Русия все повече използва собствени петролни танкери, за да преодолее санкциите

Графика на деня, 14.01.2023 г.

13:12 | 14 януари 2023
Автор: Джулиан Лий
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Широките европейски санкции върху закупуването и транспортирането на руски петрол накараха страната да транспортира повече суров петрол със собствени танкери.

Европейският съюз забрани почти целия внос на петрол по море от Русия от 5 декември и се присъедини към страните от Групата на седемте в ограничаването на цената, на която Москва може да продава барели. Всеки, който иска да наеме европейски кораби, включително гигантската гръцка танкерна флота, или да има достъп до други жизненоважни услуги, може да го направи само ако плати 60 долара за барел или по-малко за товара.

От тази дата европейските танкери са поели около 30% от товарите, изпратени от ключовите западни петролни пристанища на Русия, което е спад от около половината преди. За разлика от това, делът на руски кораби се е повишил до 35% от 22% преди.

Сенчеста флотилия от танкери се появи, след като санкциите бяха обявени, като се спекулираше, че корабите ще бъдат използвани за руска търговия. Има също така увеличение на броя на корабите, чиято информация за собствеността не е известна, което предполага, че някои от тези танкери от сенчестия флот също може да са били използвани.