ЕС уточнява таваните на петролните цени и готви нови санкции, за да притисне Русия

Предложението на ЕС за десетия кръг от санкции ще засегне безпилотни летателни апарати, ядрената енергетика, диаманти и битумни продукти, системата SWIFT и ще въведе санкции срещу Беларус

13:33 | 29 януари 2023
Обновен: 13:50 | 29 януари 2023
Автор: Ева Круковска, Алберто Нардели
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз се насочва към интензивни разговори през следващите дни за това как да ограничи допълнително руските приходи от износ на петрол и петролни продукти и да засили санкциите, за да удари военната машина на президента Владимир Путин.

Дипломатите от ЕС вече започнаха дискусии за преразглеждане на ценовия таван за износа на руски суров петрол за трети страни, който Групата на седемте и ЕС въведоха в края на миналата година. До началото на февруари те трябва да вземат решение и за ценовите равнища на новите ограничения за петролните продукти, включително дизеловото гориво. 

Праговете за износ на руски петрол за трети страни имат за цел да поддържат потока от суров петрол и рафинирани продукти, като същевременно ограничават възможностите на Путин да финансира войната си в Украйна. 

Блокът се нуждае от единодушната подкрепа на своите държави членки, за да одобри новите ценови ограничения, както и новите санкции срещу Москва - изискване, което може да разгорещи преговорите. Ето и основните елементи:

Горна граница на цените на суровия петрол
ЕС се съгласи да преразглежда равнището на горната граница на цените на суровия петрол на всеки два месеца, което означава, че първият преглед трябваше да се състои по-рано този месец. САЩ и съюзническите държави искат да изчакат до март, за да предприемат преразглеждане на тавана на суровия петрол - и засега да запазят прага на 60 долара - защото според тях новият механизъм вече работи за ограничаване на цените.

Но коалиция, водена от Естония, Литва и Полша, настоява за намаляване на тавана на цените на суровия петрол, който според тях е твърде висок в сравнение с настоящите пазарни цени. В предложение, споделено с останалите държави членки по-рано тази седмица, те се позовават на оценки на Международната агенция по енергетика, според които средната пазарна цена на руския петрол е била 54 долара през декември и 52 долара през януари. Те настояват за намаляване на горната граница до равнище между 40 и 50 долара.

"Въпреки че таванът на цените показа с първите си стъпки, че работи, той очевидно не е достатъчен и ние трябва да експлоатираме този механизъм допълнително", заявиха страните в документа, видян от Bloomberg News. "Тъй като Русия планира нови атаки срещу Украйна, от изключителна важност е да се окаже по-силен натиск върху руската икономика и да се прекъснат нейните приходи."

Страните изтъкват, че през декември ЕС се е съгласил да поддържа нивото на цените с поне 5% под средните пазарни цени, което създава правно задължение да се действа сега.

Ограничение на цената на дизела
ЕС е на път да наложи нови пределни цени на руските петролни продукти, за да подпомогне стабилизирането на доставките на горива като дизеловото гориво на световния пазар, след като на 5 февруари влезе в сила забраната на блока за внос на горива. 

Ценовите равнища ще бъдат друг труден въпрос, тъй като те са свързани с цената на суровия петрол. Европейската комисия, изпълнителното звено на блока, предложи да се наложи таван от 100 долара за барел за продукти като дизеловото гориво, които се търгуват с по-висока цена от суровия петрол, според документ, видян от Bloomberg News. По-нисък праг от 45 долара ще бъде определен за стоки с отстъпка като моторни масла и някои смазочни масла.   

Тези два тавана ще се прилагат от 5 февруари, но ще бъде предоставен гратисен период на корабите, превозващи продукти, закупени и натоварени преди тази дата и разтоварени до 1 април, според проекта за регламент на ЕС, видян от Bloomberg News. Дружествата ще могат да получат достъп до ключови услуги на ЕС - като транспорт и застраховка - само ако се съобразят с тавана и закупят засегнатите продукти под прага. 


Под пазарната цена. Предложеният таван за дизеловото гориво е далеч под основните цени

Ако членовете на ЕС не успеят да постигнат единодушно споразумение преди 5 февруари, пълната забрана на руските петролни продукти ще влезе в сила и вероятно ще разтърси пазара на дизелово гориво и други ключови горива.  

Междувременно Групата на седемте даде сигнал, че е съгласна Европейският съюз да определи ценови таван за износа на руски дизел между 100 и 110 долара за барел, тъй като САЩ и техните съюзници се опитват да избегнат сериозни смущения на пазара, според официален представител на Г-7.

Европейската комисия предложи горна граница в размер на 100 USD, а предпочитаният от Г-7 диапазон показва, че тя би предпочела по-висока цена - поради опасенията, че определянето на твърде ниско ниво рискува да предизвика скокове на цените или прекъсвания на доставките в Европа - но че може да се справи със 100 долара. Официалният представител отбелязва липсата на свободен капацитет на пазара на дизелово гориво, както и редица прекъсвания, свързани с поддръжка.

Дискусиите продължават, но страните са оптимистично настроени за постигане на споразумение преди влизането в сила на забраната за внос в ЕС, каза служителят. 

Трудно е да се разбере какви са последните цени на руския дизел, тъй като двата основни издателя на цените на пазара - S&P Global Commodity Insights и Argus Media Ltd. - наскоро спряха някои от основните си оценки преди влизането в сила на мерките на ЕС.

Напоследък руският дизел се продава на цени между 115 и 120 долара за барел, каза служителят.

По данни на S&P Global, по-известна сред търговците като Platts, горивото се е задържало на нива над 100 долара за барел в продължение на месеци до 10 януари.

Основните фючърси за дизелово гориво, които не включват руските доставки, бяха на ниво от около 125 долара за барел в петък, според данни на ICE Futures Europe.

Анализаторите вече заявиха, че макар обсъжданото ниво да е 100 долара за барел, ключовото нещо за руския износ е европейската забрана, която ще затвори най-големия пазар за износ на руско дизелово гориво, а не таванът.

Санкции срещу Русия и Беларус
Няколко европейски държави настояват усилено за нов кръг от наказателни санкции срещу Русия. Техният аргумент е, че ограниченията на цените на суровия петрол и рафинираните горива на практика представляват облекчаване на първоначалните забрани и следователно трябва да бъдат балансирани с по-строги санкции срещу руски компании и физически лица. 

Новите мерки, за които настояват балтийските страни и Полша, включват отрязване на повече банки от международната система за разплащания SWIFT, добавяне на ограничения върху сътрудничеството в областта на ядрената енергетика и забрана на диамантите и битумните продукти.

Настоящото предложение на ЕС за десетия кръг от санкции вероятно ще разшири санкциите срещу руския сектор на безпилотните летателни апарати и ще добави ограничения за стоки, използвани от военнопромишления комплекс на страната, заявиха запознати с плановете.  

Полша също така настоява за разширяване на забраната на ЕС за внос на морски нефт от Русия, така че тя да обхване и тръбопроводния суров петрол, и за налагане на едновременна система от мита и квоти за държави, освободени от тези ограничения, като Унгария например. Съгласно настоящите правила европейските държави все още могат да внасят руски петрол чрез гигантската тръбопроводна система "Дружба", а Унгария вече даде знак, че ще се противопостави на всякакви промени.

Въпреки че Полша и Германия обещаха, че ще спрат да използват "Дружба" до края на тази година, правителството във Варшава наскоро обяви, че неговата петролна компания PKN Orlen ще продължи да купува малки количества руски петрол за известно време, за да избегне плащането на глоби за прекратяване на договорите при липса на целенасочени санкции. 

Германия продължава да използва руската тръбопроводна система за това, което твърди, че е покупка на казахстански петрол. Това предизвиква известен скептицизъм от страна на високопоставени полски политици, които посочват, че на практика почти сигурно ще означава, че Германия ще продължи да взема петрол, който е произведен в Русия, още известно време. Практическите и търговските реалности на пренасянето на нефт, който всъщност е произведен в Казахстан, на хиляди километри през Русия до Германия ще бъдат много трудни, ако европейската страна избере този път.

Комисията също така предложи нови мащабни санкции срещу Беларус, с които Минск да се присъедини към много от мерките, наложени преди това на Русия. Тези мерки също ще изискват подкрепата на всички държави членки.