Tesla срещу пластмасовата индустрия: жаждата на САЩ за петрол нараства

Потреблението на изкопаеми горива в САЩ върви към рекорди дори на фона на бума на електрическите автомобили

10:44 | 12 януари 2023
Автор: Хавиер Блас
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Това е битката, която ще определи пазара на петрол в САЩ през това десетилетие. От една страна, комбинацията от нарастващи продажби на електрически превозни средства, по-ефективни конвенционални автомобили и въздействието на работата от вкъщи намалява търсенето на бензин; от друга страна, непрекъснато нарастващата популярност на пластмасите, съчетана с нарастващото население, повишава потреблението на нефтохимикали.

Накратко, може да се нарече „Tesla срещу пластмасовата индустрия“.

Ако Tesla и нейните съперници в областта на електрическите превозни средства спечелят битката, търсенето на петрол скоро ще достигне връх, което ще спомогне за постигането на глобалните цели за изменение на климата чрез намаляване на потреблението на изкопаеми горива. Засега обаче пластмасите имат надмощие, поддържайки общото търсене на петрол растящо.

Във вторник Администрацията за енергийна информация (EIA), статистическият отдел на Министерството на енергетиката на САЩ, публикува първата си прогноза за пазара на петрол през 2024 г. Изгледът е условен, но дава ранни указания за посоката му. Всеки януари EIA е първият от трите големи публични органа, който публикува своята перспектива за следващата година. Международната агенция по енергетика ще публикува своето становище през юни, а ОПЕК ще я последва месец по-късно.

Анализът на EIA показва, че търсенето на петрол в САЩ ще нарасне през следващата година до 20,63 милиона барела на ден, надминавайки последния връх, поставен през 2018 и 2019 г., и в рамките на най-високото ниво за всички времена, установено между 2004 и 2007 г., когато търсенето беше средно 20,7 -20,8 милиона барела на ден точно преди началото на световната финансова криза.

Поразително е, че търсенето на петрол в САЩ ще нарасне до почти рекордни нива през 2024 г. въпреки значителния спад в употребата на бензин, който в миналото беше двигателят на потреблението на петрол в САЩ. Това е индикация, че продажбите на електрически превозни средства ще трябва да нараснат значително, преди да намалят общото търсене на петрол.

EIA изчислява, че до 2024 г. търсенето на бензин в САЩ ще спадне до 8,73 милиона барела на ден, или с около 600 000 барела на ден по-малко, отколкото беше през 2018 г. Това е равно на общото потребление на петрол на средно голяма европейска нация като Белгия. Всички предполагат, че разцветът на американското търсене на бензин е в огледалото за обратно виждане. Но спадът ще бъде повече от компенсиран от нарастващото потребление на суровината, използвана в нефтохимическата промишленост за производство на пластмаси, което ще достигне рекорд от около 4 милиона барела на ден до 2024 г., което е повече от 700 000 барела повече от 2018 г.

Тенденциите в САЩ се отразяват и на други места по света, като потреблението на пластмаса нараства в развиващите се пазари като Индия и Китай. EIA предвижда, че глобалното търсене на петрол ще достигне исторически връх от 102,2 милиона барела на ден през 2024 г., което е с 1,7 милиона барела на ден повече от 2023 г. и над пика преди Covid, определен през 2019 г. от 100,8 милиона барела на ден. Прогнозирайки още една година на силен ръст на потреблението, EIA допълнително отлага пиковото търсене на петрол.

Ако пикът в търсенето на петрол е близо, той не се показва в никакви текущи данни или надеждна краткосрочна прогноза. Само дългосрочните модели, а не прогнозите, сочат пик през следващите няколко години. Всичко останало показва постоянна консумация. Прогнозата на EIA за 2024 г. е пример за това: не само глобалното търсене на петрол се насочва към нов рекорд, но темпът на растеж не се забавя.

Хавиер Блас е колумнист на Bloomberg Opinion, който отразява енергетиката и суровините. Той е бивш репортер на Bloomberg News и редактор за суровини във Financial Times.