годината, за да кажем дали свети в жълто или зелено, дали в червено. Има признаци на зелена светлина. Както винаги сме предпазливи оптимисти.

В предишното си интервю казах, че винаги сме големи оптимисти за Китай. Той е голяма сила, голям двигател, дава значителни последици за глобалното търсене на петрол.

Видяхме какво стана, когато Китай затвори. Сега всички са оптимисти за отварянето на Китай.

Затова да, оптимисти сме, но предпазливи. Трябва да видим какво ще стане, когато започне Лунната нова година след няколко дни. Какво означава това.

Сега има бум на пътуванията в Китай, но може да предизвика и международен бум.

Има риск, че след Лунната нова година може да се появи нова вълна от ковид, която да изтрие целия ни оптимизъм. Но кажете ми за оптимистичната ви позиция на Китай, който тръгва с пълна пара при пълното отваряне. Какво означава това за търсенето на петрол?

Ще пуснем новия си месечен доклад, който е първи и за тази година. Смятаме, че търсенето в Китай расте. При цялото забавяне, което преди очаквахме, прогнозирахме, че китайското търсене ще се повиши с около 500 хиляди барела на ден тази година.

Има различни мнения, различни цифри, но е рано да се каже точно какво ще стане. Забелязваме и признаци и новини за по-големи китайски квоти за внос, които правителството дава. Това е добър сигнал, че покупките на Китай отново ще започнат през първото тримесечие.