Ограниченията върху руските продажби на суров петрол може да бъдат разширени

Пренареждането на глобалните потоци от рафинирани петролни продукти няма да мине толкова гладко

17:00 | 22 януари 2023
Автор: Кристофър Кондон
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън изрази увереност, че ограниченията върху руските продажби на суров петрол могат да бъдат разширени и да обхванат рафинираните петролни продукти през февруари, като същевременно призна, че задачата ще бъде по-сложна.

"Проучихме много внимателно тези пазари и вярваме, че ще излезем с набор от ограничения, които ще постигнат същите неща, които постигнахме със суровия петрол досега", заяви Йелън пред репортери в събота по време на посещение в Дакар, Сенегал. По думите ѝ винаги има вероятност нещата да не се развият по план.

Правителствата на страните от Г-7 и Европейският съюз през декември определиха лимит - 60 долара за барел - на цената, която превозвачите могат да плащат за руски петрол и все още да използват европейски и британски фирми, които предоставят жизненоважни помощни услуги, като например застраховки.

Ограниченията намалиха приходите на Русия, които тя използва, за да финансира инвазията си в Украйна, тъй като беше принудена да насочи продажбите си към по-малка и по-далечна група купувачи, главно в Индия и Китай. Руският флагмански петрол Urals се търгува далеч под международните цени и горната граница от 60 долара за барел.

В петък страните от Г-7 се споразумяха, че подобен план ще бъде наложен върху две групи рафинирани руски горивни продукти навреме, за да се съчетае със забраната на ЕС за внос и услуги, свързана с рафинирани продукти, от 5 февруари.

САЩ и съюзниците се споразумяха да преразгледат горната граница на цените на руския суров петрол през март.

Енергийните анализатори и търговци обаче се опасяват, че пренареждането на глобалните потоци от рафинирани петролни продукти няма да мине толкова гладко, колкото раздвижването, наложило се на пазарите на суров петрол, като особена загриженост буди дизелът. Горивото е от жизненоважно значение за икономиката на ЕС, тъй като задвижва леки и товарни автомобили, производствено оборудване и др.

Йелън призна, че тази част от плана ще бъде по-трудна. "Това е по-сложен набор от пазари с редица различни рафинирани продукти, които се продават на различни цени", каза тя и добави: "Пазарът на дизелово гориво е необичайно напрегнат."

Заместник-министрите от Г-7 заявиха, че подкрепят две нови ограничения - едно за продукти, които обикновено се търгуват с премия спрямо суровия петрол, като дизеловото гориво или газьола, и едно за продукти, които обикновено се търгуват с отстъпка, като нафтата и мазута.

Опасявайки се, че ограниченията за внос от ЕС и забраните за предоставяне на услуги ще изтеглят твърде много доставки от световните пазари и ще доведат до скок на цените, САЩ замислиха горната граница на цените като своеобразен предпазен клапан, който може да намали и приходите на Русия от енергоносители.

Йелън заяви, че макар ограничението на цените на суровия петрол да не е в сила от дълго време, изглежда, че то работи.

"Бих казала, че виждаме нещо, което бихме определили като успех, тъй като цената, която Русия получава за суров петрол, се е понижила", каза тя. Йелън каза също, че не е видяла признаци, че Русия спира петрол за пазара.