Малик от JPMorgan очаква петрол на $100-$120

Кристиан Малик, директор Изследвания Петрол и газ, ЕМЕА, JPMorgan

17:00 | 13 януари 2023
Преводач: Силвия Грозева

 

Вчера говорих с Джеф Къри от Goldman, който каза, че очаква 110 долара за Брент. Нормално ли ви се вижда?

Очаквам да се търгува на 100-120 долара през второто полугодие.

Предупреждаваме само, че в краткосрочен и средносрочен план сме песимистично настроени към акциите, доколкото откриваме реално разделяне на сектора от петрола. Вероятно ще има доста силно разделение в мненията към Китай. Идеята, че Китай се завръща и това ще се отрази на цената е неясна просто защото има доста потоци по света, благодарение на Русия и че страните купуват тези барели. Така че те трябва да бъдат абсорбирани, преди да започнем да откриваме реално затягане на фона на прогнозата за търсене и предлагане.

Затова вероятно ще стане през второто полугодие.

Но всъщност едва сега започваме. Не мисля, че енергийните цени са тръгнали нагоре. Енергийната криза откри структурен дефицит, който не може да се овладее.

Това е много по-голям фактор за близките години.

Изпитваме измамно чувство за сигурност. Това е, ако се върна на първия ви въпрос какво мислим за инфлацията в близките тримесечия и години.

Гледам кривата. Ако съм в Белия дом може да си кажа – е, цените сега са добри и може би мога да залагам на спадащите цени на петрола и газа. Къде греша?

Интересно е, че е и вярно, и погрешно. Едно е сигурно, ще има голяма волатилност. Петролът може да се върне на 60 долара или да скочи до 100.

Имаме изкривяване при физическите инвентари. Имаме несигурност около Фед. Доларът. Отварянето на Китай. Световната рецесия.

Не е виновна индустрията, че не инвестира в бъдещо производство.

Волатилността на първоначалните инвестиции в индустрията в сее семената на рязко контанго. Обикновено контанго не е добро, защото показва, че всички ще задлъжнеят с цялото предлагане, което се задава.

Не си спомням цикъл, в който инвестициите в акции да са подкрепени и да има парализа в инвестициите в индустрията заради всички тези неизвестни.

И на въпроса ви – ще има още повече волатилност. Ще бъде един от най-неравномерните цикли на ръст, който сме виждали и мисля, че негативност в това е, че ще създаде тревога или тежест за играчите в индустрията да инвестират. Затова ще задълбочи и повиши инфлацията в бъдеще.