Китайското търсене на петрол ще достигне рекорд след края на нулевия Covid

Все пак в краткосрочно бъдеще ситуацията ще остане нестабилна, тъй като бързото отпадане на ограниченията и повишаването на мобилността първоначално водят до скок на инфекциите

17:20 | 13 януари 2023
Автор: Екип на Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Анализатори очакват търсенето на петрол в Китай да достигне рекорд през 2023 година, след като най-големият вносител в света се отказа от ограничителната политика за нулев Covid, като така увеличава перспективата за световното търсене и подпомага цените.

Дневното търсене, което се сви през миналата година, ще нарасне с 800 000 барела дневно през 2023 г., според осреднената оценка на 11 консултанти, работещи в Китай, анкетирани от Bloomberg News. Така потреблението ще достигне исторически връх от около 16 млн. барела дневно, показва проучването.

Съдбата на суровия петрол през следващата година зависи до голяма степен от Китай, както и от решенията на ОПЕК+, от въздействието на санкциите върху руските потоци и от дъгата на паричната политика. Биковете на пазара на петрол, които са многобройни, изградиха голяма част от прогнозите си върху ръста на китайското търсене, като Джефри Къри от Goldman Sachs Group Inc. заяви, че суровият петрол е "най-добрият актив при отварянето на пазара".

"Възстановяването на търсенето се очаква да се ускори от второто тримесечие нататък, тъй като трафикът и броят на полетите, особено на международните, постепенно се възстановява", казва Итян Лин, научен сътрудник по петрола и рафинериите в Wood Mackenzie Ltd., който оценява, че дневното търсене ще нарасне с 970 000 барела.

Други наблюдатели на пазара също отбелязаха перспективите за рязко възстановяване на потреблението. Международната агенция по енергетика (MAE), която консултира големите икономики, прогнозира, че глобалното търсене ще нарасне с 1,7 млн. барела дневно през 2023 г., позовавайки се на разширяването в Китай, както и в Индия, според прогнозата си от декември.

Суровият петрол сорт Brent - световният бенчмарк - се търгуваше над 83 долара за барел в петък, което е доста по-ниско от пика, който доближи 140 долара след нахлуването на Русия в Украйна. Кюри от Goldman очаква цените да достигнат 110 долара до третото тримесечие. ING Group NV и UBS Group AG също са положително настроени към петрола.

Данните от петък показват, че вносът на суров петрол в Китай е достигнал рекорд за месец декември, тъй като доставките през последното тримесечие на миналата година са били с почти 20% по-високи от предходните три месеца. В същото време китайските купувачи са се насочили към пазарите в Северна Америка, Западна Африка, Северно море и Средиземноморието в търсене на петрол за доставка през март и април.

Очакваното оживление вероятно ще се усети от следващото тримесечие, след като първите вълни на Covid-19 отшумят и след като по-голямата мобилност повиши натрупаното потребление на транспортни горива - особено на бензин и реактивно гориво - като същевременно се възстанови и търсенето на нефтохимически продукти.

По-голямото търсене от Китай през второто тримесечие може да "компенсира обичайната сезонна слабост на суровия петрол, която идва с поддръжката на рафинериите, и липсата на сезонно повишаване на търсенето предвид по-топлия от средното януари досега", пишат в бележка от 9 януари анализаторите на Energy Aspects Ltd., включително Амрита Сен,. Очакваното повишение може дори да компенсира по-ниския руски износ, допълват те.

Все пак в краткосрочно бъдеще ситуацията ще остане нестабилна, тъй като бързото отпадане на ограниченията и повишаването на мобилността първоначално водят до скок на инфекциите.

Ако погледнем "вълните на места като Хонконг и Япония, обикновено мобилността нараства значително след първата вълна", каза Гао Миню, главен енергиен анализатор в SDIC Essence Futures Co. "След това обаче, когато се появат още огрнища, нивата на мобилност се забавят и не успяват да се върнат към върховите си стойности."