Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Бондовете и технологичният сектор се завръщат, а петролът ще е петият централен банкер

Преслав Райков, финансов анализатор, "Светът е бизнес", 10.01.2023 г.

21:15 | 10 януари 2023
Автор: Даниел Николов

Ако трендът за забавяне на инфлацията се задържи през зимните месеци, нормализирането на ситуацията и ефектите от действията на централните банки ще доведат до ръст на пазара на акции от средата на 2023 г. Покачването на лихвените проценти ще бъде укротено през пролетта на 2023 г. с много по-малки стъпки нагоре и много по-детайлни насоки за бъдещи политики. Основният процент в САЩ най-вероятно ще премина над 5%, като това може да се реализира с различни по големина стъпки и периоди на изчаквания, коментира финансовият анализатор Преслав Райков в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"През 2023 г. може би започва новият икономически цикъл - ако през 2021 г. и 2022 г. просто искахме да съхраним портфолиата, от средата на 2023 г. ще е моментът да започне по-голямото преместване на капитали. Един инвестиционен тренд е енергетиката, другият са държавни ценни книжа и корпоративни бондове. Тези пазари бяха изчезнали през последните пет години - на ДЦК пазарите властваха единствено централните банки от предоставяне на ликвидност до изкупуване на облигации, контрол на доходността на тези облигации. Тези пазари започват да се завръщат с много приятни икономически тенденции, които всички познавахме, започват да отразяват реално риска в икономиките и корпоративните компании. Портфолиото 60/40 ще се възвърне много силно през 2023 г."

Централните банки ще пренасочат количествените си улеснения към държавните финанси през фискални мерки, както се вижда от САЩ и закона за намаляване на инфлацията, който стимулира зелената икономика и на който ЕС готви свой отговор.

Натискът за все повече ВЕИ и нетна нулева икономика не успява да измести значението на традиционната енергетика с фосилни горива. Инвестициите от близо 1 трлн. долара при текущите технологии са успели да намалят дела на изкопаемите горива само с 1%, а остават още 70% от общия световен енергиен микс, напомни Райков. Компаниите в този сектор инвестират изключително силно в нови мощности и технологии за опазване на климата, както се вижда от входящите инвестиции в тях.

Спадът в инфлацията през последните два месеца е основно заради намалената волатилност на енергийните суровини, а прогнозираните рецесии в различните страни допълнително може да охладят инфлационните процеси до нива под 5%.

"Силно е да твърдим че може да се върнем на 2% инфлация през 2023 г., дори през 2024 г. Тази по-висока инфлация ще остане поне в следващите две до три години."

Може да се очаква и завръщане на технологичния сектор след сериозната корекция през 2022 г., смята Райков. Основните компании в сектора обираха свободните пари през последните години в ролята си на "абсолютно безрисков" актив и вървяха само нагоре, но трябва да се следи как поскъпването на капитала през 2023 г. и 2024 г. ще се отрази на техните стратегии.

"Технологичният сектор вървеше в голям унисон - когато петте или шестте големи компании тръгнеха надолу, почти всички следваха, независимо от отчетите и резултатите. Очаквам това нещо да изчезне през 2023 г. и компаниите една по една да започнат да се връщат към техния фундамент - ако имаш нови потребители, продуктът ти е добър, да регистрираш ръст и да не се влияеш толкова от големия мащаб."

Финансовата система и банките се оказаха "много устойчиви", тъй като си взеха уроците от кризата през 2008 г. и регулациите проработиха през пандемията, коментира Райков. Освен скорошните проблеми във Великобритания, финансовият сектор остана ликвиден и "може би никой не усети да има разтрисане по време на Covid."

"Банките ще генерират потенциал за вход и растеж - много от тях се насочиха изключително много в дигитализация, усвояване на нови технологии, блокчейн."

Петролът ще бъде "петият централен банкер" през 2023 г. и ще диктува енергийната инфлация. Картелът ОПЕК е на едно от най-високите си нива като въздействие на пазара, след като загуби конкуренцията на шистовите производители в САЩ, които се концентрираха в изплащането на дивиденти и дългове.

САЩ вдигнаха ограниченията за работа с Венецуела и първите доставки на венецуелски петрол в американски рафинерии вече пристигат. "САЩ ще си осигурят венецуелския петрол - няма нужда да ходят до Близкия Изток, Далечния Изток, да помпат шистови производители, при положение че страната с най-големи резерви се намира толкова близко и режимът на управление е толкова крехък."

Световната нужда от венецуелските количества наложи изчистване на образа на президента Николас Мадуро през последните месеци и отдръпване на подкрепа за опозиционните лидери от международната общност, добави Райков.  

Търговията със злато увеличи обемите през последните два месеца, вероятно в опит да се заобиколят наложените на Русия санкции, и металът регистрира добър тренд, като все пак се оказа добър актив-убежище.

Въпреки срива на биткойн, има изключителен потенциал в дигитализацията на реални активи, коментира Райков.

"Компаниите, които ще създадат тази услуга, предлагат доста добра инвестиционна възможност - всичко ще се качи на блок информация, която не може да се променя. Този дигитален актив може да се раздели на хиляди собственици, които да ги притежават и финансират - това ще финансира съвсем нови проекти в недвижимото имущество, които преди са нямали инвеститорска или икономическа логика. С разработването на все повече дигитални активи от централните банки все повече ще вървим натам чрез технологиите, започнали от NFT, да дигитализираме суровини, ценни метали, сгради, които са приложими в метавселената. Този модел ще бъде отворен за работа и ще предоставя много възможности за хора, които тепърва се отварят за света. Африка вече знае как живее светът и иска да живее по този начин - тя или ще дойде там, където се случва, или ще създадем това нещо там."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.