В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Влакчето на ужасите на петролния пазар реално ще стигне $210 за барел през 2023 г.

Борис Петров, собственик на FXTrading и финансов анализатор в Admirals, "В развитие", 28.12.2022 г.

16:50 | 28 декември 2022
Обновен: 13:57 | 30 декември 2022
Автор: Даниел Николов

Указът на Кремъл за спиране на продажбите за страни, които съблюдават наложения от Г-7 ценови таван за руския петрол, оставя вратички, но цялостната комуникация от Москва сочи, че имат готовност за подобни действия, ако цените надвишат тавана. Намираме се в няколкогодишен бичи пазар на петрола, а успокоението на петролните и газовите пазари в момента няма да продължи дълго. Това коментира Борис Петров, собственик на FXTrading и финансов анализатор в Admirals, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"2023 г. ще е още по-волатилна, като посоката ще е почти само нагоре - при Brent цени от над 150 долара за барел в средата на следващата година са напълно вероятни. Понижението сега съвпадна и със сезонните фактори - обикновено петролът се представя много слабо в последното тримесечие на годината и изключително силно в първите шест месеца на следващата... Трябва да говорим и за crack спреда - освен капацитетът за търсене и добив, освен проблемът с транспортирането, имаме и недостиг на капацитет за рафиниране. Маржовете на рафинериите при традиционно пет-шест долара на барел Brent до средата на годината достигнаха около 65 долара на барел - ако имаме подобен марж и Brent над 150 долара, реално ще имаме бензин и дизел на 210 долара за барел... Тази ситуация я видяхме тази година и като нищо ще се повтори следващата година през лятото."

Само икономическа депресия или нови блокирания заради Covid може да задържат цените, но и двете са малко вероятни. Рецесията вече е включена в цената на петрола, а централните банки няма да позволят да се стигне лесно до депресия, смята Петров.

Таванът от Г-7 ще прекъсне и промени изцяло веригата на доставки, каза Петров.

"Русия ще продава на Индия и Китай, те да рафинират и вероятно да продават на Европа", която ще плаща високи цени, добави той.

Доставките са изключително затегнати и прекъсвания в добива на Русия може само да утежни положението, тъй като руските количества не могат да бъдат лесно заменени, напомни Петров. Саудитска Арабия сигнализира, че ОПЕК почти няма излишен свободен капацитет, шистовият бум в САЩ се изчерпва, а капиталовите инвестиции не нарастват достатъчно бързо, особено спрямо инфлацията.

"Търсенето е донякъде еластично, но има едно нееластично търсене, което се видя по време на пандемията, че дори когато спрем цялата икономика, използваме около 80 млн. барела на ден при 100 млн. барела сега."

Ако цените на петрола надвишат 100 долара за барел, което ще повиши и руският петрол над тавана от 60 долара, Русия едва ли ще смекчи позицията си и ще намали или спре физическите доставки, за да упражни натиск върху Запада за помощта за Украйна, смята Петров, но предупреди, че е трудно да се предвиждат действията на политици.  

"Русия много добре знае как стоят нещата на петролния пазар в момента. "Ядреното оръжие" на Русия в момента за световната икономика е именно петролният пазар и Русия може да го използва много умело."

Годината за петролните пазари Петров описа като "влакче на ужасите", като сега отново се намираме във възходящ тренд. Битката между спекулантите и производителите и геополитическото напрежение си е проличало от действията на различните играчи на пазара - големите западни финансови компании намалиха дългите позиции за петрола и дори отвориха къси след средата на годината, а ОПЕК+ намали продукцията, което ако се окаже прекалено, ще предизвика ценови шок за световната икономика.

"В даден момент силата на спекулантите ще свърши и ще трябва да се върнем към реалното търсене... Посоката (за пазара) е само една - само нагоре."

Освен войната в Украйна, по-голям проблем е продължаващата липса на адекватни капиталови разходи. Компаниите са объркани от политиките на правителствата и изземването на печалбите им, което заедно с трудния достъп до финансиране за изкопаеми горива, ги прави по-зависими от акционерите. В подобна ситуация петролните фирми залагат не на капиталови инвестиции, а на изплащане на дивиденти и обратно изкупуване на акции, каза Петров.

"Енергийните компании изглеждат тежко подценени. Секторът тепърва има накъде да върви, а това е много лоша новина за пазарите - видим ли че петролните компании са водещи, останалите трудно просперират."

Тази доминация на петролните и газовите компании ще продължи и през 2023 г., а успокоението на газовите пазари в Европа няма да продължи дълго, прогнозира Петров.

"През следващата година ще имаме много по-голям проблем на газовия пазар и Европа продължава да го задълбочава - терминалите за втечнен природен газ, които строи, създават още по-голям проблем. Европа не сключва дългосрочни договори - когато построиш терминал за регазификация, някой трябва да построи терминал за втечняване; когато строиш много терминали за регазификация, но никой не строи терминали за втечняване, увеличаваш драстично търсенето, без да се е повишило предлагането... Компаниите, с които нямаш сключен дългосрочен договор, няма да инвестират в милиардни проекти за втечняване."

Защо се получи дивергенцията между цените на петрола и акциите на петролните компании, какви ще са ефектите от обявеното запълване на стратегическите петролни резерви на САЩ и добър ли е моментът за навлизане в петролни компании може да гледате във видеото.

Разговорът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.